Budapest

Neumann MiniExpo nyílt a Műegyetem könyvtárában

2024.01.18.

Február közepéig látogatható a BME OMIKK aulájában látható kiállítás, amely a 120 éve született Neumann János munkásságának érdekességeit mutatja be.

BME OMIKK Nagyolvasó előtti aulában tekinthető meg a közelmúltban megnyílt, Neumann Jánosról szóló MiniExpo és a hozzá tartozó interaktív kísérőkiállítás. A tárlat összeállításának apropója a világhírű és korszakalkotó matematikus professzor születésének 120. évfordulója. Munkássága előtt ezzel az összeállítással is tiszteleg a Műegyetem. (Kedvcsináló videó a BME OMIKK Fb-oldalán)

Fotó: BME

A tárlat két részből áll: egy Neumann János életéről és munkásságáról szóló videósorozatból, amely a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSzT)  és a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI)  kooperációjában állt össze. A kiállítás másik része egy mini bemutató, amelyet a BME OMIKK munkatársai és Németh Krisztián, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (TMIT) adjunktusa állított össze. Utóbbi tárlat részeként az egyes számítógépgenerációk építőelemei is megtekinthetők, az interaktivitást pedig a MESZ I jelfogós számítógép memóriamodellje biztosítja: a relékből épült gépet bárki kipróbálhatja a Nagyolvasó előtti aulában. A memóriamodellt Németh Krisztián és a TMIT tanszék munkatársai állították össze.

A Neumann MiniExpo és interaktív kiállítás előreláthatólag február közepéig tekinthető meg, a szervezők mindenkinek ajánlják, aki érdeklődik a számítástechnika hajnalának kora vagy Neumann János munkássága iránt.

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a Műegyetem több programmal is csatlakozott az emlékévhez, mint például:

Mesterséges intelligenciával kapcsolatos előadássorozatot hívott életre a BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (TMIT) – a kezdeményezésről az ötletgazda, Varga Pál tanszékvezető egyetemi docens nyilatkozott a bme.hu-nak.

2023-ban a Neumann 120 emlékév keretében BME Neumann János professzori címet  kapott Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus, kutatóbiológus, aki teltházas előadást is tartott  a Műegyetemen az mRNS alapú vakcinák kifejlesztéséről.

Neumann után, szabadon – az NJSzT és a HUN-REN SZTAKI közös rendezvényén vendégelőadást tartott Bacsárdi László, a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium projektvezetője, a BME VIK Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék egyetemi docense.

Forrás: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..