Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE)

Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete: „Megalapozott volt az optimizmus”

2023.04.03.

„2022 végén bizakodva tekintettünk a 2023-as évre és az első negyedéves adatok alapján megalapozott volt az optimizmus.” – olvasható a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke, Knezsik István által jegyzett értékelésben.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) értékelésében, amelyet 2023. első negyedéves új gépjármű forgalomba helyezési piacáról adtak ki, az olvasható: „Természetesen figyelembe kell venni, hogy 2022 első felében aránylag gyengén teljesített a magyar piac, de mindenképpen pozitív fejlemény, hogy a használt gépjárművek kivételével az összes többi kategóriában növekedni tudott a piac. Mindez különösen pozitív fejlemény, ha figyelembe vesszük, hogy az energiaárak jelentős növekedése miatt valószínűleg sokan halasztják el az autóvásárlást, ami természetes ebben a bizonytalan időszakban, ugyanakkor kétséges, hogy hosszútávon megéri a halasztás a folyamatosan növekvő listaárak mellett.”

A növekedés azt mutatja, hogy az orosz-ukrán háború okozta ellátási nehézségek többségét már megoldották a gyártók. Bár a félvezetők 2021 óta tartó hiánya továbbra is problémákat okoz, ami a megszokottnál hosszabb szállítási időket eredményez, a helyzet lassan, de biztosan javul és a szállítási idők közelítenek a korábbiakban megszokottakhoz. Különösen jelentős növekedést láthatunk az elektromos és plug-in hibrid autók esetében és a motorkerékpároknál. A legjelentősebben az autóbuszok forgalomba helyezési adatai javultak a tavalyi év azonos időszakához képest, ami különösen pozitív fejlemény.

A használt autók forgalomba helyezési adatai jelentősen elmaradnak a tavalyi év elejéhez képest, ami a jelenlegi árfolyamok és a használt autók iránti kereslet csökkenése miatt nem okoz meglepetést.

Új Személyautók és kihaszonjárművek

2023 első 3 hónapjában növekedett a személygépjárművek piaca, 873 darabbal több autót helyeztek forgalomba, mint 2022 azonos időszakában. Ez a növekedés elsősorban a 2022 elején még szinte minden gyártó esetében jelentős ellátási problémákat okozó félvezető-hiány javulásának köszönhető. Bár a 2021-es szintre még nem ért vissza a piac, a növekedés mindenképpen bíztató jel.

Jelentős fejlődés történt az elektromos autók terén, 30 százalékkal több elektromos személyautót helyeztek forgalomba 2023 első negyedévében, mint 2022 első három hónapjában. A plug-in hibrid modellek piaca is növekedett, 12 százalékkal több tölthető hibrid került forgalomba az előző évhez képest. Az elektromos autók így a piac 5,5-, a plug-in hibridek pedig 4,8 százalékát adják. Ez egyértelmű előrelépés, de továbbra is alacsony arány a nyugat-európai piacokhoz képest.

A szegmensek esetében továbbra is az alsó-közép kategória a legnépszerűbb 21 százalékos piaci részesedéssel. A városi terepjárók népszerűsége töretlen, különböző kategóriáikat összesítve több, mint a piac felét adják ezek a modellek.

Nagyhaszonjármű, autóbusz, közúti pótkocsi

A nagyhaszonjárművek piacán 2023 első negyedéve növekedést (14,2 százalék) hozott. 2022 erős év volt a nagyhaszonjárművek piacán, így a növekedés mindenképpen jó jel a 2023-as évet tekintve.

Az autóbusz piac 119 százalékos növekedést produkált az első három hónapban, ami jó hír, de elsősorban a gyenge 2022-es évnek köszönhető a növekedés. A piac növekedése rendkívül fontos fejlemény, ugyanis a személyszállítás további és gyors megújítása biztonsági és környezetvédelmi okból sürgető igény. Erre vonatkozóan kormányzati tervek vannak a tisztán elektromos hajtású akkumulátoros, illetve a hidrogén hajtású, üzemanyagcellás buszok elterjesztésére. A jelenleg futó állomány igen magas életkorú, 12 év feletti, ami aggasztó, különös tekintettel arra, hogy a jövőben a városokban a tömegközlekedés fokozottabb előtérbe kerülése várható.

A közúti nehéz pótkocsi értékesítés trendjében követi a nagyhaszonjármű piac alakulását. A tavalyi első három hónaphoz képest 9 százalékos növekedést láthatunk az adatokban.

Motorkerékpár

A motorkerékpár piac jelentősen növekedett az év első három hónapjában, ami mindenképpen pozitív jel, különösen ha figyelembe vesszük, hogy 2022 első három hónapja erős időszak volt a motorkerékpár forgalombahelyezések tekintetében. Továbbra is szükségesnek látjuk a robogók azonosításának megoldását regisztrációval, vagy KGFB plakettel.

Használt személyautó

Jelentős visszaesést látni a használtautók piacán, 25 százalékkal kevesebb autó érkezett az országba, mint a tavalyi év első három hónapjában. A használt autók piaca 2022 június óta folyamatos visszaesésben van, aminek oka elsősorban forint- euró árfolyam növekedése, a négyszáz forintos árfolyam számos használtautó-importőr számára jelentős határ volt. Az árfolyam változása miatt jelentősen megemelkedtek a használtautók árai, így ezzel együtt a kereslet is visszaesett. Továbbra is jelentős probléma a magyar autópark magas átlagkora, 2022-ben 15,35 éves volt egy átlagos magyar autó.

2023. előrejelzés

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete minden évben elkészíti becslését a következő év várható forgalombahelyezési adatairól. A 2022-es évhez képest csökkenésre számítunk a személyautók piacán, ami természetes a jelenlegi gazdasági környezetben. A további, körülbelül 10%-os csökkenés jelentős, de nem drámai és várhatóan a magyar autópiac továbbra is a százezres darabszám felett fog teljesíteni 2023-ban.

Jelentős növekedésre számítunk az elektromos autók iránti keresletben. Ebben szerepet játszhat az üzemanyag- és energiaárak alakulása, a vásárlók ezeket a szempontokat biztosan figyelembe fogják venni, amikor hajtásláncot választanak. Szintén pozitív évre számítunk a motorkerékpár eladásokat tekintve, további 10 százalékos növekedést prognosztizál az MGE.

Az olyan szegmensekben, amelyek esetében a kereslet egyik fő alakítója az építőipar aktuális helyzete, stagnálásra vagy csökkenésre számítunk. A magas infláció, a növekvő listaárak miatt minden bizonnyal számos magánszemély és cég elhalasztja a vásárlást, annak ellenére, hogy az árak csökkenése valószínűtlen.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Véget ért a négy napos száguldó cirkusz, kiemelt esemény nem történt a ringen. ..
2024.07.23
Három veszélyes esetet is mutatott az MKIF az autós szállítás témaköréből. Az egyik kiteregette a....
2024.07.23
Mesés összeget, 1,9 millió dollárt  (átszámítva 660 millió forint) kapott kártérítés gyanánt egy....
2024.07.22
Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla, kezdetben kis....
2024.07.22
Meglepően más arcát mutatta villanyosként a Hyundai Kona, mint hibridként. Szegmense legjobban....
2024.07.22
A holland környezetvédelmi és közlekedési felügyelet ellenőrei lefoglaltak 3500, Kínából importált....
2024.07.22
Csakhamar reagálnak a kínai autógyártók az EU által jóváhagyott 37,6%-os új vámra, de....
2024.07.22
Két autóbusz ütközött össze hétfő délután Miskolcon - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei....
2024.07.22
A világ legnagyobb és legdinamikusabb piacán októberben újabb, korábban sosem látott modellek....
2024.07.22
Mosonszolnok határában történt a baleset – írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..