portré és interjú

Mint Supermannek a kryptonit – a Preventa víz hatása a daganatos sejtekre 3. rész

2018.04.21.

A csökkentett deutériumtartalmú vízben rejlő titokról dr. Somlyai Gáborral, a biológiai tudományok kandidátusával beszélgettünk, aki már gimnazistaként elhatározta, hogy a rákkutatással szeretne foglalkozni. Tézisét, miszerint a deutérium-hidrogén arány meghatározó a sejtosztódás szabályozásában pedig már egyetemi tanulmányait megelőzően papírra vetette. Interjúsorozatunk harmadik részében az első publikáció és annak hatásai, valamint a cégalapítás és a jelenkor következik.

Kép és szöveg: Horváth Miklós

Milyen eredmények után vált meggyőződéssé, hogy ezen az úton kell menni tovább? (Az előzményekről cikkünk első- és második részben olvashatnak)

„Másfél évig dolgoztam az Onkológiai Intézetben, már itt bizonysággá  vált számomra, hogy ha csökkentett deutériumtartalmú vízből készítek tápfolyadékot a daganatos sejtek tenyésztéséhez, az ilyen közegben megáll vagy lelassul a sejtek szaporodása. A csökkentett deutériumtartalmú vízzel itatott egerekbe beültetett emlő-, prosztata-, vagy vastagbél-daganatokkal is ez történt, a daganat nem nőtt tovább, hanem visszafejlődött, és az egerek meggyógyultak. Igazolást nyert a feltevésem, hogy a hidrogén-deutérium aránynak hatása van a rákos sejtek szaporodására, ezt 1993-ban nemzetközi folyóiratban publikáltam, "A természetben előforduló deutérium elengedhetetlen a sejtek normál szaporodásához" címmel, mely az Európai Biokémiai Társaság lapjában jelent meg. Nagyon sok megkeresést kaptam ezután, így még ebben az évben megalapítottuk a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft-t, és két fő területre fókuszáltuk tevékenységünket. Az első természetesen a kutatás-fejlesztés volt, a másik a pénzügyi háttér megteremtése a továbblépéshez. Előbbivel könnyebb dolgunk volt, utóbbinál viszont a szakmához nem feltétlen értő embereket kell meggyőzni arról, hogy a daganatos betegségek az alacsony deutériumtartalmú vízzel (DDW: Deuterium-depleted Water) gyógyíthatók lehetnek. Ez bármilyen egyszerűnek is hangzik, nem volt könnyű feladat, pedig csak Magyarországon 33 ezer beteg halálát okozza valamilyen daganat, világszinten pedig 7 millió ember marad alul a betegséggel szembeni harcban évente. A mérhetetlenül drága, sok toxikus mellékhatással együtt járó kezelések pedig több százmillió dolláros költségükkel terhelik meg az országok egészségügyi költségvetését (…)”.

A cégalapítók között ügyvéd, programozó matematikus, menedzser és mérnök is volt, de a társaság negyed évszázados működésének egyik különlegessége az, hogy az eddigi 5,5 milliárd forintos összbevétel kizárólag a cég kutatás-fejlesztési törekvéseit szolgálta, osztalékot nem vettek fel a tulajdonosok. Az 1993-as világelső publikáció óta eltelt években több tucat további tudományos közlemény jelent meg a témában, az egyik legutóbbi társzerzői már négy vezető amerikai egyetem professzorai. Shanghaitól Los Angeles-ig, San Diegótól Oslóig rendszeres előadások következtek, mely tudományos fórumokon az eredményeket senki nem vonta kétségbe, sőt! Kutatások indultak Romániában, Oroszországban, később Kínában, az USA-ban és Iránban is. Az első nagy áttörésig 1999-ig várni kellett. Ekkor regisztrálták a DDW-t daganatellenes állatgyógyszerként daganatos kisállatok kezelésére. A klinikai vizsgálatok lefolytatásában dr. Berkényi Tamás állatorvos vállalt vezető szerepet, a székesfehérvári Alpha-Vet Kft. állatkórházában. Az első kezelt állat egy leukózisos macska volt. Az egyetemen nyirokcsomókat vettek ki belőle, és igazolták a leukózist, de enélkül is nyilvánvaló volt a betegség előrehaladott állapota, hiszen a macska olyan gyenge volt, hogy önállóan inni sem tudott. Néhány hétig fecskendővel itatták a csökkentett deutériumtartalmú készítménnyel, ezt követően az állat ismét önállóan tudott táplálkozni, pár hónap elteltével pedig már nem volt kimutatható a leukózis. Az esetet állatgyógyászati szaklapban közölték. A biológus hozzátette, hogy azóta több tucat ehhez hasonló gyógyulást regisztráltak a készítmény állatgyógyászati alkalmazása során.

