modellautó

A modellautók irányítása

2014.06.02.

A távirányítású autó modelleket általában valamilyen rádiófrekvenciás eszközzel lehet irányítani. Előfordulnak még infravörös és wifi rendszerű távirányítók is, de ezek nem jellemzőek a modellautóknál.

Szerző: Rudolf Antal

Az igazi, komoly modelleknél többféle rádiófrekvenciás rendszerrel is találkozhatunk. Régebben nagyon népszerűek voltak a 27, 35 vagy 40 megahertzen üzemelő távirányítók. Ezeknél, hogy ne zavarják egymást a készülékek, mindegyikben volt egy frekvencia kristály, ami az adott frekvenciasávon belül egy bizonyos csatornán működött. Amikor két vagy több modellező együtt szeretett volna autózni és egy jó kis versenyen összemérni a képességeiket, akkor figyelniük kellett, hogy a távirányítójuk különböző csatornán üzemeljen.  Ezeknek a készülékeknek a hatótávolsága 100 métertől kb. 1 kilométerig terjedt.

Mára az ilyen rendszerű távirányítók helyét átvették a 2.4 gigahertzen működő készülékek. Itt már nem kell figyelni a csatornák egyezésére, mert ezek a távirányítók bekapcsolás után maguk választják ki a nekik megfelelő szabad csatornát. Itt a hatótávolság, akár több kilométer is lehet.

Egy modellautónál a távirányítóról alapvetően két funkciót lehet működtetni. A kormányzást és a gáz-fék-hátramenetet. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben minimum két kimenő csatornával kell rendelkeznie a készüléknek. Az első csatornán mozgatjuk az autó kormányát, a másikon pedig szabályozzuk a haladását. Az autós távirányítókon ennek megfelelően egy kormánykereket és egy gázkart találunk.

Természetesen az alapvető funkciókon kívül még számos beállítási lehetőséggel találkozhatunk egy komolyabb készüléken. Beállíthatjuk, hogy a kormánykerék és a gázkar milyen finomsággal továbbítsa a kezünk mozgását a modellautónkhoz vagy állíthatunk a modell kormányzott kerekeinek kitérésén.

Hasznos funkció lehet, hogy csökkenthetjük a végsebességet, ez jól jöhet a kezdőknek, vagy ha egy kisgyermek szeretné kipróbálni az autót és nem biztos, hogy hibátlanul menne neki az irányítás.

E profi készüléken telemetria funkcióval is találkozhatunk, ami visszajelzéseket küld az autóról a távirányítóra, a motor hőmérsékletéről, fordulatszámáról, stb.

A távirányítóhoz mindig tartozik egy vevőegység is, ez kerül a modellbe és veszi az adókészülék által adott jeleket.

A vevőegységnek mindig kompatibilisnek kell lennie az adóval és az első használat előtt, amennyiben ezt a gyártó még nem tette meg, akkor össze kell őket programozni. Ez a programozás általában egy néhány másodperces művelet.

A modellautókat a gyártók többnyire távirányítóval együtt kínálják. Az ilyen csomagokban viszonylag egyszerű, de megbízható készülékeket kaphatunk.

A profi, versenycélokra készült modellautókhoz nem kapunk a csomagban távirányítót, hanem azt még külön kell beszereznie hozzá a modellezőnek. Az ilyen célra vásárolt járművekhez érdemes komolyabb készüléket választani, ami több beállítási funkcióval rendelkezik.

Bővebb információkat a www.modell.hu oldalon vagy a Modell & Hobby Szaküzletben a 1135 Budapest Lehel utca 62 szám alatt találhatnak az érdeklődők.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.08
Az extra nevű különkiadásban három esetet nézhetünk meg a rendőrök szemszögéből. ..
2020.08.08
A legnagyobb megtiszteltetés, ha egy autóról becenevén emlékezik meg az utókor – függetlenül attól....
2020.08.08
A Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja harmadik....
2020.08.08
Az Audi Hungaria erdő- és fatelepítéssel tesz a zöldebb környezetért: a gyárterületen már több....
2020.08.08
2020-ban az Audi Q5 modell kínálatában mutatkozik be a világítástechnológia következő generációja,....
2020.08.08
A magyar rendőrök a spanyol hatóságok által körözött járművet foglaltak le a Csanádpalota autópálya....
2020.08.08
A Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja pénteki második....
2020.08.08
A drónok, a mesterséges intelligencia és az építészet területén alakulhat ki leginkább....
2020.08.08
Cristiano Ronaldo most éppen 8 millió euróért vásárolt magának egy álomautót. A világhírű portugál....
2020.08.07
Legalább tizenhatan meghaltak, több mint százan - közülük sokan súlyosan - megsérültek az Air India....