beltér

Mérgező autó belső terek: nyáron rákkeltőek lehetnek

2024.05.13.

Az autók belső terének 99%-a rákkeltő anyagokat tartalmaz.

 

Az Egyesült Államokban az autók mintáján végzett tanulmány értékelte az autóülések készítéséhez használt poliuretán hab toxicitását. Az American Chemical Society által végzett felmérés felhívja a figyelmet arra, hogy felül kell vizsgálni az autók égésgátló vegyi anyagainak szabványait. Ugyanis az elemzett minták 99%-ában a felszabaduló rákkeltő anyagok koncentrációja ötször magasabb, ha az autók nyári hőmérsékletnek vannak kitéve.

Gyakran beszélünk a gyermekülésekben használt égésgátlókról, de valójában számos hasonló vegyszert használnak az elektronikában, a bútorokban és az építőanyagokban is, hogy ellenálljanak a tűz terjedésének. Számos tanulmány foglalkozik a poliuretán hab emberi egészségre gyakorolt hatásával.

A kutatók önkénteseket toboroztak, hogy kis mennyiségű poliuretán habot gyűjtsenek autóik üléseiből és azt az utastérbe abszorbálták egy speciális készlet segítségével. A tanulmányba 2013 és 2022 között gyártott járműveket vontak be, 30 különböző állam helyszíneiről, főleg Kaliforniából. Az első 101 mintából álló készletet februártól májusig gyűjtötték, míg a második 54 mintából álló készletet 2022 júliusától szeptemberig.

Az égésgátlók között sok van, amely félig illékony, ami azt jelenti, hogy felszabadulhatnak részecskék az utastér levegőjébe, különösen magas hőmérsékleti körülmények között. A külső hőmérséklet emelkedése fokozhatja ezeknek a mérgező vegyületeknek az utastér levegőjébe történő kibocsátását. Ezen égésgátlók némelyikének nyári koncentrációja szignifikánsan magasabb volt, mint a téli koncentráció, ami arra utal, hogy a melegebb hőmérséklet súlyosbíthatja a problémát.

Az egyik leggyakrabban kimutatott vegyület (TCIPP), egy szerves foszforsav-észter, amely az emberi egészségre gyakorolt lehetséges káros hatásairól ismert. Ezt a vegyületet a vizsgált járművek 99%-ában detektálták. Koncentrációja a levegőben nyári hőmérsékleten kétszer-ötször magasabb volt, mint télen. Ennek a kimutatása a járművekben különösen aggasztó, mivel egy 2023-as amerikai Nemzeti Toxikológiai jelentés bizonyítékot talált a karcinogén aktivitásra.

A TCIPP-t a járműrészecskék nagyobb koncentrációjában is azonosították, mint más beltéri környezetben, például hálószobákban és irodákban, ami további közegészségügyi aggályokat vet fel.

Bár a tanulmány rámutatott a biztonsági előírások átértékelésének sürgősségére és az autók belső tereiben használt égésgátlók biztonságosabb alternatíváinak megfontolására, a kutatók elmagyarázzák, hogy a mintát több járművel kell kibővíteni.

Forrás: sicurauto.it

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..