gyorshajtás

Nem 51 km/órára lesznek állítva az új, tűpontos traffipaxok

2023.05.17.

Egy ország ég lázban, hogy mi lesz most, hogy 53 km/h-ról 51 km/h-ra vitték le a korábban alkalmazott „tűréshatárt” a sebességellenőrzések során. Óberling József, az ORFK  ezredese tiszta vizet öntött a pohárba, emellett bemutatta a 40 új sebességmérő készüléket, melyek júniustól állnak szolgálatba.

Egy hete tudott, hogy „május elsejétől a sebességellenőrzéssel érintett jármű esetében a jogilag elfogadott sebesség az az érték, amelyet a hitelesített sebességmérő mért. A rendőrségnek nincs lehetősége ettől – és az egyes esetekben ezzel járó esetleges felelősségre vonástól sem – eltekinteni”.

– A tolerancia értéke soha nem azt jelentette, hogy ennyi volt a hibázási mértéke egy sebességmérő készüléknek – emelte ki Óberling József. A készülék a ma ismert mérőműszerek közül az egyik legpontosabb. Gyakorlatban 3 tizedmásodperc alatt ezer darab mérést végez az eszköz. Ennek az ezer mérésnek az eredménye fogja azt a számot produkálni, amely a sebességet kiadja.

A főosztályvezető rámutatott, maga a törvény nem ad lehetőséget arra, hogy a hatóság egy hitelesített eszköz eredményét kétségbe vonja. Korábban ez azért volt másképp, mivel a mérésügyi hatóságok olyan értéket is feltüntettek, amely az ő eljárásukra vonatkozó paramétert tartalmazott. A változást amiatt hozta meg a rendőrség, mert megváltoztatta a mérési szerv a több évtizedes gyakorlatát, és ma már nem írják bele a hitelesítési jegyzőkönyvbe a már említett értékeket.

– A rendőrök eddig is, és ezután is alkalmaznak toleranciát, amit a jog úgy fogalmaz meg, hogy a rendőr belátására van bízva, hogy egy elkövetett szabályszegés esetén milyen szankciót alkalmaz – magyarázta a főosztályvezető. Ennek elég széles a tárháza. A figyelmeztetéstől a helyszíni bírságon át a szabálysértési feljelentésig és a szabálysértési eljárásban hozott döntésig bezárólag.

„Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nem 51 km/h-ra vagy 52 km/h-ra fogja állítani a mérőműszert a rendőr, hanem azokra fog fókuszálni, akik a sebességet jelentősen túllépi.”

A tájékoztató másik apropóját az adta, hogy 40 új sebességmérő készüléket adtak át, melyre még 2022-ben írt ki közbeszerzési eljárást a rendőrség. Ezek korszerű, menet közbeni mérésre is alkalmas sebességmérő műszerek. – Ezek a ma elérhető technológia csúcsát képviselik – mondta Óberling József. – Ugyanolyan lézeregység az alapja, mint a régebbi készülékekben. Az eszköz egyik újdonsága, hogy felhasználóbarát, egy tablet a kijelzője. Míg a korábbi eszközökön 4-5 colos volt a kijelző, azon kellett mindent beállítani, illetve ezen keresztül kísérték figyelemmel a forgalmat.

Azt is kiemelte a főosztályvezető, hogy a gépjárműgyártók mindig is, és ma is úgy kalibrálják a sebességmérő órákat, hogy azok többet mutatnak a valós értéknél. Általában ez 5-7 km/h eltérést jelent. Míg valaki a gépjármű sebességmérő órája szerint 50 km/h-val halad, az a valóságban 43-45 km/h-nak felel meg.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.19
Két Bentley is áldozata lett egy közlekedési balesetnek, amelyet egy kisteherautó figyelmetlen....
2024.05.19
Az Egyesült Államokban 2029-től kötelezővé teszik az automatikus vészfékező rendszer beépítését....
2024.05.18
Amikor a hirdetés tételesen cáfolható. ..
2024.05.18
Szombaton délelőtt 28 km-es dugó volt a dél felé vezető autópályán – írja a Heute című osztrák....
2024.05.18
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a....
2024.05.18
Csaknem egy méter hosszú, villamosított V16-os szívómotor fogja működtetni az új Bugattikat a régi....
2024.05.18
Az egykori F1-es pilóta, Marc Gené lesz a vendéglátója, és egy Ferrari 296 GTB-vel még egy gyors ..
2024.05.18
2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-....
2024.05.18
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) immár hetedik alkalommal adta át a Megbízható....
2024.05.18
Az elmúlt évi tavaszi és téli tematikájú, a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendő....