portré és interjú

Ott polgármester, ahol a kocsi megszületett (2.rész)

2017.09.25.

Ön a kocsi szülőföldjére érkezett. Így köszöntik a Komárom-Esztergom megyei Kocsra érkezőket a falu tájékoztató táblái. S valóban, erről a településről indult el hódító útjára az első kényelmes, jól forduló, ló vontatta kocsi. A „kocsi” kifejezés a nyelvészek szerint a legsikeresebb magyar szó, ebből ered az angolban is használt coach (edző vagy újabb értelemben személyiségfejlesztő). Kocs polgármestere 2014 óta Simon László, őt kerestük fel. (2.rész.)

Hányan laknak most a településen?

2600-an vagyunk, s a legutóbbi időszakban már nem fogy, inkább kis mértékben növekszik a lélekszám. Az emberek egy része a helyi Aranykocs részvénytársaság mezőgazdasági üzemeiben dolgozik, vagy átjárnak a közeli tatai ipari parkba, mások Tatabányára ingáznak. Az iskolát a református egyház vette át, minden évben adunk pár milliót a működésükhöz, így jobban a magunkénak is érezzük. Letelepedtek itt szekszárdiak, budapestiek, de inkább a közeli, megyebeli települések érdeklődnek az ingatlanok iránt. Nemcsak a beköltözők miatt gyarapodik azonban a falu, hanem azért is, mert szerencsére egyre több gyerek születik.

Ön hogyan tudott beilleszkedni a faluközösségbe?

Sokat segített, hogy egyik katonatársam a helyi tűzoltó egyesület tagja – a mostani elnöke - hívott, hogy legyek én a titkáruk. Sok emberrel megismerkedtem, dolgoztam együtt. Önkormányzati képviselőnek is megválasztottak. 2007-től aztán a polgármesteri hivatalban kaptam munkát. A legutóbbi önkormányzati választáson én lettem a polgármester.

Kocsi látkép, a református templom tornyával

Miért akart polgármester lenni?

Egyfajta próbatételnek szántam. Azt akartam kipróbálni, meg tudom-e valósítani az ötleteimet a gyakorlatban

Kiállta a próbát?

Azt nem nekem kell megítélnem. Önkritikusan megjegyzem, talán néha az asztalra kellene csapnom, keményebben számon kellene kérnem másokat, de inkább megcsinálom más helyett is a munkát.

Mi az, amit a falu vezetőjeként el szeretne érni Kocson?

Hintópróba a kocsimúzeumban

Először is megőrizni, közismertté tenni, hogy ebből a faluból származik az elterjedt utazó kocsi. Van egy kúriának nevezett épületünk, annak a keleti szárnya most üres. Azt hittük, régen istálló volt ebben az épületszárnyban, a falkutató azonban a szerkezeti elemek ismeretében azt feltételezi: inkább a postakocsi állomás fogadója lehetett. Ebbe a szép boltíves épületbe szeretnénk beköltöztetni a kocsimúzeumot, melyet több csatornán is népszerűsítünk az internet közösségi oldalain éppúgy, mint kiadványokban és személyes kapcsolatok felvételével. Már készül a Nemzeti Vágtára az a prospektus, melyben a térség lovas- és kocsikultúráját mutatjuk be: Kisbért, Bábolnát és Kocsot. A múzeum vezetője fölvette a kapcsolatot az iskolákkal és a nyugdíjas egyesületekkel is, mindenhol kedvező, kíváncsi fogadtatásra talált az ajánlatunk.

Mit terveznek abba az épületbe, ahol most van a kocsimúzeum?

Az egészséges életmód, a mozgás öröme a falusi embereknek is fontos. Sokan járnak el a faluból különböző fitness termekbe edzeni. Szabad téren már kialakítottunk egy fitness parkot, de ez a téli mozgást nem oldja meg. A mostani kocsimúzeum helyén létre lehetne hozni egy korszerű fitnesstermet. Amit pedig már föl tudunk mutatni: több utcát is korszerűsítettünk, s minden évben megrendezzük az idegenforgalom számára is érdekes nemzetközi kocsitoló fesztivált, ennek keretében a kocsitoló versenyt. A felnőtt futamon öt fős csapatok egy több száz kilós kocsit próbálnak mielőbb célba juttatni a másfél kilométer hosszú pályán. A kocsitoláshoz a gyerekek is kedvet kaptak, ők a gézengúz kategóriában indulhatnak.

