vasút

Nulla eurós vonatjegyet adnak Szlovákiában

2014.12.24.

Igazolvány kell hozzá, és minden utazás előtt be kell állni a pénztárhoz, de a szlovák diákok és idősek örömmel utaznak az állami vasúton, mert nem kell érte fizetni. Hazánkban megbukott a regisztrációs jegy ötlete, igaz, nálunk még ma is bőkezűbb az átlagosnál a kedvezményrendszer.

Nálunk az utasok és a vasutasok is nyűgnek érezték. Északi szomszédunknál kassazsiker

Hangsúlyos politikai gesztusaként november 17-e óta a diákok és a nyugdíjasok ingyen utazhatnak a közösségi közlekedést kiszolgáló, állami finanszírozású vasúti járatokon Szlovákiában. Igaz, mindez regisztrációhoz kötött, ki kell váltani a térítésmentes utazásra jogosító igazolványt, és a jegypénztárban ez alapján kell kérni a nulla eurós vonatjegyet, amely tartalmazza az utazás fontos adatait. Az InterCity kategóriájú helyjegyköteles távolsági vonatokon nem vehető igénybe a kedvezmény.

Emlékezetes, a hasonló magyar regisztrációs jegy 2010–2012 között nem aratott sikert az utazók körében. Nem így északi szomszédunknál: a Szlovák Vasúttársaság adatai szerint csak az első napon, tehát november 17-én a jegypénztárakban megváltott menetjegyek csaknem fele nulla eurós volt, pontosabban 104 ezer kiadott jegyből 48 ezer nullás címletű. Ezek kétharmadát diákok váltották ki, többségük egyszeri utazásra jogosító menetjegyet kért. A diákoknak arra is lehetőségük van, hogy havi vagy heti bérletet váltsanak ingyen, s ezzel a jeggyel az adott szakaszon bármennyit utazhatnak. A vasúttársaság kénytelen volt mentesítő járatot is indítani Zsolna és Pozsony között, annyian voltak a vonatokon – értesült az Iho.hu.

A szlovák kedvezményezettek lelkesedését jobban megértjük, ha tudjuk, hogy ott eddig a gyerekek csak 6 éves korig utazhattak ingyen, 15 éves korig fél árat ki kellett fizetniük, a nyugdíjasoknak pedig belföldi utazás esetén 70 éves kor felett járt 50 százalékos kedvezmény.

Ezzel szemben Magyarországon 38-féle kedvezmény van életben, és az utasok 70 százaléka közlekedik valamilyen támogatás igénybevételével. A rendszerhez – amelynek előnyeit élvezik többek között a közszolgálatban dolgozók, a tanárok és maguk a vasút alkalmazottai is – nem nyúlt hozzá érdemben egyik kormányzat sem. Az Orbán-kabinet 2012-ben az IMF-tárgyalások idején megfontolta, hogy csak négy alapvető kedvezményt tart meg, a többi üzleti alapon a társaságokhoz került volna ki. A lépéstől mintegy 20 milliárd forint megtakarítást vártak, ám a valutaalapos egyeztetések megrekedése után a téma lekerült a napirendről.

Az ingyenesen utazók adatainak rögzítését, azaz a regisztrációs jegy bevezetését hazánkban a Gyurcsány- majd a Bajnai-kormány készítette elő. A 2010. március és 2012. január között működtetett rendszerben a kedvezményezetteknek regisztrációs jegyet kellett váltani az utazás megkezdése előtt. Megszüntetését a fejlesztési tárca azzal okolta meg, hogy elkészültek a díjmentes utazásokkal kapcsolatos felmérések, s a rendszer további fenntartása már nem indokolt.

Jámbor Gyula

Megjelent a Magyar Nemzet 2014. november 25-i számában

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.20
A Pest megyei rendőrök az elmúlt napokban az M0 autóúton tevékenykedtek, két horrorkaravánt is....
2022.01.20
A Volkswagen autógyártó 2021-ben lényegesen több járművet tudott eladni az Egyesült Államokban,....
2022.01.19
Eltűnő kategóriák, halálra ítélt topmodellek? Hihetetlen, de egyre népesebb a mezőny. ..
2022.01.19
- A Dacia legyártotta a hétmilliomodik járművét dél-romániai üzemében, amely 1968 óta működik -....
2022.01.19
Mexikó a hetedik legnagyobb autógyártó a világon. Az országban 2021-ben kevesebb autót gyártottak,....
2022.01.19
- A Continental csoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói üzeméből....
2022.01.19
Volt, amit egyszerűen kalapácsnak, míg más autót egyenesen a család barátjának neveztek el. Egy....
2022.01.19
- Tavaly a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 4,6 millió utas és 183 ezer tonna légiáru fordult....
2022.01.19
A prémium járműveket gyártó Audi az értékesítés csekély visszaeséséről, egyidejűleg az elektromos....
2022.01.19
A Stellantis N.V. alapító társaságai merész és jövőbetekintő szelleméből született pontosan egy éve....