utazás

Öt kihagyhatatlan látnivaló Eger környékén

2020.12.05.

Az utazási korlátozásoknak köszönhetően egyre többen kirándulnak belföldön, ami önmagában üdvözítendő dolog. Bár az eddig is tudva lévő volt, hogy nem kell feltétlenül külföldre utazni ahhoz, hogy szép dolgokat lásson az ember, de sokan, ha utazásról volt szó, eddig automatikusan külföldben gondolkodtak. Most, hogy itthon utazhatunk, egyre jobban felértékelődtek a kevébé populáris helyek, amelyek felfedezésre várnak. Jöjjön most öt olyan hely Eger környékéről, amelyet minden évszakban érdemes felvenni a hazai bakancslistánkra és amelyet utazó bloggerként is "teszteltem."

 

Az észak-magyarországi barangoláshoz útitársam a Skoda Suberb új modellje volt, amelyet élmény volt vezetni (a tesztelésről szóló beszámoló ITT érhető el), a heves megyei tájakat felfedezni vele pedig nem kevésbé. Már az első kanyarok megtétele után éreztem, hogy jó barátok leszünk, így miután felhörpintettem Magyarország legmagasabb pontján, a Kékes-tetőn reggeli a kávémát, meg sem álltam egészen az első látványosságig.

Siroki-vár

Magyarország legvadregényesebb váraként is szokás hivatkozni a Sirok melletti dombon magasodó sziklavárra, ami jelző nem áll messze az igazságtól. A meredek vulkáni csúcshoz közeledve már messziről feltűnik a vár sziluettje, amelyet látva sokak fejében megfordulhat, vajon hogyan tudtak ilyen magasra ennyi követ felhordani a 13. században. A választ egy rövid sétát követően máris megkapjuk fent. A siroki várat egy sziklatömb belsejébe vájták és az innen kitermelt sziklákból építették a felszín felé egy robosztus erődítményt. A helyreállított formában látogatható vár nemcsak történelmi időutazást tesz lehetővé kiállítótermeiben, hanem a hegy gyomrába vájt alagútrendszerben kedvünkre kalandozhatunk. Akinek pedig mindez nem volna elég, a vár faláról a Mátra és Bükk erdeinek látványában egyaránt gyönyörködhet.

Noszvaji barlanglakások

Ma már nehéz elképzelni, de alig pár évtizeddel ezelőtt még családok laktak Noszvajon a hegy gyomrában. A puha kőzetnek köszönhetően a Bükkalja vidékén számos helyen (pl.: Cserépfalva, Egerszalók) találni barlanglakásokat, amelyek feltehetően a 17-18. században keletkeztek és főként kőfaragó családok éltek bennük. A Noszvajon található barlangok ma művészeti célokat, gyakran filmforgatások helyszínéül is szolgálnak, amelyek díszleteit a szemfüles látogatók egy-egy fülkében fel is fedezhetik.

Bélapátfalvai ciszterci apátság

A Bél-kő lábánál található kolostor Magyarország egyedüli épségben megmaradt, romantikus stílusú apátsága. Az 1232 táján emelt épület sértetlenül átvészelte a történelem viharait és nemzetközi szinten is elismert műemlékeknek számít. Érdemes az apátság látogatását egybekötni egy szép erdei túrával, amely egy 6 km hoszú tanösvényt jelent a 815 méter magas Bél-kő tetejére. Bár a terep folyamatosan emelkedik, ám nem megerőltető, így gyerekekkel is neki lehet vágni az útnak. Az erőfeszítéseink gyümölcse pedig egy lélegzetelállító panoráma a félbevágott hegy tetejéről, amelyet a kolostorral együtt egyhamar nem fogunk elfelejteni.

Egerszalóki sódomb

Egerszalók nevét hallva a legtöbb embernek a wellness jut az eszébe, ami összefüggés nem véletlen. A településen ugyanis ásványi anyagokban rendkívül gazdag termálvíz tör fel a mélyből, amelyet kihasználva az elmúlt évtizedekben gombamódra megszaporodtak az Egerszalókon lévő gyógyfürdők. Ha valaki szeretné kipihenni a hétköznapok fáradalmait, itt biztosan megtalálja a számításait, de van itt még valami, aminek érdemes figyelmet szentelni. Nevezetesen az egerszalóki sódombnak, ami nevével ellentétben természetesen nem sóból áll, áma hófehér mészkőtufa terasz messziről valóban ezt a látszatot keltheti.  A világviszonylatban is ritkaságnak számító geológiai képződményt a Saliris Hotel melletti dombon találjuk, és belépőjegy nélkül, ingyenesen látogathatjuk.

Szalajka-völgy

A Szilvásvárad melletti Szalajka-völgy nemcsak a Bükk, hanem egész Magyarország egyik legszebb és legváltozatosabb kirándulóhelye. Gyönyörű vízesések, erdei kisvasút, türkiz színű tavak és ősember barlang. Csak néhány az ezernyi élmény közül, amely a látogatókra vár ebben a pazar természeti környezetben, a Bükk szívében. Ne menjünk el úgy, hogy ne kóstoltuk volna meg a pisztrángot, amely az itt található vizekben él. Ha szeretnénk, akár vihetünk is magunkkal haza konyhakészen, hogy saját szánk íze szerint elkészítve az ünnepi asztal különleges fogása legyen.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
- Megtalálták a Verőcénél szombaton történt hajóbaleset egy további áldozatának holttestét -....
2024.05.22
Az kedvelt mini-SUV XL Heritage nevű modellváltozata egyenesen a '70-es évekbe repít vissza. ..
2024.05.22
Látványos filmpremierek, vörös szőnyegen felvonuló világsztárok és egy összetéveszthetetlen,....
2024.05.22
Lettország szolidaritás jeléül átad Ukrajnának kéttucatnyi különböző márkájú autót, amelyek....
2024.05.22
Magyarországon a szakszervezetek bár jelen vannak, ritkán tudnak akkora hatást gyakorolni egy....
2024.05.22
Aszfaltoznak az M0-ás autóúton az M4-es csomópontnál. Az M1-es autópálya felé a 41-es és a 39-es km....
2024.05.22
- Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma áprilisban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.05.22
- Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál....
2024.05.22
Pályafutása első futamgyőzelmét aratta a túraautós TCR Europe sorozatban, azaz a kategória Európa-....
2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....