a jövő autózása

Rejtélyes üzenetet küldött a Toyota vezető tudósa

2023.03.28.

A Toyota vezető tudósa és a Toyota Kutatóintézet (Toyota Research Institute – TRI) vezérigazgatója, Dr. Gill Pratt a januári davosi Világgazdasági Fórumon, majd a Mobilitási Bizottság februári ülésén is tartott egy-egy nagy hatású előadást a dekarbonizáció kapcsán, amelyek talán legfontosabb üzenete Voltaire-től idézve így szól: „Ne hagyjuk, hogy a tökéletes a jó ellensége legyen”.

A karbonsemlegességre való törekvés kapcsán Dr. Pratt két nagyhatású előadásában azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy „a tökéletes ne legyen a jó ellensége”. Pratt arra is rámutatott, hogy a Voltaire francia filozófusnak tulajdonított gondolat összecseng a Toyota folyamatos fejlődést a középpontba helyező filozófiájával, amelynek sarokköve, hogy az autógyártó sosem dől hátra, mert úgy véli, nem tökéletes autókat gyárt, hanem egyre jobb autókat.

A Világgazdasági Fórumon a világ politikai és üzleti vezetői vitatják rendre az aktuális politikai és gazdasági kérdéseket, valamint az éghajlatváltozás jelentette kihívásokat. Az a vélekedés, hogy az akkumulátoros elektromos járművek (BEV) jelentik az egyetlen módját a karbonsemlegesség elérésének, mélyen gyökerezik számos országban, különösen Európában. A fórumon Dr. Pratt ezzel szemben azt hangsúlyozta, „több módon is fel lehet jutni ugyanarra a hegyre”, és „egyéb elektromos járművek, köztük a konnektorról tölthető hibrid járművek (PHEV), az öntöltő hibrid elektromos járművek (HEV) és a hidrogén üzemanyagcellás elektromos járművek (FCEV) mind a megoldás részét képezik”, és hogy „egy olyan világban, amiben erőforrás és alapanyaghiány van, fontos, hogy forrásainkat oda összpontosítsuk, ahol a legtöbb hasznot hozzák.” Ennek illusztrálására a Toyota vezető tudósa egy látványos videóban azt is bemutatta, milyen elképesztő hatása van a széndioxid-kibocsátáscsökkentésre, ha egyetlen akkumulátoros elektromos autó akkumulátorkapacitását plug-in hibrid elektromos autók vagy épp öntöltő hibrid elektromos autók gyártására fordítják. A kérdésekre válaszolva a Dr. Pratt kifejtette, hogy az abszolút nulla kibocsátású köztük az akkumulátoros elektromos és a hidrogén üzemanyagcellás elektromos) járművek elterjedéséhez idő kell, miközben „a lehető leghamarabb csökkentenünk kell a széndioxid-kibocsátást”. Ez pedig rövidtávon flottaszinten az öntöltő és plug-in hibrid elektromos autók nélkül nem lehetséges.

A Toyota a fentiek okán a multitechnológiás megközelítés híve, amely arra az elvre épít, hogy a szén-dioxid az ellenség, és nem egy-egy hajtáslánc, és meg kell találnunk, hogyan csökkenthetjük a lehető legrövidebb időn belül a karbonlábnyomunkat a lehető legnagyobb mértékben, miközben a hosszútávú cél a teljes karbonsemlegesség. Az elektrifikációt negyed évszázada útjára indító Toyota éppen ezért, miközben sorozatban mutatja be az akkumulátoros elektromos autókat folyamatosan fejleszti az öntöltő hibrid elektromos és plug-in hibrid elektromos technológiát is, és komoly hangsúlyt helyez az olyan fejlesztésekre is, mint az ugyancsak zéró emissziós és már sorozatgyártásban is kínált hidrogén üzemanyagcellás elektromos és a még fejlesztési fázisban járó közel zéró emissziós hidrogén belső égésű technológia. A vállalat célja egyébiránt Európában 2040-re, világszinten pedig 2050-re elérni a saját és a beszállítókra is kiterjedő működés, valamint a kapcsolódó logisztikai tevékenységek tekintetében is teljes karbonsemlegességet.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.10
Meghalt egy motoros, aki szegélykőnek ütközött és felborult Szegeden pénteken éjfél előtt - közölte....
2023.06.10
Autó, akár egy rockszám: „Good Vibrations”. Ahol csak megjelenik, rámosolyognak az emberek: ez az....
2023.06.10
A Daimler Truck leányvállalatot alapított autóbusz-üzletágához, amelynek célja, hogy az ügyfelek....
2023.06.09
A Moszkvics után a Volgát is újraélesztik Oroszországban, a Gorkij Autógyár (GAZ) már jövőre....
2023.06.09
A Le Mans-i 24 órás verseny szervezői épp csak bejelentették, hogy két-három éven belül....
2023.06.09
Az Autobild összehasonlító tesztjéből kiderül, hogy melyik a legjobb nyári szélvédőmosó folyadék a....
2023.06.09
Stockholmban a világon elsőként önvezető, tisztán elektromos meghajtású kereskedelmi....
2023.06.09
Egy új tanulmány szerint a szennyezőanyag-kibocsátásra vonatkozó Euro 7-es javaslat az Európai....
2023.06.09
Nagyszabású Zsiguli-találkozónak ad otthont szombaton a ferihegyi repülőmúzeum: 10 és 16 óra között....
2023.06.09
Napok óta esik, a hírek elöntött hazai utakról, járhatatlan vasúti pályákról szólnak, halálos....