gumiabroncs

Mesterséges intelligenciával fejleszti a jövő abroncsait a Hankook

2020.02.29.

A magyarországi gyárral is rendelkező vállalat így gyorsítja fel a környezetkímélő technológiák és a fenntartható alapanyagok piaci bevezetését.

A környezetbarát abroncs kifejezés tágabb értelemben olyan termékeket jelent, amelyek gyártása, felhasználása és újrahasznosítása a lehető legkisebb mértékben jár környezeti terheléssel. Noha ebben nagy szerepet kap a megújuló és újrahasznosított alapanyagok felhasználása, korántsem ez az egyetlen kritérium, amelynek a fenntartható abroncsoknak eleget kell tenniük.

Az abroncsok egyik legmeghatározóbb tulajdonsága a gördülési ellenállás. Ez önmagában kb. 20 százalékban befolyásolja a gépkocsi üzemanyag-fogyasztását, ezért már ennek az egy mutatónak a javításával jobb üzemanyag-hatékonyság és csökkentett szén-dioxid kibocsátás érhető el. A jövő abroncsaival szemben támasztott alapvető követelmény ezért az alacsony gördülési ellenállás, ami a keverék-összetétel módosításával érhető el. A gumiabroncsok súlyának csökkentése és az üzemanyag-hatékonyság fokozásának igénye új, nagy teljesítményű alapanyagok felhasználását teszi szükségessé.

Noha a Hankook az elmúlt években jelentős összegeket fordított a környezetbarát abroncsok fejlesztésére, a rendkívül összetett fejlesztési folyamat lassítja a termékek piacra vezetését. Egy-egy új keverék fejlesztése akár három évet is igénybe vehet. A folyamat felgyorsítása érdekében a Hankook mesterséges intelligencián alapuló technológiát vezetett be, melynek révén ez az időtartam várhatóan 50 százalékkal csökken.

A vállalat által kidolgozott Virtual Compound Design (VCD) rendszer olyan prediktív technológiát alkalmaz, amely előrevetíti a vegyületek tulajdonságait, és mesterséges intelligencia segítségével felvázolja az alapanyagok legoptimálisabb kombinációját. Az elemzés a gumiabroncs fejlesztése során tényleges tesztelés nélkül felhalmozott adatokra épül, pontossága jelenleg meghaladja a 95 százalékos megbízhatóságot. A Hankook a mesterséges intelligenciára épülő innovatív technológiát az abroncsfejlesztés teljes folyamatára kiterjeszti, az anyagkiválasztástól kezdve a tervezésen, a gumiabroncs-tesztelésen át a sorozatgyártásig.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
Hajnalban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kőszárhegy térségében a fehér Mercedes....
2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....
2024.06.23
- A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt erős forgalom....
2024.06.23
A V8-as motorral felszerelt gép valószínűleg az 'LFR' nevet kapja majd, és nagyjából 600 lóerős....
2024.06.23
Egymásba rohant két személykocsi az M7-es sztráda főváros felé vezető oldalán, a 72-73-as kilométer....
2024.06.23
Figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére vasárnap éjfélig a HungaroMet. Hevesebb....
2024.06.22
Az első két fordulón látottakhoz hasonlóan a belgiumi Zolderben is mindkét szombati futamot....
2024.06.22
Nem kevés baja van, ott kellett hagyni. ..