fejlesztés

Luxussá válhat a hagyományos autómosás a vízkorlátozások miatt

2023.07.29.

A klímaváltozás hatására Magyarországon is ugrásszerűen növekszik a forró napok száma, ami miatt egyre több helyen kell bevezetni időszakos vízkorlátozást. A kényszerintézkedés a vízközmű-hálózatról üzemeltetett autómosókat is érinti, így sok település lakói már most azon kaphatják magukat, hogy nem tudják megtisztítani a járműveiket. Mindeközben az energiaárak emelkedésével nagyságrendekkel drágább is lesz az autómosás a vizes technikával. A jövő a nanotechnológiás módszeré, amely lehetővé teszi, hogy egy liternyi folyadékkal lemossunk egy kocsit.

Bár néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a hőség és a szárazság miatt Magyarországon is korlátozzák a vízfogyasztást, ez mára a rideg valóság. Idén júliusban a megnövekedett ivóvíz-igényre tekintettel 15 Budapest környéki agglomerációs településen vezették be az intézkedést, ennek értekében tilos volt a házi kertek és közparkok locsolása reggel 6 és este 11 óra között, az utak, járdák vízzel történő mosása, az automata öntözőberendezések működtetése,az úszómedencék feltöltése és az autók tömlős mosása is.

Fotó: Greenline Clean Maróti Árpád szakértő elmondta, ilyenkor a vízközmű-hálózatról üzemeltetett autómosók sem üzemelhetnek. Mint fogalmazott, nem lehet kétségünk afelől, hogy a globális felmelegedés hatására egyre sűrűsödnek és nagyobb mértéket öltenek majd a vízkorlátozások, ami egyben azt is jelentheti, hogy klasszikus autómosóból is kevesebb lesz, hiszen a vállalkozóknak nem éri majd meg a szolgáltatást fenntartani.„Minden bizonnyal Nyugat-Európához hasonlóan előbb vagy utóbb itthon is drágulni fog a víz, ami plusz terhet ró a cégekre. Ehhez társul, hogy míg ha egy autómosónak 100 ezer forint volt az áramszámlája korábban, az most valahol 500 ezer forint és 1 millió forint között mozog. A gépek és felhasznált vegyszerek ára pedig szintén látványosan emelkedik” – mutatott rá.Úgy folytatta, a szolgáltatók ezt minden esetben áthárítják a felhasználókra, ami azt eredményezi, hogy a vizes technikájú autómosók luxussá válhatnak, nagyon gyorsan rendkívüli áremelkedést tapasztalhatnak majd a sofőrök.100 liter helyett 1 liter fogyasztásMaróti Árpád hozzátette, a klímaváltozás negatív hatásaira régóta figyelmeztetnek a tudósok, de csak akkor vesszük azt komolyan, amikor megtörténik a baj. Az autómosók esetében például már létezik olyan alternatíva, ahol a felhasznált víz 99 százalékát meg lehet spórolni.„Egy hagyományos autómosó 100-150 liter vizet használ el egy autó mosásához, ami ugyanennyi szennyvizet is jelent. A nanotechnológia ezzel szemben lehetővé teszi, hogy egy liternyi folyadékkal lemossunk egy kocsit, ráadásul 3-4-szer kevesebb áramot is fogyaszt mindamellett, hogy a felhasznált alapanyagok 99 százalékban lebomlanak” – fogalmazott a 100 százalékban magyar tulajdonban lévő Greenline Clean környezettudatos autómosó alapító tulajdonosa.Mint mondta, a nanotechnológia esetében az autók takarítása kézzel történik, ami alaposabb és kíméletesebb, mint gépekkel történő eljárások, mégis nagyjából ugyanannyi időt vesz igénybe a folyamat.A technológia ráadásul házhoz megy: időspórolásra vágyóknak nagyszerű megoldást jelenthet az applikációs megoldás, amelyen keresztül nem csak helyszínre lehet rendelni a szolgáltatást, de azt is megmutatja, hol található a legközelebbi nanotechnológiás mosó.Maróti Árpád közölte, megkérdőjelezhetetlen, hogy a nanotechnológiás autómosásé a jövő. A Greenline Clean csak tavaly újabb öt európai országban kezdett el terjeszkedni és arra törekednek, hogy országos lefedettséggel rendelkezzen a környezetbarát szolgáltatásuk.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.04
Attól függően, hogy honnan kapja a híreket, a Tesla kilátásai a "a dicsőséges napoknak vége" és "az....
2023.12.04
A Bridgestone Tatabánya nem elégszik meg a hagyományos módszerekkel, a közlekedésbiztonsági nap, a....
2023.12.04
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Csizmadia Éva jogász, az Üzemgazdasági....
2023.12.04
Az Audi Hungaria munkatársai a napokban elkészítették az 500 000. elektromos hajtást. A jubileumi....
2023.12.04
Jelenetek, mint Hollywoodban! Egy családi vita után egy bécsi férfi (24 éves) ellopta apja járművét....
2023.12.03
Bag régiójában, a Budapest felé vezető oldalon keletkezett a tűz – közölte az Országos....
2023.12.03
Ennyi idő is elég, hogy kiderüljön. ..
2023.12.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: A Télapó nem felejt. ..
2023.12.03
Több mint 50 évvel a legutóbbi Apollo küldetés után az Egyesült Államok megpróbálja újra....
2023.12.03
Részlegesen önzáró differenciálmű, 18 colos kovácsolt könnyűfém keréktárcsa, valamint piros első és....