átadó ünnepély

Menő márka menő szalonja

2023.05.29.

Budapesten megnyílt az első CUPRA Garage, egy kommersz autógyártó sportos almárkájának képviselete. A tények mögé pillantva eltűnődhetünk az igények megnövekedésén és kielégítésükön.

A SEAT 1950-ben indult a Fiat spanyolországi leányvállalataként, de 1986 óta a Volkswagen konszern tagja. Természetesen a német óriás platformjait és fődarabjait használja, de finom dizájnmódosításokkal és marketingeszközökkel mediterrán, fiatalos, sportos jelleget adtak neki, így nem a nadrágtartós „Otto Normalverbraucher” (normálfogyasztó Ottó) autóját állítja elő, hanem sokkal menőbbet. De ez sem volt elég: az elitmárka-divathullámot (Mercedes Maybach, Toyota Lexus stb.) meglovagolva, a SEAT nagyteljesítményű kocsikra szakosodott sportosztályából 2018-ban „önálló” márkát hoztak létre, nevét a CUP (kupa) és a RAcing (versenyzés) szavakból kreálták, utalva a ralisportban elért három világbajnokságukra. Márkaemblémája is új, és a kocsik rangját speciális dizájnú könnyűfém-felnik emelik ki. A CUPRA tehát sokat ad a szemnek és egyéb érzékeknek is, például a tapintásnak és az általános közérzetnek.

Mi sem természetesebb, hogy a kilencvenes évek elején, kissé szokatlan, merész húzással egyetlen, nem tömeggyártó autómárka, hanem kizárólag a SEAT képviseletét elvállaló Szabó Autójavító Kft. lépett előre, a napokban megnyitva Budapest első CUPRA Garage-át. A Garage itt nem garázst, hanem Nyugati országok szokása szerint autószalont és szervizt jelent. A Kft. a családi ház alatti műhelyből indult, ma már 7400 négyzetméteren működik (1600 m2 műhely, 400 m2 bemutatóterem), a család három generációja dolgozik benne. Jelmondatuk: “Egy dologra koncentrálj, és abban légy nagyon jó!” A cég ügyvezetője, Szabó Csaba szerint csapata megérett, hogy az eddig kizárólagosan forgalmazott SEAT mellett a márka sportos testvérét, a CUPRA-t is bevegyék tevékenységi körükbe és kínálatukba. Mostantól a CUPRA aurájához illő, modern, színvonalas szalonban várják ügyfeleiket.

Kik ezek az ügyfelek? Az átlagos autóvásárlónál igényesebb, ritkább, különlegesebb, kinézésében és teljesítményében (valamint árában) is kiemelkedő kocsit kereső emberek. Mivel a SEAT modelljei is jól mennek, biztonságosak, komfortosak, minden tekintetben vállalhatók, a CUPRA a „szükségesnél több” luxusát adja tulajdonosának, a vele járó, kicsit magasabb pozícióval a társadalmi ranglétrán. Ez az elvárás szembe megy a fenntarthatósági takarékosság szempontjával, de a közfelfogás szerint „menő” dolog. Ahogy Szabó Csaba mondta a szalon megnyitóján: „A stílusos beltér jól jelképezi a CUPRA tulajdonságait, modern, vagány, sportos, ugyanakkor letisztult, hívogató és urbánus. Ez egy életérzést ad.”

Magyarország jelenleg 12 SEAT kereskedésének fele már CUPRA-t is értékesít. A sportosabb barcelonai márkát középpontba helyező CUPRA Garage ugyanakkor nálunk eddig csak Debrecenben működött. A 38 állandó alkalmazottat és tíz tanulót foglalkoztató Szabó Autójavító Kft. másodikként, a fővárosba is elhozta az ötéves, fiatal márka új értékesítési koncepcióját, lendületét. Természetesen nem a Porsche Hungaria, mint importőr, ellen dolgoznak, hanem egymást kiegészítve, hogy 2025-ig teljes országos lefedettsége legyen a CUPRA-nak hazánkban.

Egy magabiztos márka öntudatos vásárlóit nem lehet szerény árakkal olcsójánosnak minősíteni. Hiszen az életérzéshez, sikertudathoz az is kell, hogy hány millió forint vesz körül, utazik mindig velem. A Szabó Kft. honlapján a készletről elvihető kocsik ára 14 és 24 millió forint közötti, de a szalon díszhelyére állított, a márka zászlóshajójának számító Formentor, extrákkal már súrolja 29-et. Persze a CUPRA is halad a korral, a Born modellel feltette magát a tisztán elektromos autók térképére.

A márka dinamikus fejlődését jól mutatja, hogy a gyári bejelentések szerint rövid időn belül jelentős modelloffenzíva jön. A következő két évben, vagyis 2024-ig a jelenlegi választékból négy frissítés, utána pedig három teljesen új modell érkezik, köztük az új generációs plug-in hybrid változatban is elérhető CUPRA Terramar, amelyet 2024-től Győrben gyártanak majd. Az ígéretek szerint tehát 2025-ig összesen hét megújult vagy új autója lesz a CUPRA-nak.

„Az immár ötéves CUPRA erőssége, hogy sportossága, modern dinamizmusa teljesen egyedivé teszi, semmivel sem hasonlítható össze. Presztízsmárkát építünk, és ennek megfelelően örömmel tölt el bennünket, hogy olyan kiváló partnerekkel működhetünk együtt, mint a Szabó Autójavító Kft.” – mondta Rozgonyi Ádám, a SEAT|CUPRA magyarországi márkaigazgatója.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.10.03
Ütközésben összeroncsolódott személygépkocsi és kamion az M5-ös autópálya Budapest felé vezető....
2023.10.03
A világkereskedelem ismét növekszik és az ellátási láncok világszerte stressz alatt állnak. Hogyan....
2023.10.03
Néhány nappal a világpremier előtt a Škoda Auto bemutatta az új generációs Škoda Kodiaq külső....
2023.10.03
A közúti balesetek több, mint 90 százalékát emberi hiba, mulasztás, valamint figyelmetlenség okozza....
2023.10.03
Idén a Veszprém vármegyei Józsa család nyerte meg az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság, az....
2023.10.03
Égett egy vitorlás a Fertő tó osztrák oldalán – írja az orf.at   ..
2023.10.02
A Porsche Hungária elektromobilitás márkája új központtal bővült. ..
2023.10.02
A Continental csoporthoz tartozó, váci ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. gyárigazgatói....
2023.10.02
Az alkotás a BYD prémium almárkájának, a YangWangnak a gondozásában készült, és U8 kódnevet kapott....
2023.10.02
A Hyundai i30 vezetője megsérült, a vonalon pótlóbuszok járnak. ..