Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Mobilitási hét: így közlekedj környezetbarát módon a városban

2023.09.17.

A közlekedésben is takarékoskodj az energiával, a legjobb, ha csak a sajátodat használod. Európai Mobilitási Hét Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában. 

Idén szeptember 16. és 22. között 22. alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Mintegy 3000 város vesz részt az akcióban, amely során a gyaloglásra, kerékpározásra, tömegközlekedésre és más tiszta közlekedési megoldásokra ösztönzik az embereket, a rendezvénysorozat kiemelkedő része az autómentes világnap, amelyet szeptember 22-én ünnepelnek. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon, idén 229 település csatlakozott a kezdeményezéshez. 

A 2023-as Európai Mobilitási Hét mottója: „Takarékoskodj az energiával!”. Ez arra utal, hogy nemcsak akkor tudsz spórolni az energiával, ha lekapcsolod magad után a villanyt vagy egy fokkal lejjebb tekered a fűtést a lakásban, hanem városi közlekedés terén is: használd a közösségi közlekedést, bringázz és gyalogolj! De lássuk mindezt részletesen!

Közösségi közlekedés: együtt az energiatakarékosságért

A közösségi közlekedéssel úgy lehet eljutni oda, ahova szeretnél a városban, hogy az utazás sokkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mintha autóba ülnél. Az ok egyszerű: míg az autók általában csak egy-két embert szállítanak egyszerre, addig egy busz 50 vagy még több embert is simán elvisz, és akkor még nem beszéltünk a villamosokról és metrókról. 

A busz környezetbarátabb, mint az autó

Persze sokat számít, hogy az adott jármű mivel megy, de még a dízel meghajtású busz is jobb megoldás, mint egyedül autózni. És ne feledd, terjednek az elektromos buszok, a villamosok és metrók pedig eleve nem bocsátanak ki káros anyagot, de persze az a legjobb, ha a működésükhöz szükséges villamos energiát is tiszta forrásból nyerik. 

A közlekedés az üvegházhatású gázkibocsátás egyötödéért felelős a világban, ezért ha autó helyett minél többet használjuk a közösségi közlekedést, máris sokat tettünk a környezetünkért. 

Aktív mobilitás: használd a saját energiádat

Ahhoz, hogy gyalog vagy kerékpárral érd el a célodat a városban, egy egészséges reggelin és egy tápláló ebéden kívül szinte semmilyen többletenergiára nincs szükséged. Nem véletlen, hogy ez a két közlekedési forma a legjobb választás, ha környezetbarát városi mobilitásról van szó. A gyaloglás ingyen van, a bringázás még a rendszeres karbantartást is beleszámolva nagyon olcsó, nincs kipufogógáz, nincs dugó, nem kell parkolóhelyet keresni, és még az egészségünkért is teszünk egy kis testmozgással. 

Bringára fel!

A elektromos rásegítésű kerékpár vagy az elektromos roller is sokkal jobb választásnak számít, mint az autó, hiszen helyben nincs károsanyag-kibocsátás, de ezeknek a járműveknek is külön energia kell a működéshez, tölteni kell az akkumulátort, és egyelőre az áramnak csak kis hányada származik megújuló forrásból. 

Díjmentes vasúti kerékpárszállítás

Ingyen szállíthatják a kerékpárjukat a vasúton utazók az Európai Mobilitási Hét keretében szeptember 16. és 22. között a MÁV-START és a GYSEV járatain. A másik jó hír, hogy szeptember 22-én, az Autómentes Napon a a MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV helyközi járataira 990 forintért megváltható „Autómentes napijeggyel” lehet utazni az ország bármely területére korlátlanul.

Az autófüggőség csökkentése

A városi környezetünk úgy alakult az elmúlt évtizedekben, hogy minél több teret kapjanak az autók. Szélesebb, több és jobb utak, több parkolóhely – ez ahhoz vezetett, hogy függői lettünk a motoros járműveknek. Ám az autók a közlekedéssel kapcsolatos energiafogyasztás fő forrását jelentik, valamint a forgalmi dugók, a levegő- és zajszennyezés és a balesetek legfőbb okozói, amelyek révén élhetetlenné válnak a városok. Ha minimalizáljuk az autófüggőségünket, az nemcsak az energiafogyasztás csökkenésével jár, hanem a városi környezetnek is előnyös. 

Senki sem szeret a dugóban ülni

A legjobb, ha autó helyett kerékpárral vagy  tömegközlekedéssel jössz-mész a városban, de ha nem tudod azonnal elengedni a kocsi kormányát, akkor válts fokozatosan. Beszéld meg a barátaiddal vagy kollégáiddal, hogy közösen mentek ide-oda, így jobb lesz a kocsi kihasználtsága. Iktass be először heti egy-egy autómentes napot, amikor más módon jutsz el a munkahelyedre, a boltba vagy meglátogatni a szüleidet. Próbáld ki az autómegosztó szolgáltatásokat, mert lehet, hogy nincs is szükséged saját autóra – aminek a fenntartása is sokba kerül –, a többi közlekedési formával kombinálva lehet, hogy jobban jársz a carsharinggel. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.05
Nyolc év után, napi öt vonatpárral újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között....
2023.12.05
„Az elmúlt időszakban három olyan baleset is történt, ami miatt megint fogjuk a fejünket...pedig....
2023.12.05
Az úton cikázó teherautóra figyelt fel egy férfi Békés vármegyében. Látta, hogy a jármű pótkocsiján....
2023.12.05
Főként délután lehetnek nagyon csúszósak az utak – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd....
2023.12.05
A harmadik generációs Leaf állítólag a 2021-es Chill-Out koncepcióból merít majd inspirációt. ..
2023.12.04
Új tudományterület forradalmasíthatja a közlekedést, erről szólt a Bosch Budapest Innovációs....
2023.12.04
A volt Rába gyár területére vonatkozó településrendezési eszközök módosításáról tartottak....
2023.12.04
A csökkenő infláció, az iskolakezdés meghozta az étvágyat a luxusautók iránt. Hiába az egyre romló....
2023.12.04
A vasúti fékrendszereket fejlesztő és gyártó Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.....
2023.12.04
A Stellantis luxus márkája nem csak, hogy Európában, de a tengerentúlon is hódítani akar,....