A deutériumcsökkentett vizet a magyarországi hatóságok humán célra még nem ismerték el gyógyszerként, így a csökkentett deutériumtartalmú víznek a hatályos jogszabályok szerint gyógyhatás nem tulajdonítható. Ennek mi az oka?

„Meggyőződésem, hogy egy paradigmaváltással járó tudományos felfedezés útja soha nem könnyű, a kísérletes tények megléte esetén sem. A 90-es években már lefolytattunk egy sikeres klinikai vizsgálatot prosztatatumoron, de a készítmény meggyőző hatékonyságát sajnos akkor nem sikerült elismertetni. A 2000-es évek elején kijöttünk a Preventa csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz termékcsaláddal, ezt követően - egy tévéműsorba betelefonáló gyógyult beteg esetének bemutatása után gyorsan nőtt a terméket fogyasztó betegek száma. Egyértelmű volt, már csak a kutatási eredmények és az állatgyógyászati siker alapján is, hogy a deutériummegvonás hatása jelentős és vitathatatlan, de ahhoz, hogy gyógyszerként törzskönyvezzék, és az onkológiai kezelések részévé váljon, milliárdos nagyságrendű ráfordításra van szükség."

"(...) Pozitív fejlemény volt, hogy 2012-ben egy 400 milliós befektetésnek köszönhetően felépíthettük a világ első olyan berendezését, mellyel gyógyszergyári minőségben vagyunk képesek előállítani a deutériumcsökkentett vizet. 2014-ben már minden dokumentáció rendelkezésre állt ahhoz, hogy engedélyeztessük a klinikai vizsgálatot. Ehhez, megkaptuk a gyógyszergyári ISO-t, a termékminőséget garantáló GMP-t (Good Manufacturing Practice), a hatóanyagot regisztrálta az Európai Gyógyszerügynökség, azonban a vizsgálatok magyarországi elindításához szükséges etikai engedélyt nem sikerült megszerezni. 2017-re iszont már 5 külföldi klinikán rendelkezünk etikai jóváhagyással, és egy országban már a hatóság is megadta a hozzájárulást a klinikai vizsgálat elindításához. Ha ezen a területen sikerül továbblépnünk, megkezdődhet a betegek bevonása. A klinikai vizsgálatok reményeink szerint igazolni fogják azt, amit már 25 éve tudunk, hogy a deutériumcsökkentett víz hatására a daganatos betegek állapota, életkilátása jelentősen javul, az eljárás alkalmazása révén a teljes gyógyulásra sokkal nagyobb az esély, mint a hagyományos gyógyszerkészítményekkel”.

A folytatásban a deutériumcsökkentett víz más, krónikus betegségekre gyakorolt hatásairól lesz szó!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.16
A Monacói Nagydíjon leleplezett Purespeed Speedster a limitált szériás, exkluzív Mythos sorozat....
2024.06.16
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Gyógymód. ..
2024.06.16
A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható. ..
2024.06.16
Egy évvel a centenáriumi győzelem után a Ferrari megismételte a bravúrt a Le Mans-i 24 órás....
2024.06.16
Ambivalens érzéseket támaszt bennem használttesztünk mai főszereplője, hiszen még annyira fiatal,....
2024.06.16
Egy európai központú, globális piaci elemző szervezet összeállította a legjobb fiatal használt....
2024.06.16
Már csak egy hét és újra eljön a Múzeumok Éjszakája, június 22-én az ország számos pontján várják....
2024.06.16
Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap kora délután az Országos Katasztrófavédelmi....
2024.06.16
A dél-karolinai Charleston melletti gyárban megkezdődött a Volvo új elektromos zászlóshajó SUV-ja....
2024.06.16
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában ahhoz adunk tippeket, hogyan mutassunk jó példát a....