jubileum

Minden tizedik Opelben magyar szív dobog!

2015.06.19.

Az Opel szentgotthárdi gyáregysége mérföldkőhöz érkezett a szerdán elkészült 8 milliomodik motor legyártásával. Az ünnepélyen elhangzott beszédekből kiderült, hogy az elismerésre méltó teljesítmény tovább fokozódik, hiszen 2017-ig 27 új modellel állnak elő a rüsselsheimiek, valamint 17 új motor is piacra kerül, melyek többsége hazánkban kerül majd összeszerelésre.

Kép és szöveg: Horváth Miklós

A General Motors idén készítette el 500 milliomodik autóját, melyből 68 millió fut körbezárt villámmal a motorháztetején, ebből következik, hogy a 2014-ig hazánkban gyártott 7 millió 726 ezer darabos volument a fentiekre vetítve valóban minden tizedik Opelben magyar szív dobog – tudtuk meg a 23 éve zajló gyártás jubileumi ünnepélyén Solt Tamástól, az Opel Szentgotthárd igazgatójától. A világ egyik legfejlettebb motorgyárának vezetője továbbá elmondta azt is, hogy a termelési kapacitás folyamatos bővülésének köszönhetően idén mintegy 580 ezer motor fogja elhagyni a szentgotthárdi egység szerelősorait. Az 1992 óta működő Family motorgyár a közlemúltban bővült a 700 millió eurós beruházásból létrehozott Flex üzemmel, ahol az eddigi közepes benzines és dízel aggregátok mellett immár az Adam, a Corsa és az ősszel debütáló új Astra kis benzines erőforrásainak szerelősorai is helyet kaptak.

Solt Tamás, az Opel Szentgotthárd Kft. vezérigazgatója - az ünnepélyről és a gyárlátogatásról készült fotók a képgalériában

A számok mögött természetesen emberek vannak, annak ellenére, hogy a tényleges motorgyártás bonyolultabb műveleteit robotok végzik, hangzott el a folytatásban. Az ünnepélyen résztvevő V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára beszédében az ország, a régió és a gazdaság motorjának nevezte a rendszerváltás óta a hazai járműipar úttörőjének számító gyárat. Jelen pillanatban a szentgotthárdi Opel gyárban 1500 környékbeli dolgozó végez munkát a benzines soron egy, a dízel soron pedig három műszakban.  Ezen túl pedig a politikus reményt adó létesítménynek is nevezte a motorgyárat, hiszen a híres kaszagyár és a selyemgyár bezárását követően a helyieknek kiváltképp, de az ország más megyéiben élőknek is a biztos megélhetés kulcsát jelentette a beruházás stabil működése. Végül, de nem utolsó sorban a honatya elismeréssel méltatta az impozáns gazdasági eredmények mellett a biztonságos munkavégzésre, az oktatásra és az infrastrukturális fejlesztésekre, a környezetvédelemre fordított figyelmet és a beszállítói ágazat fellendítésében elért eredményeket is.

Peter Küspert az Opel AG alelnöke és az igazgatóság tagja

Peter Küspert az Opel AG alelnöke a létesítmény egyedülálló mivoltára és a hosszú távú elkötelezettségre hívta fel a figyelmet mondván, hogy az első nyugati autóipari nagyberuházó Magyarországon az Opel volt, és a megtermelt javak és eredmények nemcsak mennyiségük, hanem minőségük tekintetében is kulcsszerepet játszanak az Opel európai gyártórendszerében. Az igazgatóság tagja beszédében kitért a márka jövőt illető terveire is, melyek elérésben a szentgotthárdi gyáregységnek szerves része lesz. A fenntartható fejlődés égisze alatt megalkotott Drive 2022 terv tartalmazza, hogy az Opel európai piaci részesedése 8 százalékos legyen, Németországban pedig 10 százalékos. A hosszú távú stratégiának szerves része az imázs erősítés és a dolgozók, valamint a vásárlók elégedettségének emelése, valamint a már említett 27 új modell és 17 új aggregát piacra dobása.

Ez még csak az előtér, de már itt is elidőztünk a robbantott motor láttán...

A jubileumi motor a Flex Ecotec generáció legújabb tagja, egy 1,4 literes, benzines, turbós erőforrás volt, melynek teljesítménye 150 lóerő. Ilyen motorokkal szerelik majd a szeptemberben, Frankfurtban debütáló új Opel Astrát, melynek külsejét leleplező fotói csak a közelmúltban kaptak publicitást. Az ünnepélyt megelőzően a sajtó képviselői számára egy gyárlátogatásra is sor került, ahol az ott készülő motorok fő darabjainak és összeszerelési munkáinak folyamatát kísérhettük végig. A sorjátlanító, varratkészítő, köszörülő, maró és indukciós edzést végző gépek működése kétségtelenül lenyűgöző, még egy szakmától távol álló résztvevőnek is, szakmabeliek számára pedig maga a mennyország. Kenyeres Gyulától, a Flex motorgyár termelési igazgatójától megtudtuk, hogy 180-190 motor halad egy soron, melyek 2 óra elteltével és 500 méter megtétele után tesztelve, használatra készen kerülnek a logisztikai divízióhoz. Jelen pillanatban 66 másodperc alatt gördül ki egy motor a gyártósorról, azonban egy átállást követően ez az ütemidő 49 másodpercre csökken majd.

A szakember elmondta, hogy új termék esetén mindent letesztelnek, futó termelés esetén azonban csak a produktumok 3 százalékát szükséges tüzetesebben átvizsgálni, és próbapadon megfuttatni. A főtengely az egyetlen olyan alkatrész, melyet minden paraméterében ellenőrizni kell a sor végén. A dízelmotorral kapcsolatos többlet gyártási költség már itt megmutatkozik, hiszen a gázolajosok főtengelyének agyrésze és lendkereke közötti indukciós eljárással készített kötést 2400 Nm-es terheléssel ellenőrzik. Az indukciós eljárás során egyébként maximális tisztaságú munkadarabot szabad csak behelyezni az induktorba, ugyanis a legkisebb forgács vagy szennyeződés is zárlatot okozhat és maradandó károkat az aranyárban mért munkaeszközben. Apropó, gépek! A legdrágább megmunkáló gép 1,5 millió euróba került – tudtuk meg Pintér Rolandtól, aki a látogatásunk vezetőjeként elmondta azt is, hogy van olyan robot, amit az itteni team programozott át arra a műveletre, amire eredetileg nem volt képes.

A 8 milliomodik motor bemutatása elötti pillanatokban - (középen) Marc Schiff gyártásért felelős igazgató

Bárdossi Marianna, az Opel Szentgotthárd Kft. kommunikációs szakértője és szóvivője pedig elmondta, hogy a nekünk prezentált tárlat rendkívül nagy érdeklődésre tart számot iskolák, egyesületek, szervezetek és meglepő módon főként laikus, civil csoportok esetében is. Előre egyeztetett időpontban bárki megtekintheti az ott zajló munkafolyamatokat, sőt a szakképzett munkaerőre soha nem látott igény van jelen pillanatban.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.05
Félpályás útlezárás mellett helyszínelnek a rendőrök - írja a police.hu. ..
2021.12.05
Növelni tudta enyhén a járműeladást az idén az Óbudai Javító Kft. a koronavírus-válság sújtotta....
2021.12.05
A Budapesti Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési kisfilmmel hívja fel a figyelmet arra, hogy....
2021.12.05
Elkezdődött a december, aki eddig nem készítette fel az autóját a téli időszakra, ne várjon tovább....
2021.12.05
A magyarországi autópiacon a következő időszakban nem valószínű a 2020. évihez hasonló visszaesés,....
2021.12.05
A Budapest felé vezető oldalon történt az eset - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.12.05
Úgy tűnik, hogy érdemes megjegyezni a Gaussin nevet, hiszen a szándékaik komolyan a nullemissziós....
2021.12.04
Az amerikai Anderson Economic Group piackutató október végén megjelent tanulmánya meglepő dolgot....
2021.12.04
A Deep Space Projekt néven fejlesztett autó közel egymilliárd forintba fog kerülni. ..
2021.12.04
A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte az első Forma-1-es....