NÚSZ

Rekordokat döntött az útdíjszolgáltató bevétele az első félévben

2019.07.29.

Rekord összeget, bruttó 186,3 milliárd forintot fizettek be a magyarországi utakat használók az idei első félévben. Ez a tavaly félévi 161,4 milliárd forinthoz képest 15 százalékos növekedést jelent - mondta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója budapesti sajtótájékoztatóján.

A vezérigazgató közölte: az e-matricák vásárlásából bruttó 48,5 milliárd forint folyt be, 11 százalékkal több a tavalyi első félévinél. Ami az e-útdíjakat illeti, a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek úthasználatából bruttó 137,8 milliárd forint bevétel származott, ami 19 százalékkal haladta meg az előző év első félévét.

Bartal Tamás hangsúlyozta: ez az összeg egy az egyben költségvetési bevétel. Törvény garantálja, hogy ezt a magyar közutak fenntartására, karbantartására kell fordítani. A vezérigazgató hangsúlyozta: évek óta megfigyelhető tendencia, hogy a gazdasági növekedéssel együtt nő az útdíjbevétel is.

Növekvő bevételek, változó tendenciák

A vezérigazgató elmondta: tapasztalataik szerint változóban van a korábbi évek tendenciája. A heti országos matrica helyett inkább a havi és az éves országos matricát választják az emberek. Bár a heti országos matricából 5 százalékkal kevesebbet vásároltak az autósok, még mindig ez a legkeresettebb termékük: több mint 4 milliót értékesítettek. Ezzel szemben a havi országos matrica-bevétel jelentősen megugrott: a korábbiakhoz képest 16 százalékkal emelkedett. Az éves országos és az éves megyei matricákból 10-10 százalékkal több fogyott.

Ennek oka, hogy a személygépkocsi-tulajdonosok sokkal tudatosabbak, és hosszabb távra terveznek. Mobilisabbak az emberek, illetve több pénzük van az utazásra. Minőségi ugrást lehet megfigyelni a vásárlási szokásokban. Aki eddig heti matricát vett, az inkább havi matricát vásárol, a havi helyett pedig inkább éveset. A megyei országos matrica helyett is inkább éves országos matricát vásárolnak az autósok.

Egyórás türelmi időszak

Értékelése szerint nagyon bevált a 60 perces szabály, ami a kormány döntésének értelmében 2018. január 1-én lépett életbe. Aláhúzta: ez nem azt jelenti, hogy 1 órán át ingyenesen lehet használni az autópályát, hanem a megváltott matrica visszamenőlegesen 60 perccel korábban lép hatályba. Több mint 1,5 millióan használták ki a tavalyi évben a 60 perces szabályt.

Külföldiek - magyarok

Ami az e-matricát használók megoszlását illeti: a külföldiek aránya az elmúlt 6 hónapban 35,1 százalék volt. Ez az arány a tapasztalatok szerint 50 százalék fölé emelkedik majd év végéig, mert a nyári szabadságok és az év végi ünnepek miatt erőteljesebbé válik a tranzitforgalom.

A heti országos matricának több mint a felét – 50,8 százalékot, több mint 2 millió darabot – külföldiek vásárolták meg.

Az e-útdíjat vásárló kamionosok esetében is a külföldiek vannak többségben. Országokra lebontva a kamionosok 40 százaléka román. Ezzel az első helyen állnak a felhasználók között. Őket a lengyelek és a bolgárok követik.

A személygépkocsiknál érdekes elmozdulásról számolt be. Az első három dobogós – román, német, osztrák – nem változott. Viszont látványos a románok előretörése: személygépkocsiknál az arányuk már 25 százalékos. Hozzá kell tenni, hogy a német, osztrák és olasz felségjelű személygépkocsik tulajdonosai többségükben román vendégmunkások.

Értékesítési csatornák

A korábbi szokások változatlanok: az ügyfelek több mint 90 százaléka továbbra is fedélzeti egység alkalmazásával fizet útdíjat. A HU-GO rendszerben a regisztrált járművek száma a 2018. júniusi 354 ezerről 410 ezerre nőtt.

Bartal Tamás kitért arra is, hogy az autósok többsége változatlanul a benzinkutaknál vásárol e-matricát, de egyre nagyobb a NÚSZ saját internetes értékesítése, ami az útdíjfizetési szolgáltató tudatos stratégiájának eredménye.

