Los Angeles-i Autószalon

A Los Angeles-i Autószalonról jelentjük

2019.12.24.

A nyugati part legjelentősebb és Amerika második legnagyobb autószalonjára látogattunk ki, hogy hozzájáruljunk a 980 ezres vendégszám növeléséhez. Pálmafák, napsütéses homokpart, általában koszos nagyvárosi utcák, legendás kaliforniai csajszik, 6 sávos dugók és persze sok-sok új autó fogadott minket.

November 22. - 1. rész. A Ford, a Toyota, a BMW és sok más gyártó választotta meg modelljeinek debütálási helyszínéül Los Angeles-t idén. Egyrészt a detroiti show januárból a nyárra költözik, szóval felértékelődik az őszi esemény, meg aztán ne feledkezzünk el a környezettudatosabb Kaliforniáról, ahol szigorúbbak az emissziós normák, ahol többen igyekeznek egészségesebben élni, ahol az elektromos és hibrid autókat könnyebb eladni (ugye a Prius és ezzel a Toyota hibridjei innen hódították meg a világot), ahol be van bugyolálva a benzincső vége is maximálisan, nehogy akár csak egy szippantásnyi benzingőz is a levegőbe kerülhessen tankoláskor. De cserébe szemetelnek; és mindezeken felül még így is erősen szmogos a város.

Vagy talán nem a kocsikat kéne megint okolni, hanem elgondolkozni, miért szállnak fel-le futószalagon, 30-60 másodpercenként a repülők éjjel-nappal L.A.-ben? Hülye benzin/dízel, sok kényelmes ember, okoljuk csak a négykerekűeket azért a 6%-os környezetszennyezésért, amit a teljes közlekedésből felölel ez a szektor...

4-5 dollár egy gallon benzin, amely a michigani 2,5-del szemben igen magas ár – ez már európai ár, s mi tagadás, a környezet is sokkal európaibb, kisebb utcák, szűkebb lakások, kisebb kertek. Minden drágább, ezért kisebb is. Viszont 10-15 dollárért napi parkolás? New York után ez maga volt a paradicsom, mert ugyan sok hely nem volt az utcán, de a belvárosban sok parkolóház akadt, és ez bizony olcsó Manhattan után. Barátom a SportHero app volt ezúttal is, előre le volt foglalva a helyem.

Hogy mennyi amerikai izomautóval találkoztam errefelé? Lényegesen kevesebbel, mint Michiganben, amely a nagy autógyártók birodalma. Majdnem magányos képviselője voltam a témának. Viszont európai, prémium verdákból rengeteg van, s az elhaladó Lamborghinik, Aston Martinok és AMG Mercedes-ek mellett karnyújtásnyira hajléktalanok élik életüket sátrakban az utcán. Hatalmas kontraszt!

A gazdagék is ki tudnak ám nézni, ha nem a megszokott Cadillac gördül be a szomszéd elé. Én már-már szégyelltem magam a V8-as HEMI-vel, ahogy egyszer végigcsattogtam Beverly Hills azon elit utcáin, ahol nem lehet parkolni, csak a saját kapubeállódban, ahol külön rendőr járőrözik az elit kedvéért, ahol Justin Bieber barátnője éppen egy Lambót akaszt le éppen erre az egy estére a pasijától.

A bevezetőt követően a Los Angeles-i cikksorozat további részeiben sorra vesszük az autókiállítás legfontosabb szereplőit, s persze elkanyarodunk egy írás erejéig a nem messzi Vegas-ba is, ha már nagyot lehet autózni arrafelé a nevadai aszfalton. Igyekezni fogok, bár, hogy őszinte legyek, életemben először fordult elő velem, hogy legszívesebben fittyet hánytam volna a teljes szalonra, városnézésre, autós kultúra megismerésére, és csak azt a csodásan duruzsoló V8-ast hallgattam volna napokon keresztül a strand mellett. Folytatás következik!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.23
Török Tivadar Magyarországról küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.02.23
Legalábbis Magyarországon és szinte egész Európában. Pedig 1941 előtt még nálunk is bal oldali....
2020.02.23
Tervezett pályájuk élettartamának felénél járnak a december 6-án pályára állított ATL 1 és SMOG-P....
2020.02.23
Az állami támogatások növelésével lehetne felpörgetni az elektromos autók piacát, szakértők szerint....
2020.02.23
A tamási rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyet egy 40 éves felsőnyéki férfival....
2020.02.23
Második születésnapjával egyidejűleg a CUPRA megnyitotta a márka új központját, a CUPRA Garage-t,....
2020.02.23
Romain Grosjean a Forma 1 világának egyedi arca és bár sokan szurkolnak neki, legalább annyian nem....
2020.02.22
Milyen autót vegyek? – érkezik sokszor a kérdés, a válasz természetesen: Attól függ! ..
2020.02.22
2018-ban Franciaországban 175 személy vesztette életét közúti balesetben úgy, hogy a balesetben egy....
2020.02.22
Vandita Sariya Indiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....