Skoda

Meglepő irányba indul el a Skoda

2022.09.24.

Olcsó, majd jó ár-érték arányú márkából a vágy tárgya lesz a Škoda. legalábbis ezt az irányt jelölte ki a cseh nemzeti büszkeség számára az új vezetés. Előtérbe kerül a dizájn, mindent felülír a fenntarthatóság és továbbra is cél, hogy megfizethető autókat gyártsanak.

 

skoda2

A Prágában tartott nagyszabású rendezvényen kiderült, hogy 2023-ban megújul a Kodiaq és a Superb, 2024-ben pedig érkezik a frissített Octavia. Lecserélték a Skoda logóját, az arculat is megújult, valamint bemutatták azt a Vision 7S tanulmányautót, amely betekintést ad abba a világba, ahová a márka tart. Izgalmas, látványos, fenntartható. A világ jelentős részén a Skoda továbbra is a megfizethető márkák közé tartozik, a Škoda Enyaq iV villanyautóból már több, mint hetvenezret szállítottak ki a megrendelőknek.

skoda3

A zöldautózás kedvelőinek jó hír, hogy a cseh autógyártó gyorsítani és bővíteni kívánja elektromos offenzíváját, amelynek során 2026-ig három új, tisztán elektromos modellel (egy kisautó mellett egy kompakt SUV-modellt és egy hétüléses családi autót) jelenik meg a piacon. A Vision 7S koncepciótanulmány e modellek egyikének előfutára. A tervek szerint 2030-ra már 70 százalék fölé emelkedik a tisztán elektromos, akkumulátorhajtású járművek aránya a Škoda európai értékesítésében, ezért a vállalat az elektromos mobilitásba további 5,6 milliárd, a digitalizációba pedig 700 millió eurót fektet be az elkövetkező öt év folyamán – mondta el a bemutatón az energikus Klaus Zellmer, a Škoda igazgatótanácsának elnöke.

skoda1

Škoda Vision 7S – hétüléses SUV 600 kilométer feletti hatótávval

A koncepciómodell – amelynek tervezésében Kiss Ildikó dizájner is aktívan részt vett - a Volkswagen csoport moduláris elektromos platformjának (MEB) műszaki alapjaira épül, 89 kWh energiatároló képességű akkumulátora pedig a WLTP-ciklus szerint több mint 600 kilométer maximális hatótávot is lehetővé tesz és akár 200 kW teljesítménnyel is képes a gyorstöltésre. Ugyan a tanulmányautóban hat plusz egy (tologatható) babaülést találunk, a végső változat valószínűleg hagyományos üléselrendezést (2+3+2) kap és remélhetően több lábteret, mert a koncepció leghátsó ülései utazásra nem alkalmasak.

skoda8

Ambiciózus fenntarthatósági célok a teljes értéklánc mentén

A gyártás során a Škoda teljes értékteremtési láncolata mentén határozottan a hosszú távú fenntarthatóságra törekszik, ennek megfelelően megújuló forrásokból származó villamosenergiát kíván alkalmazni. Mladá Boleslavban az akkumulátorok közvetlenül a gyárban zajló előállítása rövid szállítási utakat biztosít, erre két elektromos teherautót használ a vállalat. 2030-tól a tervek szerint a csehországi és az indiai üzemek egyaránt nulla nettó szén-dioxid-kibocsátás mentén gyártják majd járműveiket. Az irányt Vrchlabí üzeme mutatja, e termelési helyszín ugyanis már 2020 óta szén-dioxid-semlegesen működik.

skoda9

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.02.02
A HangZóna mai vendége Meggyesfalvi Tamás r. alezredes, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság....
2023.02.02
A mai napon megtartották a bértárgyalások első fordulóját az Audi Hungariánál, melynek keretében az....
2023.02.02
Az amerikai Rivian céget a Tesla lehetséges kihívójának tartották. De a fiatal gyártó már régóta....
2023.02.02
Baleset történt az M1-esen, Hegyeshalomnál - írja a Katasztrófavédelem. Egy sávon halad a forgalom....
2023.02.02
Interjú Bartal Tamással, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkárával. ..
2023.02.02
A Honda a mai sajtótájékoztató keretein belül ismertette hidrogénüzletágával kapcsolatos....
2023.02.02
A brit Shell olaj- és gázipari cég rekordnyereséggel zárta a 2022-es évet - derült ki a társaság....
2023.02.02
A győri központú, de képzéseivel, kutatásaival Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen és Budapesten is....
2023.02.02
Ausztriát beborítja a hó. Az Osztrák Autóklub – ÖAMTC – felszólította az autósokat, hogy csak....
2023.02.02
Európa legnagyobb autókereskedői több autót adnak el évente, mint egész Magyarország teljes éves új....