autóipari innováció

Mint az IKEA-ban: otthon összeszerelhető autó, potom áron

2021.06.16.

Jön az ötezer eurós autó, amely otthon összerakható, mint egy IKEA bútor. Ez lehet az első „csináld magad” elektromos városi kiskocsi. Az ötlet Ryan Schlotthauser amerikai tervezőtől származik. Kétüléses, 1,8 méter magas és 2,3 hosszú, négykerék-meghajtású elektromos járműről van szó, amelyet 374 darabból lehet összeszerelni, használati utasítás alapján. Épp úgy, mint egy IKEA bútort - írja a római La Repubblica napilap internetes kiadásának autós rovata.

Höga a fantázianeve és alkotója szerint ez lehet az első „csináld magad” elektromos városi autó. Darabokban lehet megvásárolni, és otthon lehet összeszerelni, ugyanúgy, mint az IKEA bútorokat.

Az eredeti ötlet Ryan Schlotthauser amerikai tervezőtől származik, aki diplomamunkáját egy elképzelt vállalati együttműködésre alapozta. Összehozta gondolatban a svéd bútorkereskedő óriást és a francia Renault autógyártót, az elektromos mobilitás úttörőjét.

A Höga - ami svédül azt jelenti, „magas" - egy kétüléses, 1,8 méter magas és 2,3 hosszú, négykerék-meghajtású jármű, amely a 374 darabból áll, és a vásárlók otthon szerelhetik össze, a használati utasítás alapján. Mindezt kihozta 5000 euróból.

Schlotthauer elképzelése szerint a csomagolás és a forgalmazás az IKEA feladata lenne, a Renault pedig gyártaná és beszállítaná az elektromos motort és az alkatrészeket. "A projekt kiindulópontja az volt,  hogy létrehozzak egy olyan járművet, amelynek előállítási költsége alacsonyabb, mint egy használt autóé" – mondta az amerikai dizájner.

A Höga – ha csak elméletben is – ideális lehet a városi autómegosztó szolgáltatásokhoz. A kölcsönzés az üzemeltetés és a karbantartás költségei valójában nagyon alacsonyak lennének. Annyira, hogy a versenytársak ebben az esetben már nem a villanyautók, hanem elektromos robogóval és kerékpárok.

Az autó szuper kompakt, de a kicsiny méret nem jelent kevés helyet. A tervező elképzeléseiből egy spártai belső térrel rendelkező, de a sofőrön kívül bőröndök, babakocsik és még kerékpárok befogadására is képes autót kerekedik ki. A színek az IKEA tónusai: a karosszéria sárga, a belső tér pedig részben tintakék.

Az autó formáját viszont a múlt század elején népszerű művészeti és formatervezési iskola, a Bauhaus ihlette. Az 1919 és 1933 között Németországban uralkodóvá vált irányzat a racionalizmushoz és a funkcionalizmushoz kapcsolódó összes innovációs mozgalom alapvető referenciapontjává vált.

Schlotthauer nemcsak megtervezte az autó minden egyes részét, hanem a hatékony és praktikus szállítási módra is gondolt, egymásba illeszkedő ládák formájában, amivel így 55 százalékkal csökkenthető a szállításból származó károsanyag-kibocsátás.

A Höga ötlete azonban egyelőre csak papíron létezik. A Renault és az IKEA is közölte, hogy nem vesznek részt a tervezési projektben, de ez nem jelenti azt, hogy rossznak tartanák az ötletet.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.07.31
A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a 36. Forma-1....
2021.07.31
Már a tervezettnél jóval korábban, jövőre meg kellene kezdeni a légszennyező, az Euro 5-ösnél....
2021.07.31
A Román Országos Repülési Múzeumba kerül Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor egykori....
2021.07.31
A világ egyik legismertebb és legjobb színésze a világ egyik legismertebb és legjobb terepjáróját....
2021.07.31
Lewis Hamilton, a Mercedes hétszeres világbajnok, és jelenleg is címvédő brit versenyzője bizonyult....
2021.07.31
Megújul majd a mogyoródi létesítmény bejárati része, főlelátója és főépülete is. ..
2021.07.31
Újjáépítette a népszerű Caddy családi változatát a Volkswagen. Minden eddiginél praktikusabb lett,....
2021.07.31
Több jármű kapott lángra egy belvárosi mélygarázsban Budapesten még pénteken. ..
2021.07.31
Ez a balesetek és a dugók reggele, egymást érik a gondok a gyorsforgalmikon az Útinform és a....
2021.07.31
A villanyosítással sincs vége a rali világának, csupán kissé hangtalanná válik, és ebben az....