Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Mobilitási hét: így közlekedj környezetbarát módon a városban

2023.09.17.

A közlekedésben is takarékoskodj az energiával, a legjobb, ha csak a sajátodat használod. Európai Mobilitási Hét Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában. 

Idén szeptember 16. és 22. között 22. alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Mintegy 3000 város vesz részt az akcióban, amely során a gyaloglásra, kerékpározásra, tömegközlekedésre és más tiszta közlekedési megoldásokra ösztönzik az embereket, a rendezvénysorozat kiemelkedő része az autómentes világnap, amelyet szeptember 22-én ünnepelnek. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon, idén 229 település csatlakozott a kezdeményezéshez. 

A 2023-as Európai Mobilitási Hét mottója: „Takarékoskodj az energiával!”. Ez arra utal, hogy nemcsak akkor tudsz spórolni az energiával, ha lekapcsolod magad után a villanyt vagy egy fokkal lejjebb tekered a fűtést a lakásban, hanem városi közlekedés terén is: használd a közösségi közlekedést, bringázz és gyalogolj! De lássuk mindezt részletesen!

Közösségi közlekedés: együtt az energiatakarékosságért

A közösségi közlekedéssel úgy lehet eljutni oda, ahova szeretnél a városban, hogy az utazás sokkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mintha autóba ülnél. Az ok egyszerű: míg az autók általában csak egy-két embert szállítanak egyszerre, addig egy busz 50 vagy még több embert is simán elvisz, és akkor még nem beszéltünk a villamosokról és metrókról. 

A busz környezetbarátabb, mint az autó

Persze sokat számít, hogy az adott jármű mivel megy, de még a dízel meghajtású busz is jobb megoldás, mint egyedül autózni. És ne feledd, terjednek az elektromos buszok, a villamosok és metrók pedig eleve nem bocsátanak ki káros anyagot, de persze az a legjobb, ha a működésükhöz szükséges villamos energiát is tiszta forrásból nyerik. 

A közlekedés az üvegházhatású gázkibocsátás egyötödéért felelős a világban, ezért ha autó helyett minél többet használjuk a közösségi közlekedést, máris sokat tettünk a környezetünkért. 

Aktív mobilitás: használd a saját energiádat

Ahhoz, hogy gyalog vagy kerékpárral érd el a célodat a városban, egy egészséges reggelin és egy tápláló ebéden kívül szinte semmilyen többletenergiára nincs szükséged. Nem véletlen, hogy ez a két közlekedési forma a legjobb választás, ha környezetbarát városi mobilitásról van szó. A gyaloglás ingyen van, a bringázás még a rendszeres karbantartást is beleszámolva nagyon olcsó, nincs kipufogógáz, nincs dugó, nem kell parkolóhelyet keresni, és még az egészségünkért is teszünk egy kis testmozgással. 

Bringára fel!

A elektromos rásegítésű kerékpár vagy az elektromos roller is sokkal jobb választásnak számít, mint az autó, hiszen helyben nincs károsanyag-kibocsátás, de ezeknek a járműveknek is külön energia kell a működéshez, tölteni kell az akkumulátort, és egyelőre az áramnak csak kis hányada származik megújuló forrásból. 

Díjmentes vasúti kerékpárszállítás

Ingyen szállíthatják a kerékpárjukat a vasúton utazók az Európai Mobilitási Hét keretében szeptember 16. és 22. között a MÁV-START és a GYSEV járatain. A másik jó hír, hogy szeptember 22-én, az Autómentes Napon a a MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV helyközi járataira 990 forintért megváltható „Autómentes napijeggyel” lehet utazni az ország bármely területére korlátlanul.

Az autófüggőség csökkentése

A városi környezetünk úgy alakult az elmúlt évtizedekben, hogy minél több teret kapjanak az autók. Szélesebb, több és jobb utak, több parkolóhely – ez ahhoz vezetett, hogy függői lettünk a motoros járműveknek. Ám az autók a közlekedéssel kapcsolatos energiafogyasztás fő forrását jelentik, valamint a forgalmi dugók, a levegő- és zajszennyezés és a balesetek legfőbb okozói, amelyek révén élhetetlenné válnak a városok. Ha minimalizáljuk az autófüggőségünket, az nemcsak az energiafogyasztás csökkenésével jár, hanem a városi környezetnek is előnyös. 

Senki sem szeret a dugóban ülni

A legjobb, ha autó helyett kerékpárral vagy  tömegközlekedéssel jössz-mész a városban, de ha nem tudod azonnal elengedni a kocsi kormányát, akkor válts fokozatosan. Beszéld meg a barátaiddal vagy kollégáiddal, hogy közösen mentek ide-oda, így jobb lesz a kocsi kihasználtsága. Iktass be először heti egy-egy autómentes napot, amikor más módon jutsz el a munkahelyedre, a boltba vagy meglátogatni a szüleidet. Próbáld ki az autómegosztó szolgáltatásokat, mert lehet, hogy nincs is szükséged saját autóra – aminek a fenntartása is sokba kerül –, a többi közlekedési formával kombinálva lehet, hogy jobban jársz a carsharinggel. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.14
Az első veszprémi Rally Hungary már most a leglátványosabb rali, amin valaha jártam. ..
2024.04.14
- Megérkezett Magyarországra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép - jelentette be....
2024.04.14
Nagy kereslet az új, teljesen elektromos Macan iránt – írja honlapján a német sportautó gyártó. ..
2024.04.14
Fokozott ellenőrzést tart április 15. és 21. között a rendőrség Magyarországon, kiemelt figyelmet....
2024.04.14
Komoly és életveszélyes acsarkodást rögzített egy fedélzeti kamera, az M0-son, Vecsésnél, az M3....
2024.04.14
Az Év Magyar Autója verseny ünnepélyes díjátadója a Budapest Automotive Summit rendezvényen volt....
2024.04.14
Az útburkolati jelek a forgalom irányításának megszokott részei, de csak addig irányadóak, amíg....
2024.04.14
A debreceni repülőtéren nyitott mérnöki irodát az Aero Space Power (ASP) Kft. - közölte a cég az....
2024.04.14
Motorkerékpárossal ütközött össze egy személyautó Baján, az 55-ös főút Szegedi úti szakasza és a....
2024.04.14
Minden tekintetben közelebb lépett az RS3-hoz frissítése után az Audi S3. Továbbra is kívánatos....