Szlovákai

Provokatív rendszámot vett a BMW-jére, a rendőrség engedte

2024.02.20.

A rendőrség nem lát benne problémát, hogy egy kassai férfi MOCKBAZ feliratú különleges rendszámot kért BMW X7-es típusú kocsijára. A volt védelmi miniszter, illetve külügyminiszter viszont igen, mivel eléggé gyanús, hogy orosz háborús propagandáról van szó - írja a magyar nyelvű szlovák hírportál, a parameter.sk.

Az autóra egy kassai járókelő figyelt fel. Szlovákul ez semmit nem jelentene, de ha a ciril ábécé betűit vesszük alapul, akkor Moszkvát és egy Z betűt olvashatunk, utóbbi nem titkoltan a két évvel ezelőtt kezdődött ukrajnai orosz invázió egyik szimbóluma.

A Korzár szerkesztőségének beküldött fotókon látni az autót, a beküldő pedig értetlenségének adott hangot amiatt, hogy mégis hogy tudja valaki ilyen módon is propagálni a háborút. Rámutatott arra is, hogy a vonatkozó törvény tiltja az emberi jogokat elnyomó csoportok támogatását, ami egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A Korzár cikke. Képernyőfotó

A Korzár megkeresésére az Országos Rendőrkapitányság azt közölte, hogy minden a legnagyobb rendben. Denisa Bárdyová szóvivő úgy reagált, hogy a rendszám nem sérti a közúti közlekedés szabályait. Hozzátette, egyedi rendszámon nem szerepelhetnek gyalázkodó, gyűlöletkeltő, megalázó kifejezések, sem politikai pártok vagy állami szervek nevei, rövidítései, és többek között az emberi jogokat elnyomó csoportok nevei sem.

"Moszkva mint főváros ilyen kontextusban nem értelmezhető mozgalomként" - jegyezte meg.

A Korzárnak sikerült felvennie a kapcsolatot az autó tulajdonosával is. Ő azt mondta, élete legszebb szakaszát Moszkvában töltötte. "Az én véleményem szerint ez a világ legszebb és legfejlettebb városa. Jártam tucatnyi fővárosban, de egyik sem volt olyan szépen kiépítve, mint Moszkva" - mondta.

Nem titkolja azt sem, hogy közel áll hozzá Oroszország és az orosz nép, amelyet a szláv gyökerek révén testvérnépének tart. "Hálásak vagyunk nekik a fasizmus alól történt felszabadításért. Moszkvában tanultam főiskolán és büszke vagyok az alma materemre. Az embereknek az unalmas életük és mások üldöztetése helyett el kellene kezdeniük történelmet tanulni" - fogalmazott a Korzárnak. Az ukrajnai konfliktusról nem kívánt nyilatkozni a társadalom polarizáltsága miatt.

A lap megkérdezett erről jelenlegi és korábbi politikusokat. Robert Kaliňák védelmi miniszter csak annyit reagált, hogy a rendszámtáblák kiadása nem az ő tárcájának hatáskörébe tartozik. Elődje, Jaroslav Naď (Demokrati) úgy véli, jogi szempontból a kocsi tulajdonosa bizonyára meg tudja védeni a semmitmondó betűket, azt viszont már szerinte bonyolultabb lenne megvédeni, hogy ezzel célzottan és tudatosan az orosz háborúzó rendszert támogatja.

"Ilyen rendszámú autónak semmi keresnivalója az útjainkon" - húzta alá.

Ódor Lajos úgy reagált erre a történetre, hogy őt ennél jobban zavarja, mikor politikusok fotózkodnak Igor Bratčikov orosz nagykövettel Szlovákiában (Peter Pellegrini januárban fogadta a nagykövetet), ugyanakkor szerinte az ilyen rendszámok annak következménye, hogy vezető politikusok fejezik ki szimpátiájukat a putyini rezsimmel.

Rastislav Káčer volt külügyminiszter szerint egyáltalán nincs rendben az ilyen rendszám. Úgy véli, az erőszak és agresszió támogatásáról van szó, ami pedig bűncselekmény.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.17
Figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére a HungaroMet Nonprofit Zrt. ..
2024.04.16
Kigyulladt egy személygépkocsi Üllésen, az Árpád dűlőre riasztották a tűzoltókat – jelentette a....
2024.04.16
A világ egyik legdrágább Mercedese, egykori magyar állam- és kormányfők autói, Fenyő János utolsó....
2024.04.16
Forgalmi és nosztalgiajárművek, vezetett csarnoklátogatás és szakmai érdekességek is várják a....
2024.04.16
A hétfő esti vihar villámai két repülőgépet is telibe találtak, az osztrák Austrian Airlines....
2024.04.16
Az új lifestyle-termékek formanyelve az új MINI Cooper stílusjegyeit idézi. A kollekció a ruházati....
2024.04.16
Sokan nagyon igényesek autójukkal, de magukkal már nem annyira. Elgondolkozva tükörbe nézhetünk, és....
2024.04.16
A BMW Group a „FUTURE OF JOY” fantázianévre keresztelt kiállítással képviselteti magát a Milánóban....
2024.04.16
Körözött autót foglaltak le Bátaszéken – jelentette a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság. ..
2024.04.16
Elszállították hétfőn az 1000-es sorozatú, 1061-es pályaszámú és az UV3 típusú, 3414 pályaszámú....