márka

A nagy autómárkák: Honnan a név?

2019.09.23.

A nagy autógyártók neve mára már fogalommá vált. Sok mai autómárka az alapító nevét viseli, elég ha a Ford-ra vagy a Suzuki-ra is gondolunk, de mi a helyzet a többiekkel? Honnan jön az Aston Martin? És a Hyundai? Összeszedtünk néhányat!

Acura

A Honda hazánkban nem forgalmazott prémium márkája a latin cura szóból ered. Angolul “accuracy”, így angolul tudó olvasóink minden bizonnyal rájöttek, hogy az Acura nevét a pontosságról, vagyis közvetetten a készítését körülövező mérnöki teljesítményről kapta.

Alfa Romeo

Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, vagyis Lombardi Autógyártó Vállalat. Bár talán kiábrándító, az Alfa a vállalat nevének első betűiből áll össze, Romeo pedig a gyártó egykori vezetője, Nicola Romeo nevéből ered.

Audi

Az Audi alapítója, August Horch eredetileg saját nevét használta első autógyártó vállalkozása nevének, de miután összekülönbözött az igazgatósággal, a második vállalatot kénytelen volt máshogy nevezni. Egy barátja fia tanácsolta neki az Audi nevet, ami latinul ugyanazt jelenti, mint németül a Horch (“Hör mich”), vagyis “figyelj!”

BMW

Minden bizonnyal sokan ismerik a bajor gyártó nevének eredetét, ami nem is túl izgalmas. Bayerische Motoren Werke, vagyis Bajor Motorgyártó.

Hyundai

A Hyundai névhez értelemszerűen nem tudunk sem angol, sem pedig német eredetet találni, itt egy koreai szó a márkanév alapja: hyeondaeseong, ami modernitást jelent.

Jaguar

A Jaguar eredete egészen érdekes, ugyanis a második világháború előtt a márka neve SS volt, ami gyártott néhány, az amerikai vadmacskáról elnevezett modellt. 1945-ben érezték, hogy az SS név nem sok jóval kecsegtet, így inkább az egész vállalatot átnevezték.

Lexus

A Toyota prémium márkájának neve eredetileg Alexis lett volna, de a japánok el akarták kerülni, hogy a márkanév egy-egy személlyel azonosuljon, így végül a Lexus mellett döntöttek.

Mercedes-Benz

Amikor Emil Jellinek a Daimler-től rendelt magának sportautót, lánya álnevén indult vele versenyeken. Ő volt Mercedes. A sikerek láttan a Daimler többi termékét is elkezdték Mercedes-nek nevezni, majd a Benz partnerség után már az összes autót Mercedes-Benz név alatt forgalmazták.

Mitsubishi

A japán gyártó neve azt jelenti “három gyémánt”. Könnyű megjegyezni, elég csak a logóra nézni!

Seat

Bár ma már a Volkswagen csoport része, eredetileg azért jött létre, hogy Fiat licenszelt modelleket gyártson Spanyolországban. Óriási siker lett, de nem a kreatív névnek köszönhetően: Sociedad Española de Automóviles de Turismo, vagyis Spanyol Túra Autó Vállalat.

Volvo

A Volvo a svéd csapágygyártó SKF autógyártó leányvállalataként kezdte meg tevékenységét. A neve az SKF fő üzletágára utal. A Volvo latinul azt jelenti forgok” pontosan azt, amit egy mechanikus alkatrész képes megtenni, ha hatékony csapágyakkal van ellátva.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.05.30
Az AVL hibrid hidrogénhajtású autót épített partnerei segítségével. A bemutatóautó a hatékony....
2020.05.30
A dinamikus vezethetőség hagyományosan nem tartozik a Toyota Hiace erősségei közé. Egy japán....
2020.05.30
Új mobilapplikáció bevezetése, könnyebben tekerhető kerékpárok, valamint a többszintű árazás és a....
2020.05.30
A közutak biztonságát és mások életét veszélyeztetők határozott rendőri fellépésre számíthatnak. ..
2020.05.30
A MOL legújabb elektromos töltőit a mai napon kezdte telepíteni a balatonlellei töltőállomásain, az....
2020.05.30
A sávközi közlekedés kísérletének kiterjesztésén dolgoznak a franciák. ..
2020.05.29
- A BMW Group átvette és kifizette a leendő debreceni autógyárának a területét, az ingatlan....
2020.05.29
Hiánypótló tanulmányt közölt a Müncheni Műszaki Egyetem, amiben a villanyautók szívritmus-....
2020.05.29
Újabb gyorshajtókat szűrtek ki a forgalomból a Vas megyei rendőrök. Volt, aki 90 helyett 156 km/h....
2020.05.29
Marc-Jan Janssen Hollandiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....