utánpótlás

Műszaki vizsga - Ne halasszuk az utolsó napokra

2022.06.25.

Jó tudni, hogy napokon belül megszűnik a műszaki érvényessége azon gépjárműveknek, amik már eddig is csak a veszélyhelyzet ideje alatt meghosszabbított érvényességgel közlekedhettek. Ezt büntetlenül már csak a hónap végéig tehetik meg. Érdemes előre bejelentkezni, és időpontot foglalni, mert sokan tényleg az utolsó percre napolják. De a notórius halogatóknak is lesz egy jó hírem.

cdn.pixabay.com
 
Mit mondanak a vizsgaállomások?
 
Több vidéki, és a fővárosban működő műszaki vizsgaállomás dolgozói is arról számoltak be, hogy sokan ugyan már elvégeztették a felkészítést, és vizsgáztatást, nagy a tábora viszont azoknak is, akik megvárják vele az utolsó időpontot, így már most látható, hogy nekik 1-2 héttel későbbi időpontot tudnak csak adni. Így feltoronyosulhatnak majd a vizsgára váró autók, és lehetnek olyanok, akik nem férnek bele a június 30-i időpontig. Őket a rendőr bizony meg is büntetheti ha a közúti forgalomban derül ki, hogy az okmány érvényessége már lejárt. Nekik eshet igazán jól egy újabb könnyítés.
 
cdn.pixabay.com
 
Jogszerű kiskapu az utolsó perceseknek
 
A TIM (Technológiai és Ipari Minisztérium) közösségi oldalán számol be a következőről: " A rendeleti szintű előírások azonban megengedik, hogy az érvényesség lejárta előtt lefoglalt vizsgaidőpontról szóló igazolás birtokában a vizsga napjáig, de legfeljebb harminc napig még jogszerűen használhassuk gépkocsinkat. Aki tehát júniusban bejelentkezik az időszakos műszaki vizsgálatra, annak idejéig szabadon közlekedhet. Aki viszont ezt az utolsó utáni lehetőséget is elszalasztja, már kizárólag a vizsga napján és a vizsgálóállomásig vezetheti autóját a lejárt érvényességű forgalmival." Ez alapján tehát kijelenthető, hogy mindenkire, még az utolsó utáni percig halogatókra is gondoltak az illetékesek.
 
cdn.pixabay.com
 
Mit tapasztalnak az autójavítók?
 
Több autószerelővel is tudtam beszélni az utóbbi időszakban, de sajnos szinte mindannyian arról számoltak be, hogy a rendelet semmi másra nem volt jó, csak arra, hogy mára olyan műszaki állapotú gépjárművek legyenek az utakon, amik ön, és közveszélyesek. Azok a tulajdonosok, akik autóikat addig használják, amíg érvényes vizsga van rajta, most sem fogják másként csinálni, és a "kovidos műszaki"-val rendelkező autók nagy része a bontóban végzi. Sajnos ez a kifejezés az olcsó, párszáz ezer forintos használt autók leírásában is nagyon gyakran szerepelt, és szétnézva az utakon látható, hogy a kategória manapság is népszerű, ami az üzemanyag árakat elnézve nagy valószínűséggel így is marad. A másik meglepetés azokat éri majd, akik elviszik előzetes műszaki vizsga előtti átvizsgálásra a járművet, és kiderül, hogy hozzá kell nyúlni a fékekhez, nem lesz jó a futómű érték sem a halott gátló miatt, esetleg a karosszérián is dolgozni kell majd a lakatosnak a rozsda miatt. Így az apránként kevés elvét kihagyva, egyben kell majd rálocsolni egy nagyobb összeget ahhoz, hogy két évig megint nyugalom legyen. Szörnyű, hogy ez a gondolatmenet megy végig a fejekben. Természetesen rákérdeztem a szervizvezetőknél arra is, hogy miket szoktak kérni még az átnézéshez extraként a tulajok, de a válasz lesújtó volt. Többen is mondták, hogy az olajcserét. Ha valaki két évente cseréltet olajat az autójában úgy, hogy átlagosan csak a városban használja, akkor az állandó hideg üzem, az üzemanyagtól felhígult motorolaj, és a  megszámlálhatatlan kopadék elrendezi szerencsétlen motor sorsát. Persze, már most hallom, ahogy nekem szegezi az olvasó, hogy csak ilyenre, és ennyire telik, mert nem opció a tömegközlekedés. Én viszont azt mondom, hogy ha ennyire fontos az autó, mint egyedüli közlekedési eszközünk, akkor tiszteljük meg annyival, hogy legalább az elvárt minimumot megadjuk neki, amivel a magunk, és a többi közlekedőtársunk biztonságát is garantáljuk.
 
cdn.pixabay.com
 
Kérdéseimmel megkerestem a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztályát.
Válaszuk változtatás nélkül az alábbi:
 
"A műszaki vizsgálóállomások a járványügyi veszélyhelyzet teljes ideje alatt folyamatosan működtek, a lejárt műszaki érvényesség meghosszabbításának így eddig sem volt akadálya. A Belügyminisztérium nyilvántartása szerint 2020 márciusa és 2022 május vége között mintegy 5,4 millió műszaki engedély járt le, ezek közül mintegy 4,6 millió okmány cseréje már megtörtént. (Fontos megjegyezni, hogy a műszaki érvényesség meghosszabbításához nem minden esetben szükséges a papíralapú forgalmi engedélyt kicserélni, az új lejárati idő a meglévő okmányba is bejegyezhető.) A Technológiai és Ipari Minisztérium felhívja a gépjármű-tulajdonosok és üzembentartók figyelmét, hogy július elseje után már csak a bejegyzett műszaki érvényességgel rendelkező járművek vehetnek részt a közúti forgalomban. Az előzetes átvizsgálás és a szükséges javítások után a gépkocsi időszakos műszaki vizsgálata az ország 1450 vizsgaállomása közül bármelyiken elvégeztethető. Jelentkezés előtt érdemes lehet érdeklődni, hogy hol mennyi időn belül tudják fogadni a gépjárművet. A tárca arra kéri a tulajdonosokat, üzembentartókat, hogy a tartós torlódások elkerülése érdekében ne hagyják a moratórium kivezetése előtti utolsó napokra autójuk műszaki vizsgálatát."
 
Hozzájuk hasonlóan én is csak köszönni tudom a járművük levizsgáztatásáról - akár az azonnali kötelezettség hiányában is - időben gondoskodó tulajdonosok, üzemeltetők felelősségteljes hozzáállását!
 
További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
A vasárnapi első futamon ismét rajt-cél győzelmet aratott, a második viadalon pedig harmadik lett a....
2024.06.23
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Ez már a harmadik a héten. ..
2024.06.23
Nem tudja vagy nem akarja használni a légkondicionálót? Íme néhány hasznos tipp és trükk az autó....
2024.06.23
A címvédő, háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte a Forma-1-es....
2024.06.23
A világ legkékvérűbb járműflottáját csak minősített cég ápolhatja. ..
2024.06.23
A Toyota célja a dedikáltan akkumulátoros elektromos bZ4X modellel, hogy új mércét állítson fel a....
2024.06.23
Hajnalban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kőszárhegy térségében a fehér Mercedes....
2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....