e-mobilitás

Mirafiori villamosit

2021.12.04.

A Fiat Mirafiori gyárát elektromos járművek gyártóközpontjává kívánja átalakítani a Stellantis. Ennek jegyében a Peugeot-Citroen-Opel, valamint a Fiat-Chrysler egyesülésével év elején létrejött autóipari gigász vezetése áthelyezi két elektrifikálásra váró Maserati modell, a Ghibli és a Quattroporte gyártását a Mirafiori komplexumba, ahol már szériában készülnek a Fiat 500-as e-változatai is.

Szerző: Heimer György

Az egykori legendás torinói Fiat gyártóművet – amelynek futószalagjairól még a régi szép kilencszázhetvenes évtizedben évente több mint 600 ezer négykerekűt gördítettek le – a Stellantis tervei szerint úgy szerszámoznák át, hogy az egyaránt alkalmas legyen mindenféle, belső égésű, hibrid és tisztán elektromos erőforrások előállítására. Mirafioriban jelenleg a benzines Maserati Levante crossover típust gyártják, s emellett ott növelni kívánják a hagyományos 500-as mini gyártómennyiségét is, áthelyezve a kapacitások egy részét a lengyelországyi Tichy gyárból.

Fotó: Fiat

Az termelési átszervezések hátterében hatékonysági problémák húzódnak. Mint ahogy az Automotive News szakportál írja, Carlos Tavares, a Stellantis nagyfőnöke (a fúzió előtt a Peugeot-Citroen vezére) még februárban a munkahelyvesztés miatt nyugtalankodó itáliai szakszervezeteknek kifejtette, hogy a Fiat olaszországi gyáraiban, azonos modellek esetében négyszer magasabbak a termelési költségek, mint a francia vagy a spanyol gyáregységekben. A hatékonyságnövelés ma túlzás nélkül életbevágó – tűnik ki a nemzetközi autóipar híreiből. Herbert Diess, a VW első embere minap azzal riogatott, hogy a wolfsburgi cégmamutnak középtávon 30 ezer dolgozót kellene szélnek ereszteni.

A nagy riválissal, a Teslával példálódzva azt mondta, hogy a startra kész berlini Tesla gyár 12 ezer dolgozóval évente 500 ezer autó előállításával számol. A VW-nál viszont ugyanennyi négykerekű gyártásán 60 ezren munkálkodnak. Becslése szerint amíg egy Tesla Model 3 10 óra alatt készül el, addig egy VW ID.3-hoz háromszor annyi időre van szükség.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.22
A Tokiói Autószalonon mutatták be a vadonatúj, csak Japánban, 500 darabos limitált sorozatszámban....
2022.01.22
Repülő MACA száll versenybe az Airspeeder ellen, miközben nem repül az Airline Car. ..
2022.01.22
Noha sok helyen elolvadt a hó, Gyermely és Szomor között például nem lehet közlekedni – írta a....
2022.01.22
Most egy minimális jövedelemmel rendelkező autókedvelő is megengedheti magának, hogy beszerezzen....
2022.01.22
A Volvo Cars az autógyártók közül elsőként csatlakozik a Google Assistant háztartási eszközöket....
2022.01.22
Családi hétüléses még nem volt ennyire korszakos, mint a Peugeot 5008, ráadásul egy olyan finom....
2022.01.22
A BMW 8,4 százalékkal növelte értékesítését a globális válság ellenére 2021-ben, és nem tart attól....
2022.01.22
A svájci hatóságok által körözött Volkswagent foglaltak le a Csanádpalota autópálya....
2022.01.22
Végre részleteiben is megmutatta magát a Peugeot új versenyautója a 9x8, melyet különleges....
2022.01.22
A 3-as vonal Kőbánya-Kispest "kihúzó" szakaszán, utasok által nem használt területen péntek éjjel....