átalakítás

Radikálisan megfiatalítja felső vezetését a Toyota

2018.11.24.

Teljesen átalakítja a cégvezetés felépítését a Toyota, hogy lehetőséget biztosítson tehetséges fiatal szakembereknek.

Az évről évre a világ leginnovatívabb vállalatai közé sorolt Toyota Motor Corporation szervezetében százszámra találunk rendkívül ígéretes, fiatal tehetségeket, akiknek megvan az adottsága ahhoz, hogy teljesen átírják az autóipar szabálykönyvét. A japán vállalatoknál szokásos, szigorú előmeneteli rend azonban azt jelenti, hogy ezek a briliáns fiatalok csak évek, évtizedek múlva juthatnának döntéshozó feladatkörbe. A technológia gyors ütemű fejlődése, az ügyféligények alig követhető léptékű változása azonban nem teszi lehetővé, hogy ilyen sokáig várjanak, ezért a Toyota radikális lépésre szánta el magát.

Akio Toyota cégelnök

A Reuters és az AsiaNikkei is úgy tudja, januárban teljesen átszervezi vezetőségét a TMC. Megszüntetik az ügyvezető igazgatói posztokat, és ezzel hatvan százalékkal csökkentik a jelenleg 55 tagú felső vezetés létszámát. Helyettük egy új, rugalmasabb igazgatói szintet fog kialakítani a Toyota, amelyben az alsóbb szinteken dolgozó menedzserektől kezdve az osztályvezetőkön át a jelenlegi ügyvezetőkig bárki helyet kaphat, aki képességei és teljesítménye alapján érdemes rá. Mintegy kétezer szakember – közöttük több, még csak negyvenes évei elején járó munkatárs – kerülhet így döntéshozó helyzetbe a TMC házon belüli leányvállalatainak élén, versenyképesebbé téve azokat a világpiacokon.

„A változások idejét éljük” – kommentálta a hírt a Toyota egyik vezetője. „Szeretnénk kiaknázni a nálunk dolgozó tehetségek képességeit, függetlenül életkoruktól.”

A Toyota egyre több energiát és erőforrást szentel olyan élvonalbeli, high-tech területeknek, mint az elektromos mobilitás, az önvezető technológiák vagy a mobilitási szolgáltatások. Ezek a változások az autógyártás alapjainak újraértelmezését tették szükségessé. „Forradalmasítanunk kell minden területen. Ha ezt a folyamatot nem gyorsítjuk fel, elveszíthetjük versenyképességünket” – tette hozzá a Toyota munkatársa.

A jövő januárra ütemezett változás radikális lesz, de nem az első: már idén három hónappal előrébb hozták a vezetőség szokásos vérfrissítését, és az év eleje óta folyamatosan azon dolgozik a vállalat, hogy a hierarchikus szerkezetek átalakításával felgyorsítsák a döntéshozatali folyamatokat. Az elmúlt években több olyan döntést is hozott Akio Toyota cégelnök, amely teljesen átalakította az igazgató tanács szerkezetét: ma már a külföldiek, a nők, sőt, a nem autóipari szakemberek előtt sem zárt a legfelső vezetés kapuja.

Fotó: Toyota, asianikkei.com

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.19
Ki emlékszik már arra, hogy a McLarent meg akarta venni az Apple, pedig voltak ennél színesebb....
2024.05.19
Egyéni világbajnoki Grand Prix-selejtezőre kerül sor Pünkösdhétfőn a debreceni Perényi Pál....
2024.05.19
Most akkor mégis bízik az elektromos átállásban a japán autógyártás? ..
2024.05.19
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Hétvége. ..
2024.05.19
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es....
2024.05.19
2009. január 31. óta a Porsche Múzeum aktívan és modern módon mutatja be a márka történetét és....
2024.05.19
Hőkamerás és egyéb drónokkal a levegőből is keresik a szombat éjjel Verőcénél balesetet szenvedett....
2024.05.19
Ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség....
2024.05.19
A M1RA versenyzője, Bucsi Attila emberfelettit nyújtott a TCR Eastern Europe túraautó-bajnokság....
2024.05.19
- Hajóbaleset történt szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, három....