Polestar

Maradj otthon! – a kevesebb autózásért kampányol a Polestar

2022.09.05.

Anomáliaként hat, ha egy autós cég arra buzdít, utazzunk kevesebbet. Pedig a svéd elektromos márka éppen ezt teszi: megépített egy design-házat, ami annyira jó, és persze annyira öko, hogy onnan, szerintük, nem is vágyódik el az ember sehova.

 

 

A svéd elektromos autómárka, a Polestar tavalyi Design Contest versenyén nyert díjat a Koja, egy kis épület, ami harmonikusan illeszkedik a természetbe. A Koja svédül "kunyhót" vagy "barlangot" jelent. Az ötletadó egy finn tervező, Kristian Talvitie, aki úgy álmodta meg a minilakást, hogy az a fa törzséhez rögzíthető legyen, közvetlenül a korona alatt, anélkül, hogy bármilyen módon megsértené a növényt. A kialakítás az üveghomlokzattal a lehető legjobban kihasználja az ilyen magasságban élvezhető panorámát. Az épület helytakarékos és 100%-ban önellátó.

A legtöbb designer a felhasználó szemszögéből elemzi a tervezést, én viszont a környezetvédelmet is képviselem. Szimbiózisnak kell lenni az alkotás és a tér között, amelybe illeszkedik – magyarázta Kristian Talviti.

A klasszikus faház innovatív változata annyira megtetszett a Polestar vezetőinek, hogy meg is építették azt. Az ufóra emlékeztető lakás helyi forrásból származó fenyőfából és gyapjúból készült és a délnyugat-finnországi Fiskars Village Art & Design Biennálén látható.

Lenyűgözött minket az ötlet, és az, ahogyan ez a projekt a márkaértékeinket más kontextusban reprodukálja. A Koja minden elemét úgy tervezték, hogy minimalizálja az anyag- és energiafelhasználást és az élményt hangsúlyozza. Ez összhangban van cégünk fenntarthatósági és esztétikai értékeivel – mondta Maximilian Missoni, a Polestar formatervezési vezetője.

A svéd cég úgy látja, hogy könnyű a jövő utazását alakító technológiákra összpontosítani, de fel kell ismerni azt is, hogy a klímaválságra adott egyik válasz lehet, ha kevesebbet utazunk. Úgy vélik, az utazások csökkentése még nagyobb hatással lehet a mobilitás jövőjére és az életmódunkra, mint a járműtervezés terén bevezetett újítások. Ehhez az ideához illeszkedik a Koja, ami lehetőséget kínál a természetben való elmerülésre anélkül, hogy túl messzire mennénk otthonról – idézi a Polestar hitvallását a greenme.it.

https://youtu.be/R3UzZgH17xY

Az ufo-ház első olvasatra tetszetős elképzelés, csak én magam nemigen látom a lehetőségét széles körű elterjedésének a kevésbé sűrűn lakott és erdővel gazdagon borított országokon kívül. És még azt sem nagyon körvonalazom, hogy például Budapest, London vagy Párizs lakossága melyik régiót választhatná, hogy egyensémára home office-oljon a fák tetején gubbasztva, és olyan szintű szemléletváltást indukáljon magába, hogy a nyolcórás robot leteltével ne kívánjon mást, mint átugrani a legközelebbi fán élő szomszédhoz sörözni vagy társasjátékozni. És az is magyarázatra szorul, hogy Józsi bácsi miként adja fel a dédszülői örökség tanyasi házát, hogy beruházzon egy jó eséllyel túlárazott, a tyúkólszagtól messzire elrugaszkodott design-lakra. Női szemmel: hangzatos, látványos, kattintásvadász projekt, de nem az átlagemberre szabva. Vagy még nem most, 2022-ben.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.27
Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) hétfő 0 órától 24 órás munkabeszüntetést tart, ami érinti a MÁV-....
2022.11.27
A szabadtéri parkolók és nem lakás célú épületek fotovoltaikus paneljeinek telepítésére vonatkozó....
2022.11.27
A zuglói rendőrök néhány nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a HÉV előtt....
2022.11.27
Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt....
2022.11.27
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mit hoz az idei tél? ..
2022.11.27
A Mazda Motor Corporation közzé tette a vállalat középtávú gazdálkodási tervének frissítését és a....
2022.11.27
A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria....
2022.11.27
Megrázó fotókat tett közzé az MTI a ma reggeli halálos balesetről.  ..
2022.11.27
A megfelelő látás elengedhetetlen, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni, ezért....
2022.11.27
Az ünnepi, illetve síszezon közeledtével egyre többen kelnek útra a környező vagy akár távolabbi....