közelekedésbiztonság

Novemberben már aktuális - az autó fagyvédelme

2015.11.07.

A téli lerobbanások ellen sokat tehetünk azzal, ha a hideg időjárás beköszönte előtt felkészítjük autónkat a fagyos időszakra. A Generali a Biztonságért Alapítvány összegyűjtötte, hogy mikre érdemes figyelnünk a hidegben való problémamentes közlekedés érdekében.

Az ajtók nyitása

A téli hidegben váratlanul érhet minket, ha az autónk ajtaja nem nyílik: a tömítőgumi és a fém alkatrészek közé kerülő pára ugyanis megfagy, így segítséget már csak a jégoldótól és egy kis türelemtől várhatunk. Ehelyett inkább a keményebb fagyok előtt kezeljük az autó nyílászáróit megfelelő szilikonnal, speciális spray-vel. Ezzel a lépéssel jelentősen megnöveljük az alkatrészek élettartamát is. Ne feledkezzünk meg a zárak, zárszerkezetek olajozásáról sem. Ha megtörtént a baj, finom mozdulatokkal mozgassuk az ajtót és használjunk jégoldót, illetve ha van rá lehetőségünk, óvatosan meleg levegőt fújva az ajtóra, próbáljuk meg kinyitni.

Megfelelő motorolaj télen is

A fagyok beköszönte előtt érdemes ellenőriznünk a megfelelő olajszintet, illetve hogy nincs-e szükség olajcserére, szűrésre vagy utántöltésre. Bár manapság egész évben, évszaktól és hőmérséklettől függetlenül használhatjuk ugyanazt a típusú olajat, jó, ha tudjuk, hogy mit jelentenek a flakonon lévő jelölések. A W (winter) jelzés például a motorolaj téli „viselkedésével” függ össze: minél kisebb a W előtt feltüntetett szám, az olaj annál alacsonyabb hőmérsékletig funkcionál tökéletesen (a 10W jelzésű olaj például -30 Celsius-fokig megbízható).

Ellenőrizzük a hűtőfolyadék fagyállóságát

A hűtőfolyadék fagyállóságát még a fagy beállta előtt ellenőriztessük. Ezt bármelyik benzinkúton megtehetjük. A járműgyártók a -35 Celsius-fokig fagyálló termékek használatát javasolják a megbízható téli autózáshoz. Ha ugyanis a folyadék nem megfelelő, fagydugók alakulhatnak ki a tartályban, ami a hűtőrendszer, és így közvetve a motor komoly meghibásodásához vezet. Gondoljunk erre akkor is, ha gyors megoldásként tiszta vízzel pótolnánk a hűtőfolyadék-veszteséget, a hígítással ugyanis romlik a folyadék fagyálló képessége.   

A szélvédőmosóról se feledkezzünk meg

A téli időszak előtt a szélvédőmosó folyadék cseréje is elengedhetetlen. Ma már akár -40 Celsius-fokig fagyálló folyadékot is találunk. Feltöltést követően célszerű az ablakmosót bekapcsolni, hogy a rendszerben lévő folyadék azonnal kicserélődjön, és így megelőzzük a csövekben maradt víz megfagyását. A hideg időben a nem fagyálló szélvédőmosó használata amiatt is veszélyes, mert könnyen ráfagyhat az üvegre, lehetetlenné téve a kilátást.

A hideget az akkumulátor sínyli meg leginkább

Ha a téli hidegben nem indul az autónk, nagy valószínűséggel az akkumulátor okozza a problémát. Amellett, hogy télen több elektromos fogyasztót használunk, alapvetően a hideg időjárás is nagy mértékben meríti az akkut, és fagypont alatt egy idősebb, négy évnél régebbi akkumulátor fokozottan veszít teljesítményéből. Folyamatosan ellenőrizzük az akku töltöttségét, de érdemes figyelni a saruk tisztítására és kábelek megfelelő csatlakozására is. Ha több próbálkozás után sem tudjuk életre kelteni az akkut, az autómentők segítségül hívása mellett ma már akkusegély-szolgálatot is igénybe vehetünk.

Legyenek a legszükségesebbek készenlétben

Készüljünk fel a hideg időszakra és gondoskodjunk a téli közlekedéshez szükséges eszközökről: jégkaparó, kefe, páramentesítő, jégoldó spray mindig legyen nálunk. Ha intenzív havazás miatt autónk a hóban reked, egy kisebb lapát is nagy segítséget jelenthet az elinduláshoz. Érdemes egy meleg takarót is kéznél tartanunk, illetve a korai sötétedés miatt a zseblámpáról se feledkezzünk meg.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.21
Rendhagyóan telt az „5 tengelyen-biztos kézzel!” közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai verseny....
2023.09.21
Miért csak mostanában hallunk új dolgokat a Mitsubishiről, és hogy alakul nagy visszatérésük az....
2023.09.21
Elhunyt dr. Kovács Ferenc, a közlekedéstan győri professzora - közölte a Széchenyi István Egyetem. ..
2023.09.21
A Chemnitzi Műszaki Egyetem autószakértői arra számítanak, hogy a Kínából érkező import jelentősen....
2023.09.20
A Reuters cikke szerint a Tesla rejtett csoportot hozott létre, hogy elhallgattassa a hatótáv-....
2023.09.20
A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési....
2023.09.20
Van, hogy a praktikum fontosabb, mint a szépség. Így van ez a 21-dik század Honda Motocompojánál is....
2023.09.20
Egy autós fedélzeti kamerája rögzítette azt felvételt az M0-son, kedden kora délután, amelyen....
2023.09.20
Én vagyok a rút kiskacsa. Eleinte sokan csúfoltak, kinevettek. Billegve jártam, csetlettem-....
2023.09.20
A hip-hopban az egyik legtöbbet említett autógyártóként a Lexus is szerves része lett annak az....