Bosch

Megszületett az e-babakocsi: intelligens, elektromos meghajtású

2019.09.30.

A Bosch olyan kényelmes elektromos hajtásrendszert fejlesztett ki a babakocsihoz, amely sok fáradságtól és aggodalomtól kíméli meg az ifjú szülőket. Az e-babakocsi jövőre debütál az Emmaljunga svéd márka termékeként – írja az automoto.it olasz autós szakportál. 

Az újdonsült mamák és papák számára ez lehet az elmúlt száz év második legforradalmibb találmánya a mosógép után. A Bosch olyan, két elektromos motorral működő babakocsit fejlesztett ki, ami kiküszöböl szinte minden fizikai erőfeszítést a bébik mozgatásával kapcsolatban.

A rendszert e-babakocsinak nevezik, és 2020-ban az Emmaljunga svéd márka fogja piacra dobni. A termék tökéletesítésében más gyártókkal is együttműködnek.

A Bosch által kifejlesztett hajtásrendszer alapja a hátsó tengelyen található két villanymotor, ami Bluetooth modullal és egy érzékelőrendszerrel rendelkezik. Ezek folyamatosan mérik a babakocsi sebességét és a gyorsulását, ugyanakkor felismerik annak a felületnek a jellegét, amelyen a babakocsi épp gurul.

A speciális algoritmusoknak köszönhetően az e-babakocsi a másodperc töredéke alatt képes kiszámítani, hogy adott szituációban épp milyen beavatkozásra készül a bébit sétáltató papa vagy mama. Emelkedőn felfelé a motorok automatikusan segítenek a babakocsi tolásában, mint az elektromos kerékpárok esetében. Lejtőn pedig korlátozzák a babajármű gurulási sebességét.

Ha a szülők elengedik a babakocsit, a motorfék megakadályozza, hogy az ellenőrizetlenül mozogjon, illetve az elektromechanikus zár aktiválja a rögzítőféket. Mindezt anélkül, hogy bármilyen programozó vagy irányító gombot meg kellene nyomni a fogantyún.

A felfelé vagy lefelé haladás mellett a Bosch találmánya lehetővé teszi az útvonal megtartását szintkülönbséges szakaszokon történő haladáskor, illetve amikor érzékeli, hogy a babakocsit egy kézzel tolják. A rendszer azt is megakadályozza, hogy erős széllökések esetén a kocsi elszabaduljon vagy eldőljön. A szélcsatornában történt tesztelés során az e-babakocsi még 60 km/h-s szélsebesség mellett is irányban tudott maradni.

A szülők az intelligens elektromos meghajtás három szintje közül választhatnak az Androidra és az iOS-re kifejlesztett speciális okostelefon-alkalmazás segítségével, amely Bluetooth-on kommunikál az e-babakocsi rendszerrel.

Az alkalmazás jelzi a cserélhető akkumulátor töltöttségi szintjét, és időben figyelmeztet, amikor a tápegység lemerülőben van. A 18 voltos lítium-ion babakocsi akkumulátort zárható rekeszben helyezték el. Ez egyébként ugyanaz az akkumulátor, amelyet a hagyományos Bosch elektromos kéziszerszámokhoz, például vezeték nélküli csavarhúzókhoz használnak, és ezért más eszközök tápellátására is használható.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.07.30
Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen AG azt közölte, hogy rekordnagyságú, 11,4 milliárd....
2021.07.30
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője érte el a legjobb köridőt a Forma-1-es Magyar....
2021.07.30
A magyar Alpine Center megnyitását a közelgő Formula-1es Magyar Nagydíj gálaestjén jelentette be a....
2021.07.30
Az európai autóbeszállítók szövetségének (Clepa) főtitkára, Sigrid de Vries kemény hangú....
2021.07.30
Megnövekedett a várakozási idő a személyforgalomban péntek délelőttre a Csongrád-Csanád megyei....
2021.07.30
Itt az új BMW R 18 Transcontinental és az R 18 B. A „Big Boxer" jó választás az igazi Grand....
2021.07.30
Bicske térségében, a főváros felé vezető oldalon a balesetnél forgalmi akadály alakult ki. ..
2021.07.30
Péntektől megváltozott forgalmi rendre kell készülni az M3-as autópályán, Mogyoródon és környékén a....
2021.07.30
A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai spanyol hatóságok által körözött....
2021.07.30
A Citroën panoráma üvegtetővel is kínálja városi autóinak tejles gammáját  - a kis Amitól a Grand....