BMW Gorup

Minden, amit a BMW elektromos formaautóról tudni kell

2018.09.18.

A bajor márka az ABB FIA Forma-E ötödik, 2018/2019-es szezonjában száll versenybe. A százra 2,8 másodperc alatt gyorsuló kocsikat António Félix da Costa és Alexander Sims vezeti majd.

„A BMW iFE.18 formaautóból a BMW mindenekelőtt a jármű szívét adó hajtáslánc kifejlesztésével vette ki a részét” – mondta Jens Marquardt, a BMW Motorsport igazgatója. „A folyamat elején a következő instrukciókat adtuk az elektromos motort és az átalakítót tervező mérnökeinknek: a sorozatgyártás előtti fejlesztések megfontoltságát és óvatosságát felejtsétek el, és csak a teljesítményre, a legmagasabb fokú hatékonyságra és a legalacsonyabb saját tömegre koncentráljatok! Majd amikor ott tartunk, megoldjuk, hogy mindezt tömegtermelésbe is átültessük.”

"A BMW Motorsport tervezőmérnökei futóművel egybeépített hátsó tengelyt terveztek a formaautó alá, a hajtásláncot pedig az áramvonalas test hátsó részébe építették be. A kiváltképp összetett feladat során felhalmozott tapasztalatokat egyenesen a BMW i divízió sorozatgyártási megoldásaiban kamatoztatjuk, amellyel mottónk tökéletes értelmet nyer: a versenypályáról az utakra” – tette hozzá Jens Marquardt.

A BMW i Andretti Motorsport két BMW iFE.18 formaautót állít rajtrácsra az ABB FIA Forma-E 2018/2019-es idényében, a nagy-britanniai Roger Griffiths csapatfőnökkel az élen. Griffith és az Andretti Autosport tulajdonosa, az egyesült államokbeli Michael Andretti hatalmas motorsport-tapasztalatra támaszkodhat a Forma-E-ben, hiszen a tengerentúli csapat a versenysorozat első, 2014-ben rajtoló szezonja óta minden egyes futamon megmérette magát.

António Félix da Costa ugyancsak az első szezon óta képviselteti magát a Forma-E-ben, a portugál pilóta a sorozat ötödik idényében a 28-as rajtszámú BMW iFE.18 formaautóval versenyez. „Nagyon jól ismerem a szériát és mindig is ott volt a levegőben, hogy a BMW egyszer hivatalos gyártóként is beszáll a sorozatba. Rendkívül motiváló most e csapat tagjának lenni” – mondta Félix da Costa.

A portugál pilóta mellett Alexander Sims ül majd a másik, 27-es rajtszámot viselő versenyautó volánja mögé. Sims, akárcsak Félix da Costa, a BMW gyári pilótájaként évek óta bizonyítja kivételes sokoldalúságát, amellyel a bajor prémiumgyártó színeiben már megszámlálhatatlanul sok diadalt ünnepelt. „A Forma-E pillanatok alatt a legnagyobb autógyártók és a legjobb pilóták élmezőnyévé avanzsált. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy ebben a kalandban a BMW i Motorsport oldalán vehetek részt” – fogalmazott Alexander Sims.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.06.02
– Igaz, az Autovista Group (az Eurotax anyavállalata) számításai alapján az európai autókereskedők....
2020.06.02
A koronavírus globális negatív hatásai ellenére Oroszországban nem állnak le a kínai autóipari....
2020.06.02
Július 19-én versenyez a Forma-1-es világbajnokság mezőnye a Hungaroringen - derült ki a sorozat....
2020.06.02
E heti rajzunk készítője T-boy. Rajzának címe: A kánikula már úton van. ..
2020.06.02
A Bosch, a technológiák és szolgáltatások vezető szállítója, miután 2020 márciusától több hazai....
2020.06.02
A GreenGo újításával május végétől egy gyorsabb és pontosabb rendszeren keresztül élvezhetik a....
2020.06.02
Bár a kereskedések szép lassan újranyitnak egész Európában, egyelőre túl korai megjósolni, hogy mit....
2020.06.02
Őrizetbe vettek Zalában egy - nem először - autót vezető 15 éves fiút, aki egy átszerelt rendszámú....
2020.06.02
Fernando Alonso a Dakar Rallyra való felkészülés közben az új 2020-as Toyota Hiluxot is tesztelte:....
2020.06.02
Az Audi új projektet indított: szakemberekből álló csoport fejleszti ki a jövő autóját "Artemis"....