USA

Motorosok felvonulása a háborús hősök emléknapi ünnepségen

2017.05.29.

- Több tízezer motoros felvonulásával és a Capitolium mellett rendezett koncerttel kezdődtek meg a Memorial Day, azaz a háborús hősök emléknapjának ünnepségei Washingtonban.

Vasárnap délután pontosan harmincadik alkalommal motoroztak végig Washingtonon a háborús veteránok és hősök előtt tisztelgő Rolling Thunder (Gördülő mennydörgés) nevű, országos motoros szervezet tagjai. A több tízezer, egyes becslések szerint százezernél is több motorkerékpáros a védelmi minisztérium arlingtoni épületétől indult, átgördült a Potomac folyó egyik hídján, elrobogott a Capitolium, a Fehér Ház és a Lincoln-emlékmű előtt, egészen a vietnami háborús hősök washingtoni emlékművéig.Az 1987-ben alapított országos motoros szervezet - amely nevét az Egyesült Államok egyik észak-vietnami hadműveletéről kapta - valamennyi, háborúban elesett, hadifogságba esett, vagy eltűnt amerikai katona emléke előtt tisztelgett így. Vasárnap este a Capitoliumnál nagyszabású szabadtéri koncertet rendeztek, amelyre az eső ellenére is több tízezren látogattak el. A Memorial Day, azaz az Emlékezés Napja nemzeti ünnep, munkaszüneti nap az Egyesült Államokban.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) jelentése szerint hétfőn mintegy ötszázezer kicsiny nemzeti zászlót tűznek ki az arlingtoni sírkertben, amely egyúttal virágba is borul. Koszorúznak a temetőben az Ismeretlen Katona tiszteletére emelt emlékszobornál is. Az emléknap - amely eleinte csak a polgárháborúban elesett katonákra emlékezett - később kibővült. Az első világháború óta ezen a napon valamennyi háború hősének emléke előtt fejet hajtanak az amerikaiak.A szövetségi kongresszus 1971-ben nyilvánította nemzeti ünnepnek, és ekkortól tartják mindig május utolsó hétfőjén. 2000-ben a kongresszus elfogadta az Emlékezési Törvényt is, arra bátorítva az amerikaiakat, hogy minden esztendőben az Emlékezés Napján egyperces néma csönddel emlékezzenek mindazokra, akik életüket áldozták valamelyik háborúban. Ünnepségeket nemcsak a fővárosban rendeznek. Országszerte koszorúzások, felvonulások és este tűzijátékos rendezvények lesznek.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.07.31
A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a 36. Forma-1....
2021.07.31
Már a tervezettnél jóval korábban, jövőre meg kellene kezdeni a légszennyező, az Euro 5-ösnél....
2021.07.31
A Román Országos Repülési Múzeumba kerül Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor egykori....
2021.07.31
A világ egyik legismertebb és legjobb színésze a világ egyik legismertebb és legjobb terepjáróját....
2021.07.31
Lewis Hamilton, a Mercedes hétszeres világbajnok, és jelenleg is címvédő brit versenyzője bizonyult....
2021.07.31
Megújul majd a mogyoródi létesítmény bejárati része, főlelátója és főépülete is. ..
2021.07.31
Újjáépítette a népszerű Caddy családi változatát a Volkswagen. Minden eddiginél praktikusabb lett,....
2021.07.31
Több jármű kapott lángra egy belvárosi mélygarázsban Budapesten még pénteken. ..
2021.07.31
Ez a balesetek és a dugók reggele, egymást érik a gondok a gyorsforgalmikon az Útinform és a....
2021.07.31
A villanyosítással sincs vége a rali világának, csupán kissé hangtalanná válik, és ebben az....