tippek

Mit tegyünk, ha kigyullad az autónk?

2022.06.16.

Most robbanás van? Nem, nem fog felrobbanni: ha egy autó kigyullad, bőven van ideje, hogy az embereket és a csomagokat biztonságba helyezze – írja a svájci blick.ch

Az elektromos autó pedig nem jobban veszélyeztetett, mint a többi autó.

Illusztráció Magyar Közút

A benyomás csalóka: a modern autók nem gyulladnak ki gyakrabban, az online korban csak sokkal gyakrabban értesülünk róla.És mivel mindegyik a címlapokra kerül, úgy tűnik, hogy a járműtüzek száma évről évre növekszik. De: nem, nem növekszik az autótüzek száma – ebben egyetértenek a szakértők. Bár pontos összszámok nincsenek, egyes autóbiztosítók még visszaesést is észleltek. Becslések szerint évente körülbelül 7000 autó ég ki Svájcban. Soknak hangzik, de összehasonlításképpen: évente 10 ezerrel több személyi sérüléssel járó autóbaleset történik.

De jobban tudatában vagyunk az online korszak látványos tüzeinek – és az okok megváltoztak. Nem az egykor gyakori karburátortüzek, illetve a karbantartás hiánya miatti benzin- vagy olajszivárgás (pl. a forró alkatrészekre való cseppek), hanem messze az elektromos rendszer a fő ok. Baleset után ritka a tűz. Ismét nincsenek pontos adatok, de a szakértők szerint ezek a balesetek egy százalékáért felelősek.

Nem látszik robbanás

Ha kigyullad az autó, siess el, mielőtt felrobban? Ez badarság. A hollywoodi stílusú tűzgolyók csak a filmekben léteznek. Bár gyakran jelentenek robbanásokat a tüzek után, ezeket általában a gumiabroncsok szétrepedése okozza. Tehát ne essen pánikba: az autók viszonylag lassan égnek le. Mielőtt a motortér lángjai elérnék a belső teret, általában öt-nyolc percbe telik, majd további néhány percbe telik, mire a teljes tűz kitör.

Így van elég idő az utasok és a csomagok kimentésére – mert pontosan ez az, amit ma gyakran nem tesznek meg, mert tartanak egy robbanástól! Kis szerencsével egy tűzoltó készülékkel megmentheti az autót a teljes veszteségtől. Ha nem, a tűzoltóság általában már nem tudja megakadályozni. De mi van akkor, ha a benzintank megsérült egy balesetben? Ebben a nagyon ritka esetben a tűz nagyon gyorsan terjed, de semmi sem robban fel.

Illusztráció police.hu

Az elektromos autók egyébként nem gyakrabban, hanem statisztikailag még ritkábban égnek. Az égő akkumulátor nehézkes a tűzoltóság számára, de amikor a tűz kitör, ugyanaz vonatkozik az elektromos autókban ülőkre, mint minden autóra. A földgáztartályok egyébként tűz esetén ellenőrzötten égetik el a tartalmát, amint a lángok elérik a tartályt, ahogy az üzemanyagcellás autók hidrogéntartályai is. Tehát itt sincs robbanás.

Tippek

A tűzoltó készülékek és a védőkesztyűk olcsók és sokat segítenek. Egy kilós oltókészülék túl gyorsan kiürül, legalább két kiló por legyen benne. Rögzítés az ülés elejére vagy a csomagtartóba. Nem lazán a belső térben, különben ütközéskor lövedék lesz. Előzetesen ismerkedjen meg a működéssel, és végeztesse el az oltókészülék rendszeres karbantartását a gyártó előírásai szerint.

Ha tűz van: kapcsolja fel a vészvillogót, álljon le. Nyugodt maradjon! Ha lehetséges, maradjon távol az útat elválasztó sávtól vagy az épületek közeléből. Kapcsolja ki a gyújtást, hagyja a kulcsot a helyén. Húzza meg a motorháztető nyitóját.

Értesítse a tűzoltókat. Tűz esetén tanácsosabb a baleset áldozatait kimenteni a járműből, mint megpróbálni az oltást, ami gyakran sikertelen.

Ha van tűzoltó készülék: vegyünk fel kesztyűt, óvatosan nyissa ki a motorháztetőt (a karjával védje arcát). Két kiló oltópor csak körülbelül tíz másodpercre elegendő! Ezért rövid porlasztásokkal dolgozzon. Oltsa el a lángokat alulról (pl. tüzet az autó alatt) felfelé. Ne ürítse ki teljesen az oltókészüléket, de tartson tartalékot a megismétlésre.

Elektromos autó különleges eset: ne kísérelje meg vízzel oltani! Ha az akkumulátor kigyullad, hiábavaló az oltási kísérlet. Ha támogatni kívánja a tűzoltókat, vigyen magával egy mentőkártyát (beszerezhető a gyártótól) a mentőknek szóló utasításokkal (a napellenző mögött), különösen az elektromos autóban.

Elég távol az égő autótól: a füst nagyon mérgező, és a keletkező hő óriási. Ha kétségei vannak, ne feledje: az autó az autó, a részleges biztosítás fizeti a kárt.

Végül, de nem utolsósorban: ha van a fedélzetén tűzoltó készülék, kérjük, ajánlja fel segítségét.

Mellesleg: Sok esetben kísérelték meg a biztosítási csalást, különösen, ha járműtűzről van szó – de a szakértők általában könnyen kiderítik.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.19
A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal,....
2024.04.19
Koldus vagy királyfi, aki belépett? Örök dilemma ez ékszerüzletben, autókereskedésben,....
2024.04.19
Nagy esemény a MINI háza táján: a tisztán elektromos meghajtású MINI Aceman a 2024-es Pekingi....
2024.04.19
Ha ezt használja, megőrzi autója értékét.   ..
2024.04.19
A CX-60 után a vadonatúj Mazda CX-80 a második modell Európában, amelyet a Mazda nagy platformjára....
2024.04.19
Mostanában a szokásosnál is több szó esik a BMW legutóbbi 5-ös sorozatáról.  ..
2024.04.19
Az új BMW X3 a BMW Group dél-franciaországi, Miramasban működő tesztközpontjában a sorozatgyártás....
2024.04.19
A külső design alapján egy erőteljes és stílusos SUV rajzolódik ki, a frissítést követően a modell....
2024.04.19
Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9....
2024.04.19
A kvalifikációt az első szakaszt követően negyedórára félbe kellett szakítani, mivel lángra kapott....