rendőrségi eljárás

Putyin-rajongók ukrán luxusautókat rongáltak meg Bécsben

2022.03.25.

Bécs-szerte egyre gyakrabban rongálnak meg ukrán járműveket. A politikai vandalizmust a rendőrség és az Alkotmányvédelmi Hivatal  is vizsgálja – írja a Heute című osztrák napilap online kiadása.

 

Az ukrajnai háború szívszorító képei nap mint nap körbejárják a világot. Az ország már egy hónapja harcol a megszálló orosz csapatok ellen. A fegyveres konfliktus következtében már 3 millióan menekültek el - eddig több ezer ukrán talált biztonságos szállást Bécsben is – írja a Heute. A menekültek kénytelenek voltak hátrahagyni holmijukat és vonattal, busszal és autóval külföldre menekülni.

Gyáva vandálok támadnak autókra

Bécsben nap mint nap számtalan önkéntes segíti az ukránokat. A bizonytalan helyzet miatt Bécs városa elengedte az Ukrajnából érkező járművek parkolási díját – ezek mostantól ingyenesen parkolhatnak az osztrák fővárosban. Ám bár sokan próbálnak segíteni az újonnan érkezőknek, néhány embernek láthatóan nincs jobb dolga, mint szórófejes palackokkal megrongálni az ukrán járműveket.

Képernyőfotó a Heute című napilap cikkéről.

Amint arról a Heute beszámolt, egy Mercedes GLE-t Bécs-Währingben politikai üzenetekkel fújták le, Putyin és Oroszország neve olvasható az autón. De úgy tűnik, ez nem egyedi eset: Margaretenben is vandálok rongáltak meg egy kirívóan drága Mercedes G500-ast, dobozos festékkel. Az új autó ára: 200 000 euró. "Az autó körülbelül két hete az Einsiedlerparktban volt az 5. kerületben" - számol be egy olvasóriporter.

Úgy tűnik, az eljárás mindig ugyanaz: a tettesek "Oroszország" szót fújnak az ajtókra, és lefestik a rendszámokat. A "Putyin" szó egyértelmű politikai provokáció az ukrán autótulajdonosoknak. Nyilvánvaló tehát az a feltételezés, hogy sorozatos bűnelkövetőkről lehet szó.

A rendőrség bekapcsolja az alkotmányvédelmet

A bécsi rendőrség kérésre megerősítette, hogy a "Heute" pénteki jelentése szerint vandalizmus történt egy járműben Bécs-Währingben. Ráadásul csak az V. kerületben az elmúlt két hétben legalább két ukrán rendszámú autó sérült meg.

Ráadásul egyre több lakos fejezi ki nemtetszését az ingyen parkoló ukránok miatt, akik állítólag eltorlaszolják parkolóhelyeiket – írja a Heute.

"Rendkívül komolyan vesszük ezt az anyagi kárt, és kivizsgáljuk. Az Alkotmányvédelmi Hivatalt már tájékoztatták, és további vizsgálatokat indítanak. Nem zárható ki a politikai indíttatás sem" - erősítette meg a "Heute"-nak Markus Dittrich rendőrségi szóvivő. .

Elkenődött a rendszám - most mi van?

Az érintett sofőrök a lefújt rendszámmal tovább közlekedhetnek - az alábbi feltételekkel: Feljelentést tettek és a megfelelő igazolást maguknál tartják az autóban. Ezenkívül a rendszámtáblákat a szélvédő mögött kell tárolni. "Ha hatósági intézkedésre van szükség, akkor a rendőr mindenképp elfogadja az érintettek rendszámát" - folytatja Dittrich.

Vagyis a rendszámtábla szélvédő mögé történő elhelyezése átmenetileg engedélyezett. Ennek ellenére a jármű tulajdonosának törekednie kell a festék mielőbbi eltávolítására, hogy a rendszám ismét olvasható legyen – írja a Heute.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.12
Mit hallgattunk és mit mondunk ma az autózásról? ..
2022.08.12
Nem nyitnak ki a Független Benzinkutak Szövetségéhez (FBSZ) tartozó és támogató benzinkutak....
2022.08.12
Tagadhatatlanul a világ egyik legbrutálisabb profi átépítése Ryan Tuerck V10-motoros Toyota GR....
2022.08.12
A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban pánikba estek az autósok, amikor a vonuló....
2022.08.12
Nézze meg a videót! ..
2022.08.12
Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként....
2022.08.12
Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai....
2022.08.12
Elképesztő pillanatokat rögzített néhány napja a Magyar Közút kamerája az M3-as autópályán. A....
2022.08.12
Balesetek miatt nagy a torlódás az M7-es autópályán mindkét irányban, egy-egy szakaszon péntek....
2022.08.12
Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes....