Toyota Aygo

Minimál autó maximalistáknak

2018.08.22.

Amikor 2005-ben bemutatkoztak az autós szakma által csak "Kolini hármas ikreknek" becézett mini autók, a Toyota Aygo, a Citroen C1 és a Peugeot 107, senki nem gondolta volna, hogy ebből a trióból a japán modellé lesz a főszerep. A dolog valahogy úgy állt, hogy a Toyotának volt egy nagyszerű ezres, három hengeres - azóta több díjjal kitüntetett - szuper kis benzin motorja, és eköré építettek egy praktikus városi mini autót, amit három márkanéven, a csehországi Kolinban kezdtek gyártani.

Képre kattintva galéria nyílik!

Különleges kategória itt nálunk a mini autók világa. Egyrészről a leglogikusabb döntés, hiszen rendkívül takarékos, praktikus és nem csak városban, de egy néhány száz kilométeres úton is nagyszerűen, kényelmesen kiszolgálja tulajdonosát. Nem a gazdasági válság, hanem éppen a válság utáni pazarlásra csábító fellendülés sodorta perifériára ezt a kategóriát, hiszen most újra olyan időket élünk, amikor nem számít a takarékosság, nem számít a környezetvédelem. A kolini hármas ikrek közül kettő lényegében "rá is ment" erre a tendenciára. A Peugeot és a Citroen modelljei alig újultak meg, kiderült az is, hogy a franciák ötletére a kisautóba "erőltetett" diesel motor abszolut nem kívánatos. Az embernek az az érzése, mintha az egyébként nagyszerű autókat készítő két francia márka "elengedte" volna legkisebb modelljét. Nem így a Toyota, amelynek bár fő profilját az egyre nagyszerűbb hybrid hajtású járművek jelentik, mégis megmutatta, hogyan kell vonzó, trendi mini autót piacon tartani. A 2005-ben indult gyártást 2009-ben követte az első ráncfelvarrás, amely még csak jelezte a Toyota design terveit. Aztán 2014-től az Aygo stílusában lényegében "levált" azonos gyártósoron készülő francia testvéreitől és elképesztő kis vonzó tekintetével, még azok figyelmét is felkeltette a mini autó kategóriára, akik minden szempontból maximalisták. 

Képre kattintva galéria nyílik!

A most bemutatott 2018-as Aygo pedig már egy igazán más világ. "Just go" ez a szlogenje és valóban: teljesen önálló poszt modern nagyvárosi design bombává fejlesztették ezt a kisautót. Az x alakú hűtőrács karakteres és izgalmasan futurisztikus három dimenziós hatást kelt, fókuszában kidomborítva a Toyota logojával. A ledes hátsó lámpák az éjszakai nagyvárosban mozgó műremekké változtatják mind emellett praktikumát megőrző kisautót. Ha lehetett korábban panasz az Aygora, az az utastér kicsit magasabb belső zajszintje volt, ezt, és minden fajta rezgést szinte tökéletesen kiiktatta a harmadik generáció innovációja, ehhez már csak élményként adódik hozzá a három dimenziós műszerfal és a műszerek új, művészi árnyalatú háttér világítása. Az Aygo ezzel együtt sem lesz tömeg autó, sem itthon, sem máshol. Viszont egy olyan, a Toyota minőségi és design rendszerébe illő kisautó született, amelynek vásárlói üzenni akarnak majd használatával magukról. Olyan maximalisták fogják megvásárolni, akiknek a minimalista stílus mellett fontos a környezettudatosság és az egyéniség, hiszen az új Aygo legalább három féle teljesen eltérő karakterű profilt alkotott, köztük egyet kifejezetten hölgyeknek. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.25
A BMW M divízió prémium kompaktjának teljesítményét mérnöki precizitással továbbfejlesztett futómű-....
2021.10.25
Áder János köztársasági elnök a piacvezető kisrepülőgépeknél jelentősen kisebb környezeti....
2021.10.25
A Tündérszépek egy megyei szintről induló országos szépségverseny, melynek célja, hogy  hétköznapi....
2021.10.25
A zsúfolt őszi forgalom, az iskolába vagy óvodába járás mindenkitől több figyelmet kíván. ..
2021.10.25
Tolatás közben elütött egy munkást egy szemétszállító teherautó Gádoroson, a férfi a helyszínen....
2021.10.25
Az ERC3-as kategória 12. helyén, a 2WD-s magyar párosok között az ötödik helyen végezte a Rally....
2021.10.25
- Sűrűbben és hosszabb üzemidőben jár hétfőtől a 100E reptéri gyorsjárat - tájékoztatta a Budapesti....
2021.10.25
Az országban több helyen is óriási a torlódás az autóutakon, Csanádpalotánál a kilépésre várakozó....
2021.10.25
Az orosz Nyikolaj Grjazin, Konsztantyin Alekszandrov kettős nyerte a rali Európa-bajnokság (ERC)....
2021.10.25
Úgy tűnik, hogy a fényezésben is van még hova fejlődnie az autóiparnak, és a bajorok jó úton járnak....