légi közlekedés

Nagyon hiányzik a szálloda a budapesti repülőtérről

2015.07.17.

Adminisztratív akadályok miatt évek óta késik a repülőtéri szálloda- és konferenciaközpont-beruházás Budapesten. Az akadályok azonban elhárulni látszanak egy minapi miniszterelnöki nyilatkozat nyomán.

A repülőtéri hotelek jó beruházásnak számítanak az ingatlanpiacon, és fontos szolgáltatást nyújtanak a kora reggeli vagy épp késő esti járatok utasainak. Éppen ezért alig van Európában nagyobb repülőtér, ahol ne lenne aerohotel – mondta el lapunk kérdésére Hardy Mihály. A Budapest Airport kommunikációs igazgatója szerint a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren is évek óta napirenden van egy mintegy 20 millió euró értékű szállodaprojekt. A 2. terminállal közvetlen összeköttetésben egy összesen 5500 négyzetméter alapterületű, mintegy 150 szobából, konferencia-központból és elegáns étteremből álló hotelt kívánnak építeni. A létesítményt a tervek szerint egy nagy nemzetközi szállodalánc üzemeltetné

A beruházás azonban évek óta nem halad előre, a repülőtéri vezetők szerint bürokratikus okokból. Iparági forrásból lapunk úgy értesült, a gond abból adódik, hogy a reptérrel közvetlenül szomszédos földterületek az állami vagyonkezelő tulajdonában vannak, és egyelőre nem sikerült a megfelelő konstrukciót kidolgozni a hasznosításra. Az ügyben előrelépést jelenthet, hogy a kormányzat immár a gazdasági fejlődés kulcsaként tekint a repülőtérre. Egy közelmúltban rendezett konferencián a miniszterelnök maga fejtegette, hogy az államnak és a repülőtér tulajdonosainak közösen kell kidolgozniuk egy nagyszabású fejlesztési tervet, különben a légikikötő eléri fejlődési korlátait. A miniszterelnök szerint egyeztetni kell a reptér tulajdonosaival, mert ott a területek az állam kezében vannak. – Nélkülünk nem lehet fejleszteni – jelentette ki Orbán Viktor.

Ferihegy 2., előtérben a csúf bádogváróval

Mint emlékezetes, a Malév csődje után a repülőtér igen nehéz helyzetbe került, a fejlesztések leálltak. Elnapolták mind a repülőtéri hotel, mind a cargobázis és az utasterminál fejlesztésére vonatkozó, egyébként már fiókban lévő terveket. A repülőtérnek azonban sikerült tavaly kiverekednie magát a gödörből: utasszáma 2014-ben megdöntött minden korábbi rekordot, és túlszárnyalta a Malév működésének utolsó teljes évében, 2011-ben elért számokat is.

A megnövekedett utasforgalom miatt egyre inkább szükéges a diszkont-légitársaságoknak 2012-ben felépített bádogépületek – a repülőtér üzemeltetése szempontjából rendkívül előnytelen, a Malév-csődöt követően sebtiben létrehozott, ideiglenes infrastruktúra – mihamarabbi kiváltása. Olyan utasmólókat kell építeni, amelyek szélestörzsű repülőgépek kiszolgálására is alkalmasak.

A Budapest Airportnak kész tervei vannak egy nyolc új repülőgép-állóhelyet is magában foglaló móló építésére, hiszen ezt már a SkyCourt elkészülte után meg akarták építeni. A kivitelezés 2016-ban kezdődhet meg, amennyiben a repülőtér tulajdonosai jóváhagyják a 10 millió eurós projektet.

Jámbor Gyula

Megjelent a Napi Gazdaságban

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.13
A hely szelleme is számít, Monacóban vagyonokat ért a legolcsóbban elárverezett Formula versenyautó....
2024.07.13
Kisiklott Romániában a Bécs-Budapest-Bukarest útvonalon közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat....
2024.07.13
Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Tata előtt két személyautó ütközött össze. A 72-es....
2024.07.13
Short Blade nevet kapott a Geely kisebb, ám sokkal nagyobb energiasűrűségű LFP akkumulátora, aminek....
2024.07.13
Sokkoló hír terjed a német konszernnel összefüggésben, mely szerint az alkalmazottai 40%-át is....
2024.07.13
Nemcsak a színe vadító, hanem a lénye is vonzó. A Volvo EX30 igazi különlegesség, nem csoda, hogy....
2024.07.13
A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint halálos baleset történt....
2024.07.13
Palackozott vizet oszt a harmadfokú hőségriasztás meghosszabbítása miatt július 18-ig a MÁV-START....
2024.07.13
A várakozási idő csökkentése érdekében csak kilépő irányban üzemel a röszkei közúti határátkelőhely....
2024.07.13
Július 12-14. között a Magyar Országos Rally bajnokság negyedik versenyével, a Székesfehérvár....