Autós Nagykoalíció

Miért drága az új autó? – Az ANK elnöke a Kossuth Rádióban

2023.07.06.

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke volt a vendége a Kossuth Rádió Jó reggelt! című műsorának, ahol az autóárakra kérdezett rá a műsorvezető.

Riporter: az új autók árának emelkedése az elmúlt években most a visszájára fordulhat. A gyártók egyre erősebben aggódnak, mert az új megrendelések rohamosan csökkennek. Ez egy európai helyzet, a magyar helyzet ennél még speciálisabb. Mi történik itt?

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke.

Knezsik István: Az árakat nem az autógyártók befolyásolják, hanem a körülmények. Ha visszaemlékezünk a Covid időszakára, a chiphiányra, és hát velünk van egy háború, aminek nagyon sok aspektusa van. Hihetetlen mértékben növekednek az alapanyagárak és az energiaárak. A járműgyártóknak sok terhet kell magukkal cipelniük. Arról nem beszélve, hogy az Európai Unió kibocsájtás-politikája miatt 2-3 millió forint értékben Co2 büntetést kell fizetni átlagosan. Vagyis az autó ára sok tényezőből áll össze. A magyarországi árakat befolyásolja az árfolyam is. Innentől kezdve nagyon könnyen levezethető, hogy a járműgyártóknak nagyon nehéz helyzete van, valóban csökken a kereslet az autók iránt. Ez jelenleg nálunk az átadásokban nem, de a megrendelésekben már jelentkezik. Az európai szövetség statisztikája szerint a múlt hónapban még mindig 18 százalékkal magasabb az új autók forgalomba helyezése mint egy évvel korábban.

Riporter: Bontsuk ezt egy kicsit szét. Mi lesz az autózással? Az új autó árak egyre magasabbak. A használt is valamennyire követi. A szabadság érzésének velejárója volt, hogy saját autóval rendelkezünk. A büntetések, a szigorított környezetvédelmi normák abba az irányba mutatnak, hogy nem tudunk új autót venni, megtartjuk a használt régit. így keveseknek lesz lehetősége arra, hogy autózzon. Itt milyen összefüggés van az autóiparral és az autózással?

Knezsik István: Az a kibocsájtás-politika, amelynek mentén Európában zajlik a gyártók szabályozása, az sajnos az új technológiákat nagyon megdrágítják, sok pénzbe kerül a fejlesztésük. Nem lehet látni a végét. Sokat kell arról beszélni, hogy milyen hajtásláncok lesznek a jövőben. Mindenki a saját utazási szokásainak megfelelő hajtásláncot tudjon választani. Itt van a dízel, a benzinmotor, és a különféle elektromos autók. Akár az is, hogy a fedélzeten állítunk elő elektromos áramot. Ilyen a Nissan e-Power-e, ami egy új technológia. A benzinmotor aggregátorként működi. De vannak hidrogén meghajtások is, buszoknál és teherjárműveknél egy csodálatos lehetőség, személyautók esetében kevésbé. A világot szabályozó környezet abba az irányba halad, hogy sokkal kevesebb jármű legyen. De ne feledjük: a közlekedés 21 százalékát adja a világ Co2 kibocsájtásának, ezen belül a személygépkocsik 8 százalékot tesznek ki. Vagyis hamis tudatot építenek a fiatalokban. Erre az egy területre, erre az egy technológiára lő mindenki. Én tudatos zöldnek tartom magam, s azt szeretném, ha a fiatalokkal együtt olyan világot építenénk, ahol a tényleges kibocsájtásról beszélnénk. A 12 hajtásláncból, amit én jövőként gondolok, a teljes életciklust nézve, a gyártástól a megsemmisítésig, öt százalékon belül van a kibocsájtás. Ha azt mondjuk, tisztán elektromos, akkumulátoros autó, az ott helyben zéró károsanyag kibocsájtás, de mire a gyártás eljutott odáig, az már messze nem zéró. Van környezetvédelmi ára az autónak. Ha mi tudatosan használjuk, csak ez lehet a megoldás.

Riporter: Azt mondta nyolc százalék az autó. Ez a világ vagy Európa? Mert itt vannak a leghevesebb élharcosok.

Knezsik István: A világ.

Riporter: Akkor ezzel a nyolc százalékkal vagy ennek megritkításával akarják megmenteni a Földet. Ez egy jelentős ellentmondás.

Knezsik István: Én is így gondolom.

Riporter: Az elektromos harcosok mindig azt mondják, a lovakról is átültünk az autóra. Igen, de nem lőttük le a lovat. Nem lehetne a mérnökökre bízni a kérdést?

Knezsik István: Én azt hiszem, sok megoldás lesz az elkövetkezendő években. Sok csodálatos technológia lesz. Úgyis a vevő fog dönteni, bármit gondol is a szabályozói környezet.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.04
A Stellantis luxus márkája nem csak, hogy Európában, de a tengerentúlon is hódítani akar,....
2023.12.04
Dr. Borsos Attilát, a győri Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának....
2023.12.04
A kontinens kis- és középvállalkozásainak 44%-a már alkalmaz vagy éppen bevezetni tervez különböző....
2023.12.04
Kevés, ám annál jelentősebb változtatással újult meg a 2024-es modellévre a Lexus akkumulátoros....
2023.12.04
Az innovációs és szállásépületek után elkészült a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Innovációs....
2023.12.04
Attól függően, hogy honnan kapja a híreket, a Tesla kilátásai a "a dicsőséges napoknak vége" és "az....
2023.12.04
A Bridgestone Tatabánya nem elégszik meg a hagyományos módszerekkel, a közlekedésbiztonsági nap, a....
2023.12.04
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Csizmadia Éva jogász, az Üzemgazdasági....
2023.12.04
Az Audi Hungaria munkatársai a napokban elkészítették az 500 000. elektromos hajtást. A jubileumi....
2023.12.04
Jelenetek, mint Hollywoodban! Egy családi vita után egy bécsi férfi (24 éves) ellopta apja járművét....