fejlesztés

Nem tud hibázni a Toyota kosárlabdázó robotja

2018.03.25.

Vannak, akik szabadidejükben keresztrejtvényt fejtenek, mások kertészkednek. A Toyota két mérnöke ennél nagyobb fába vágta a fejszéjét: sportoló robotot építettek, nem is akármilyet.

A robotika az autóipar leggyorsabban fejlődő technológiai ágazata. A környezetüket pontosan felmérni képes, arra megfelelően reagáló rendszerek és hozzájuk kapcsolódó gépek forradalmasítani fogják a közlekedést; a Toyota-csoport 2020-ra ígéri a teljesen autonóm prototípusok megjelenését, amit – a megfelelő jogi környezet megteremtése után – hamarosan követhet az önjáró gépkocsik sorozatgyártása.

Persze a fejlett érzékelők, precízen szabályozható villanymotorok és alkalmazkodni képes vezérlés ennél könnyebb hangvételű, szabadidős felhasználásokban is teret nyerhet. A Toyota két mérnöke a mesterséges intelligencia terén szerzett tapasztalatukat felhasználva különleges robotot szerkesztett: a magas, nyúlánk szerzet határozottan emberszabású, és remekül áll rajta a ruha – mármint a sportruha.

Ez a robot ugyanis kosárlabdázik, nem is akárhogyan. Bár a labdát vezetni, cselezni vagy zsákolni nem képes, elképesztő magabiztossággal dobja a büntetőket. A közelmúltban két hivatásos kosárlabdázóval mérte össze tudását, és a fekete pikkelyekkel borított testű szerkezet verhetetlennek bizonyult.

Hogy mi értelme van a Japánban igen népszerű manga képregény: a Slam Dunk által ihletett kosaras gépnek? Nos, robot-bajnokságot aligha fognak szervezni ebben a sportágban, viszont mint minden hasonló projekt, új oldaláról világíthatja meg a robotika olyan aspektusait, mint a gépi tanulás, a térbeli érzékelés, a háromdimenziós mozgás síkbeli leképezése, és így tovább. Ha az itt szerzett tapasztalatok révén a mérnökök néhány év múlva pontosabb parkoló automatákat, precízebb akadályelkerülő kormányvezérlést, kisebb oldalgyorsulással járó kanyarvételi programozást lesznek képesek beépíteni a Toyota és a Lexus önjáró gépkocsijaiba, már megérte szembesülnünk azzal a kínos ténnyel, hogy a gépek immár a sportpályán is képesek megverni bennünket, embereket.

A Toyota kosárlabdázó robotját az alábbi videóban működés közben is megtekintheti: https://www.youtube.com/watch?v=y_SwHY8phQ0

Forrás és fotók: Asahi Shimbun

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.27
A Jeep 99.255 járművet hív vissza az Egyesült Államokban. Oka: hibás szoftver – írja az auto-motor-....
2021.11.27
Az olasz pilóta közel 40 év versenyzés után akasztja szögre a bukósisakot, az utolsó versenye....
2021.11.27
Mindössze fél évvel azután, hogy megjelent a német piacon, a Hyundai IONIQ 5 elnyerte a 2022. év....
2021.11.27
December 12-én életbe lép a Volánbusz Zrt. 2021/2022. évi autóbusz-menetrendje, amely az idén is....
2021.11.27
Az autóipar ismét vonzóbbá válik munkáltatóként Németországban. Közvetlenül elöl: a Porsche.  A....
2021.11.27
Alkohol hatása alatt közlekedett autójával az a 21 éves férfi, aki balesetet szenvedett, majd....
2021.11.27
A Győri Balett premierjén jelentették be az Audi Hungaria Minőségi Táncművészetért díj idei....
2021.11.27
A Bridgestone Csoport és a Michelin Group közösen veszi fel a kesztyűt az újrahasznosított ipari....
2021.11.27
A Toyota és DRIVR taxiszolgáltató több mint 100 darab zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet....
2021.11.27
2023-ban érkezik az elektromos Porsche Macan, amivel több mint 1,8 millió tesztkilométert terveznek....