Ford Transit Custom

A név kötelez: Ford Transit Custom 2017

2018.01.06.

Megérkezett az Ford Transit Custom második generációja, megújult külsővel és új utastérrel. Az új modell decembertől rendelhető, a Ford értelemszerűen sokat vár tőle, hiszen elődje megkérdőjelezhetetlen elsősége a piacon érhető optimizmusra ad okot.

Az 1965 óta gyártott Transit a Ford történetének egyik legnagyobb sikere, a név fogalommá vált és a modell nem veszített semmit népszerűségéből. 2012-ben a Ford haszongépjármű palettája a Transit Custom nevet kapó, a „hagyományos Transit-nál kisebb”, 1 tonna teherbírású modellel bővült. Így már két kategóriában birkóztak a konkurenciával, pedig nem volt könnyű dolguk.

A Transit Custom vetélytársai közé tartozik az Opel Vivaro, a Renault Trafic, Fiat Ducato és és sok más gyártó kategóriába tartozó modellje, ennek ellenére szinte egész Európában piacvezető a Ford. Olyannyira sokat adnak el belőle, hogy a Transit a Ford negyedik legnépszerűbb modellje az európai piacokon, közvetlenül Fiesta, Focus, Mondeo trió után.

A frissített változattal továbbra is az első helyet célozzák új dizájnnal, megújult utastérrel és még jobb használhatósággal. Idén szeptemberig 68.400 darabot adtak el elődjéből, az új modellből az első példányok 2018 elején gurulnak ki az utakra. A Ford augusztusban 40.000 darabbal növelte a Transit modellcsalád gyártási kapacitását, így minden bizonnyal a sikerszéria folytatódását várják.

Az új modell az első évben a legmodernebb EcoBlue dízelmotorokkal érhető el 105, 130 és 170 lóerős változatban. Az új erőforrások minden bizonnyal vonzóak lesznek az érdeklődők számára, hiszen a Ford 13%-al alacsonyabb fogyasztást és 20%-al nagyobb forgatónyomatékot ígér alacsony fordulatszámon.

Haszongépjárműhöz híven rengeteg változatban elérhető, a karosszéria rendelhető dobozos, kombi és duplakabinos változatban, valamint kétféle tetőmagasságból és kétféle tengelytávolságból választhatnak a vásárlói. Össztömege 2.6 és 3.4 tonna közé esik, utóbbi esetében akár 1450 kg is szállítható az autóban.

Az autó tervezőinek nem volt könnyű dolga, egy bestsellert átalakítani mindig veszélyes vállalkozás, de úgy tűnik, sikerrel vették az akadályt. A dobozos verzió utaskabinja tényleg kész mobiliroda, rengeteg praktikus megoldással és extra tároló tér gondoskodik a kényelemről. Gyakorlatilag egy hétre elegendő vizet tartalmazó vizes palackot elhelyezhetünk a számtalan pohártartóban és csak a műszerfalban 25 liter pakolható tér áll rendelkezésre.

Az autó utasterében található anyagokról érdemes néhány szót ejteni, hiszen a tervezők állítása szerint elképesztő terheléspróbát követően választották ki a megfelelő anyagokat. A kabint teljesen újratervezték, de a tartósság mellett szempont volt a komfortérzet is, az újrapárnázott ülések remekül támasztanak, pont, ahogy ebben a kategóriában kell.

Szinte minden modern vezetéstámogató-rendszer elérhető az új Transit Custom modellekhez. Kérhetünk gyalogosfelismerő-rendszert, oldalszél stabilizálást a 8 elérhető szenzor és a kamerák mellett. Dobozos modell vásárlóinak ajánlott a hátsó szenzorok, a cross-traffic érzékelők megrendelése, parkolóhelyről való kitolatásnál sok balesetet megelőzhetnek.

A legérdekesebb ugyanakkor az intelligens sebességszabályzó rendszer, ami a táblákat felismerve a megengedett legmagasabb sebességen maximalizálja a tempót. A rendszer pontosságán javít, ha navigációs rendszer is van az autóban, mivel ebben az esetben a rendszer nem a kamerákra, hanem a GPS-re hagyatkozik. Maga a speed-limiter jól működik, csak az zavaró kissé, hogy a visszalassítást a sofőrre bízták, így ha a vezető nem veszi észre a jelzést, a sebessége nem lesz maximalizálva, amíg nem lassít le.

2019-ben érkezik a modell Plug-in Hybrid verziója, aminek koncepciója még nem kristályosodott ki teljesen, de a terv szerint 50 km-t lesz képes megtenni károsanyag-kibocsátás nélkül, azon túl pedig a már bizonyított 1.0 EcoBoost motor gondoskodik majd a hajtásról.

Addig is, akik valami különlegesre vágynak, próbálják ki a 170 lóerős Sport verziót, ami nyilván nem egy mustang, de legalább a festéssel emlékeztet rá. A verzió nem csak motorját tekintve egyedi, a belső tér is kissé más, az autó külseje pedig egyértelműen morcosabb.

A Ford tervei szerint a következő 5 évben 30.000 darabot ad el a Transit Custom modellekből, ami elnézve az eddigi modell teljesítményét és az új verzió fejlődését, közel sem lesz lehetetlen. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.27
Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) hétfő 0 órától 24 órás munkabeszüntetést tart, ami érinti a MÁV-....
2022.11.27
A szabadtéri parkolók és nem lakás célú épületek fotovoltaikus paneljeinek telepítésére vonatkozó....
2022.11.27
A zuglói rendőrök néhány nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a HÉV előtt....
2022.11.27
Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt....
2022.11.27
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mit hoz az idei tél? ..
2022.11.27
A Mazda Motor Corporation közzé tette a vállalat középtávú gazdálkodási tervének frissítését és a....
2022.11.27
A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria....
2022.11.27
Megrázó fotókat tett közzé az MTI a ma reggeli halálos balesetről.  ..
2022.11.27
A megfelelő látás elengedhetetlen, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni, ezért....
2022.11.27
Az ünnepi, illetve síszezon közeledtével egyre többen kelnek útra a környező vagy akár távolabbi....