Nőtt az ellenőrzés és a behajtás hatékonysága

A vezérigazgató úgy fogalmazott: ez az év az ellenőrzések éve a NÚSZ életében. A terveknek megfelelően erősítették ellenőrzési tevékenységüket, mert az elmúlt években emelkedett az utakat fizetés nélkül használók száma, különösen a külföldiek körében. Ezért új ellenőrzési módszereket fejlesztettek ki és kezdtek alkalmazni. „A menet közbeni ellenőrzés, amikor a szembe haladó sávot figyelik a mobil eszközeikkel, nagymértékben hozzájárult a jó eredményeinkhez. Két hónap alatt közel 150, úgynevezett szellemkamiont kaptunk el ezzel a módszerrel” - mondta el a sajtótájékoztatón.

Bartal Tamás aláhúzta: különösen nagy hangsúlyt fordítanak a külföldi rendszámú járművekre, mert tavaly év végén a magyarországi utakat e-matrica nélkül használók között a külföldiek aránya elérte a 70 százalékot, a kamionok esetében pedig 77 százalék volt a külföldiek aránya a bliccelők között.

Az idei első félévben a NÚSZ Zrt. rendszerei és munkatársai összesen több mint 197 millió járművet ellenőriztek. A fokozott ellenőrzés eredményeképpen fél év alatt az e-matricák esetében megállították az utakat jogosulatlanul használó külföldiek számának növekedését.

Bűnszövetkezetek

A belföldi jogosulatlan úthasználók száma kissé nőtt néhány bűnszövetkezetként működő cég miatt. Ebben az ügyben a NÚSZ együttműködik a rendőrséggel és az adóhatósággal. „A legtöbb e-matricás jogosulatlanságot felhalmozó 3 cég mindegyike gépjármű-kereskedelemmel foglalkozik” - jelezte a vezérigazgató.

Az e-útdíjaknál összesen 25 százalékkal sikerült csökkenteni a jogosulatlan úthasználatok számát, ezen belül a belföldi kamionosok esetében 50, a külföldiek esetében pedig 18 százalékkal. „Ez azt mutatja, hogy a kamionos piacon bekövetkezik az a várva várt tisztulás. Lassan kiesnek a piacról azok a csaló kamionosok, akikre mi magunk is vadászunk, akár menet közbeni ellenőrzéssel, illetve más eszközökkel” - fogalmazott.

Bliccelők listája

Az e-matrica és e-útdíj rendszerben a bliccelő külföldiek közül minden negyedik, ötödik bliccelő jármű román illetékességű. Meglepő, de sok bliccelést követnek el német vagy osztrák személygépjárművel. Az e-útdíj rendszerben pedig a lengyelek és a szlovákok követik a románokat.

Az összes pótdíjbevétel 3,2 milliárd forint volt az első félévben, 3,5 százalékkal több, mint tavaly az első hat hónapban. Bartal Tamás kiemelte azt is, hogy 84 százalékkal tudták növelni a külföldiektől behajtott pótdíjak összegét. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.05.28
Május utolsó vasárnapján rajzaikkal is fizethetnek a gyerekek. Minden alkotás egy gombóc fagylaltot....
2020.05.28
Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságának tájékoztatása alapján a kijárási korlátozások....
2020.05.28
A tavasszal hirtelen nyakunkba szakadt Covid 19 vírus járvány az autóiparban és az autókereskedel..
2020.05.28
Jiang Xi Sheng Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.05.28
Tavaly közel ugyanannyi időt töltöttek többnapos belföldi utakon a magyarok, mint külföldin. Idén a....
2020.05.28
Közismert, hogy a világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójaként ismert Toyota még az....
2020.05.28
A Magyar Suzuki Zrt. számára kiemelten fontos, hogy támogassa az esztergomi régióban működő....
2020.05.28
Már 5 kilométeres a torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalom felé, a 32-es kilométernél - közölte....
2020.05.28
A kínai kézben lévő brit márka egy izgalmas tanulmányautót mutatott be, de egyelőre csak....
2020.05.28
Öten meghaltak, amikor egy tehergépkocsi és egy kisbusz egymásba rohant csütörtök reggel....