Los Angeles-i Autószalon

A Los Angeles-i Autószalonról jelentjük

2019.12.24.

A nyugati part legjelentősebb és Amerika második legnagyobb autószalonjára látogattunk ki, hogy hozzájáruljunk a 980 ezres vendégszám növeléséhez. Pálmafák, napsütéses homokpart, általában koszos nagyvárosi utcák, legendás kaliforniai csajszik, 6 sávos dugók és persze sok-sok új autó fogadott minket.

November 22. - 1. rész. A Ford, a Toyota, a BMW és sok más gyártó választotta meg modelljeinek debütálási helyszínéül Los Angeles-t idén. Egyrészt a detroiti show januárból a nyárra költözik, szóval felértékelődik az őszi esemény, meg aztán ne feledkezzünk el a környezettudatosabb Kaliforniáról, ahol szigorúbbak az emissziós normák, ahol többen igyekeznek egészségesebben élni, ahol az elektromos és hibrid autókat könnyebb eladni (ugye a Prius és ezzel a Toyota hibridjei innen hódították meg a világot), ahol be van bugyolálva a benzincső vége is maximálisan, nehogy akár csak egy szippantásnyi benzingőz is a levegőbe kerülhessen tankoláskor. De cserébe szemetelnek; és mindezeken felül még így is erősen szmogos a város.

Vagy talán nem a kocsikat kéne megint okolni, hanem elgondolkozni, miért szállnak fel-le futószalagon, 30-60 másodpercenként a repülők éjjel-nappal L.A.-ben? Hülye benzin/dízel, sok kényelmes ember, okoljuk csak a négykerekűeket azért a 6%-os környezetszennyezésért, amit a teljes közlekedésből felölel ez a szektor...

4-5 dollár egy gallon benzin, amely a michigani 2,5-del szemben igen magas ár – ez már európai ár, s mi tagadás, a környezet is sokkal európaibb, kisebb utcák, szűkebb lakások, kisebb kertek. Minden drágább, ezért kisebb is. Viszont 10-15 dollárért napi parkolás? New York után ez maga volt a paradicsom, mert ugyan sok hely nem volt az utcán, de a belvárosban sok parkolóház akadt, és ez bizony olcsó Manhattan után. Barátom a SportHero app volt ezúttal is, előre le volt foglalva a helyem.

Hogy mennyi amerikai izomautóval találkoztam errefelé? Lényegesen kevesebbel, mint Michiganben, amely a nagy autógyártók birodalma. Majdnem magányos képviselője voltam a témának. Viszont európai, prémium verdákból rengeteg van, s az elhaladó Lamborghinik, Aston Martinok és AMG Mercedes-ek mellett karnyújtásnyira hajléktalanok élik életüket sátrakban az utcán. Hatalmas kontraszt!

A gazdagék is ki tudnak ám nézni, ha nem a megszokott Cadillac gördül be a szomszéd elé. Én már-már szégyelltem magam a V8-as HEMI-vel, ahogy egyszer végigcsattogtam Beverly Hills azon elit utcáin, ahol nem lehet parkolni, csak a saját kapubeállódban, ahol külön rendőr járőrözik az elit kedvéért, ahol Justin Bieber barátnője éppen egy Lambót akaszt le éppen erre az egy estére a pasijától.

A bevezetőt követően a Los Angeles-i cikksorozat további részeiben sorra vesszük az autókiállítás legfontosabb szereplőit, s persze elkanyarodunk egy írás erejéig a nem messzi Vegas-ba is, ha már nagyot lehet autózni arrafelé a nevadai aszfalton. Igyekezni fogok, bár, hogy őszinte legyek, életemben először fordult elő velem, hogy legszívesebben fittyet hánytam volna a teljes szalonra, városnézésre, autós kultúra megismerésére, és csak azt a csodásan duruzsoló V8-ast hallgattam volna napokon keresztül a strand mellett. Folytatás következik!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.25
A BMW M divízió prémium kompaktjának teljesítményét mérnöki precizitással továbbfejlesztett futómű-....
2021.10.25
Áder János köztársasági elnök a piacvezető kisrepülőgépeknél jelentősen kisebb környezeti....
2021.10.25
A Tündérszépek egy megyei szintről induló országos szépségverseny, melynek célja, hogy  hétköznapi....
2021.10.25
A zsúfolt őszi forgalom, az iskolába vagy óvodába járás mindenkitől több figyelmet kíván. ..
2021.10.25
Tolatás közben elütött egy munkást egy szemétszállító teherautó Gádoroson, a férfi a helyszínen....
2021.10.25
Az ERC3-as kategória 12. helyén, a 2WD-s magyar párosok között az ötödik helyen végezte a Rally....
2021.10.25
- Sűrűbben és hosszabb üzemidőben jár hétfőtől a 100E reptéri gyorsjárat - tájékoztatta a Budapesti....
2021.10.25
Az országban több helyen is óriási a torlódás az autóutakon, Csanádpalotánál a kilépésre várakozó....
2021.10.25
Az orosz Nyikolaj Grjazin, Konsztantyin Alekszandrov kettős nyerte a rali Európa-bajnokság (ERC)....
2021.10.25
Úgy tűnik, hogy a fényezésben is van még hova fejlődnie az autóiparnak, és a bajorok jó úton járnak....