útépítés

Négysávos lesz az út Szolnok és Budapest között

2015.06.03.

- Megállapodás született arról, hogy legkésőbb 2019-ig Budapestet és Szolnokot négysávos autóút köti majd össze, mégpedig a klasszikus nyomvonalon, a ferihegyi repülőtértől induló 4-es főút nyomvonalán - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Szolnokon, miután megállapodást írt alá Szalay Ferenccel, a Tisza-parti város polgármesterével.

- Szolnok polgárváros, ehhez azonban anyagi alapokra, munkahelyekre, vállalkozásokra van szükség, amelyet a város biztosított is az elmúlt években - hangoztatta a sajtótájékoztatón Orbán Viktor.

A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a jelenlegi kormányzati, illetve önkormányzati ciklus végéig, 2018-2019-ig állami forrásból megépül a négysávos autóút Budapest és Szolnok közötti szakasza "egyszerűsített tartalommal", ami még vonzóbbá teszi majd a várost a beruházók szemében. Szavai szerint a jövő évben már elkezdődnek a munkálatok.


A városnak jelenleg kétsávos déli elkerülője van, de épül majd egy kétszer kétsávos északi elkerülő út is. Ennek érdekében egy munkacsoportot állítanak fel, a szerda délutáni kormányülésen pedig valószínűleg már kormányhatározat is születik az elkerülő ügyében. Uniós források hiányában állami költségvetésből biztosítják az ehhez szükséges forrást - ismertette a kormányfő. Kérdésre válaszolva úgy összegzett: meg fog épülni az M4-es, de nem autópályaként, hanem autóútként, ehhez azonban "mindent újra kell gondolni, újra kell számolni".

Szalay Ferenc ezt részletezve elmondta, hogy az Abony és Fegyvernek közötti, leállított útépítés "új gondolattal folytatódik tovább": ennek egyik része a szolnoki északi elkerülő, a másik a Törökszentmiklóstól Fegyvernekig tartó szakasz. Az M4-es "nem marad torzó", megépül, mégpedig ugyanazon a nyomvonalon, de más műszaki tartalommal, nem autópálya, hanem autóút lesz - foglalta össze.

A kormányfő utalt arra, hogy Szolnok vasutas hagyományokkal rendelkező város, és a kormány fejlesztési tervet készít arról, "hogyan lehet a jövő magyar vasútjába bevonni" azokat a szerelvényeket, amelyeket Szolnokon gyártanak. Kérdésre válaszolva jelezte, több száz milliárd forintot tervez a kabinet a jövőben vasútfejlesztésre költeni.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.05.30
Új mobilapplikáció bevezetése, könnyebben tekerhető kerékpárok, valamint a többszintű árazás és a....
2020.05.30
A közutak biztonságát és mások életét veszélyeztetők határozott rendőri fellépésre számíthatnak. ..
2020.05.30
A MOL legújabb elektromos töltőit a mai napon kezdte telepíteni a balatonlellei töltőállomásain, az....
2020.05.30
A sávközi közlekedés kísérletének kiterjesztésén dolgoznak a franciák. ..
2020.05.29
- A BMW Group átvette és kifizette a leendő debreceni autógyárának a területét, az ingatlan....
2020.05.29
Hiánypótló tanulmányt közölt a Müncheni Műszaki Egyetem, amiben a villanyautók szívritmus-....
2020.05.29
Újabb gyorshajtókat szűrtek ki a forgalomból a Vas megyei rendőrök. Volt, aki 90 helyett 156 km/h....
2020.05.29
Marc-Jan Janssen Hollandiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.05.29
Az éves eredmények bemutatásakor jelzetteknek megfelelően, a Groupe Renault átalakítási tervet....
2020.05.29
A korábbi tervekkel ellentétben mégis egyszerre rendezik a túraautó-világkupa (WTCR) és a....