robotika

Rémisztő, mi folyik a Mercedesnél

2024.03.30.

A sztori már túlhaladta a sci-fi műfaját.

 

„Az Apollo segít enyhíteni az emberi munkatársak terheit, felszabadítva őket fontosabb feladatokra” – ez a szlogen. Tetszetős, nem vitás. Hogy én ennek miért nem tapsolok, annak jó oka van. Nyilván nagy hatással volt rám az „Én, a robot” hollywoodi szuperprodukció. A film, amiben a robotok fellázadnak. Persze, írhatnék egy jóval korábbi sci-fit is, mondjuk a Terminátort, de az már tényleg annyira elrugaszkodott a valóságtól, hogy nem illik a képbe (legalábbis egyelőre…).

A Will Smith-féle robot viszont meglepően hasonlít ahhoz, amit a Mercedesnél alkalmaznak, alacsony képességeket igénylő munkák, például az alapszerelés elvégzésére. Az Apptronik Apollo robotja egyszerű feladatokat hajt végre, mint például árurakodás, megkönnyítve ezzel az emberi kollégák terhelését. Ez felszabadítja a munkavállalókat, hogy a fontosabb feladatokra összpontosítsanak és csökkenti az egészségügyi problémák, valamint a balesetek kockázatát is.

Az Apollo egy humanoid robot, karokkal, lábakkal és „szem” érzékelőkkel. Arca egy LED-képernyő, amely digitalizált érzelmeket képes megjeleníteni, mint mosolygó arc, ikonok vagy olyan információk, mint az akkumulátor töltöttségi állapota.

1,72 méter magas, súlya 72,5 kg. Körülbelül négy órán keresztül működik egy feltöltéssel. Képes akár 25 kg súly mozgatására is. Sétál, mozgásban van, vagy törzsét egy fémoszlopra szerelheti helyhez kötött feladatokhoz.

Az Apollo kifinomult biztonsági funkcióval rendelkezik, amely megállítja a humanoidot, amikor mozgó tárgyat vagy személyt észlel az ütközési zónájában. Ezenkívül rendelkezik olyan szoftverrel, amely lehetővé teszi a távvezérlését.

„Folyamatosan fejlesztjük az autógyártás jövőjét: a robotika és a mesterséges intelligencia fejlődése új lehetőségeket nyit meg számunkra. Ez egy új határ, ahol a robotika képes betölteni a munkaerőhiányt olyan területeken, mint az alacsony képzettséget igénylő, ismétlődő és fizikailag megterhelő munka és felszabadítani magasan képzett csapattagjainkat a világ legkívánatosabb autóinak megépítésére” – mondta a Mercedes-Benz Group igazgatótanácsának tagja, Jörg Burzer.

A szakszervezetek ellenzik a humanoid robotok alkalmazását, azt állítva, hogy az automatizálás felé történő elmozdulás megszünteti a munkahelyeket. De a robotika mellett elkötelezettek állítják, hogy bár a technikának ez a fajta alkalmazása az alacsony képzettségű munkavállalók szintjén megdöbbenést okozhat, ez végső soron a társadalom számára hosszú távon áldás, mivel a monoton, gyakran veszélyes és fizikailag megterhelő feladatokat felváltják a mechatronikai készségeket igénylő, jobban fizető pozíciók. A kihívás a mai munkaerő átképzése lesz a szükséges készségek fejlesztése érdekében és a holnap munkaerőinek átirányítása a középiskolai szintű oktatásban azoknak a hallgatóknak, akik ilyen típusú foglalkozást keresnek.

Forrás: interestingengineering.com, linkedin, apptronik.com

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
A Volvo EX30 elnyerte a rangos Red Dot 'Best of the Best' formatervezési díjat. ..
2024.04.23
Kicsi a világ: szoktuk mondani, amikor egy rég nem látott ismerőssel találkozunk. De ki gondolta....
2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....