Jeremias Schemel 16.századi metszete alapján rekonstruált kocsi kocsi a tavalyi versenyen

A helyiek és a környékbeliek kreativitását, eredetiségét a Nagymenők versenyén láttam, ahol saját készítésű járgányaikat mutatják be alkotóik.

Két éve hirdettük meg először a kocsiépítő versenyt, az első alkalommal voltak a legtöbben, Az idén a szervezők minden erőfeszítése ellenére csökkent az érdeklődés iránta, de jövőre, a 20. kocsitoló fesztiválon új lendületet szeretnénk adni ennek a kreatív, látványos versengésnek.

Önhöz mennyire áll közel a motorizáció? Milyen volt az első autója?

Negyvenötezerért vettem 1993-ban egy nyolc éves Trabantot Egyszer karamboloztam vele, utána nem tudták rendesen megjavítani, a kormány megmozdításához komoly erő kellett. Olyan edzettek soha nem voltak a karizmaim, mint akkoriban. Aztán egy Peugeot 2005-ös autót vettem, jól húzott az 1700 köbcentis dízelmotorja és jól is fogyasztott. Most egy Škoda Fabiával járok, ezzel is teljesen elégedett vagyok.

Milyen lesz a következő autója?

Elektromos. Hiszek abban, hogy lehet és kell csökkenteni az energiafogyasztást a mindennapi életünkben. A legkisebb eredményt is becsülni kell. Otthon és a hivatalban is ledlámpákra cseréltem az izzókat. Meggyőződésem, hogy aki a jövőben gondolkodik, annak az elektromos autókkal kell számolnia. Ma még nagyon sokba kerül, nem túl sokat bír az akkumulátora, de a motorizáció őrült sebességgel fejlődik. Nem kell sokat várni arra, hogy jó elektromos autók elérhető áron kerüljenek a piacra.

Itt tölti a napjait, gondolom folyamatosan megtalálják gondjaikkal az emberek. A szabad idejében mivel foglalkozik szívesen, mi okoz önnek örömet?

Kislevelű hárs és a kedvenc növények

Kertészkedem, én tervezem, építem meg, alakítom át a saját kertünket. Ez megadja az alkotás örömét. Nagyon szeretem a bonsai növényeket, van is egy 19 éves kis levelű hársfám. Már csak a bonsaik miatt is szeretnék kiutazni Japánba, megismerkedni az ottani kultúrával, azon belül természetesen az ottani motorizációval is.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.29
A magyar és a nemzetközi sajtóban egyaránt arról szóltak a hírek, hogy a belső égésű motoroknak....
2022.06.29
A sofőrt nem érdekelte, hogy több hatóság is eltiltotta a járművezetéstől, egészen 2025-ig, a....
2022.06.29
Miután az ukrán-orosz háború miatt Ukrajnában leállt a Skoda több típusához gyártott kábelkorbácsok....
2022.06.29
A kórházba szállítást követően meghalt a 811-es úton, Bicskénél történt szerdai baleset harmadik....
2022.06.29
Az Autós Nagykoalíció üdvözli, hogy a német kormány előterjesztésére, a magyar kormány teljes....
2022.06.29
Nagyon gyerekcipőben jár még a Cupra márka, így nem meglepő, hogy egyelőre kérdések övezik a....
2022.06.29
-  Air China kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest....
2022.06.29
- A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló....
2022.06.29
- Uniós forrásokat nyert a Nyugati pályaudvar fejlesztése és nagyon jó minősítést kapott az Európai....
2022.06.29
Hazánkban is megjelent egy szuper-sportkocsikat kölcsönző vállalkozás, ahol többek között Ferrarit....