mi kerül ebben ennyibe

A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! (17. rész) - Munkavédelem

2021.06.28.

A tűz- és munkavédelmi ismeretek segítik a műhely rendeltetésszerű kialakításának megtervezését. A menekülő útvonal szabaddá tétele, a tűzoltókészülék elhelyezése és a helyiségek megfelelő szellőztetésének kivitelezése is hozzájárul a balesetmentes munkakörülmények megteremtéséhez. A műhelyekkel szemben támasztott követelmények ezen típusait a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény és az Országos Tűzvédelmi szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet szabályozza.

 

Az optimális nagyságú gépkocsi-álláshelyek alapterületének számításánál figyelembe kell venni a munkavédelemmel összefüggő koncepciók kialakítását is. Ideális esetben a gépjárművek által elfoglalt terület az összterület 24%-át teszi ki, míg a szerelői tevékenység és a hozzájuk kapcsolódó korszerű berendezések az alapterület 18%-át igénylik. A területigény 45%-át a szerelő biztonságosan kialakított munkaterülete és mozgásigénye szabja meg. A balesetek sokkal nagyobb valószínűséggel kerülhetők el egy tágas és tiszta munkaterületen végzett munka során. A maradék 13% magában foglalja a gépjárműmozgásokat, az alkatrész szállításokat, illetve a személyek számára biztosított közlekedő és menekülő útvonalakat is.

 

 

A baleset- és munkavédelem főbb szempontjaként került meghatározásra, hogy rögzített kézifék, vagy megfelelő stabilitás nélkül ne dolgozzunk a gépjárművön, illetve az is, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a motor és kipufogórendszer hőmérsékletére és csak indokolt esetben dolgozzunk üzemmeleg motoron és kipufogórendszeren. Tilos olyan járművön emelőberendezés alkalmazásával dolgozni, amely nincs megfelelően rögzítve. A sérült és repedt szerszámok használata pedig komoly veszélyforrást jelent a dolgozókra nézve, ezért is fontos azok ellenőrzése és karbantartása. A munkavédelmet biztosító gondolatok közé tartozik még az adott munkavégzésnek megfelelő védőfelszerelés viselése, ami szintén plusz kiadásként merül fel a vállalkozás oldaláról.

A biztonságos műszaki állapot megőrzése érdekében időszakos biztonsági felülvizsgálat alá kell vonni a veszélyes technológiát, továbbá azt a munkaeszközt, amelynek időszakos biztonsági felülvizsgálatát dokumentáció írja elő. Az időszakos biztonsági felülvizsgálatot szakirányú képzettséggel és munkavédelmi szakképzettséggel rendelkező személy vagy külön jogszabályban erre feljogosított személy végezheti. A veszélyes technológia vizsgálatát pedig szakirányú munkabiztonsági szakértői engedéllyel rendelkező személy végezheti.

A munkahelyet, az egyéni védőeszközt, a munkaeszközt, a technológiát az üzemeltető munkáltatónak soron kívül ellenőriznie kell, abban az esetben, ha az a rendeltetésszerű alkalmazás során közvetlenül veszélyeztette a munkavállaló egészségét és biztonságát. A műhely átalakítása, vagy 30 napot meghaladó használaton kívüli időszak esetén is köteles a munkáltató ezen eszközök működésének ellenőrzését elvégezni.

 

 

Az ellenőrzés elvégzéséig a munkahely, az egyéni védőeszköz, a munkaeszköz, a technológia üzemeltetése tilos, mivel az ellenőrzés elvégzése munkabiztonsági, illetve munkaegészségügyi szaktevékenységnek minősül. A tárolóhelyeket a tárolt anyagok fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak, egymásra hatásának, továbbá a környezetből eredő hatásoknak, illetőleg az anyag emberi egészségre, környezetre gyakorolt hatásának, a rakodás, szállítás és tárolás módjának figyelembevételével kell kialakítani.

Ezen tényezők megvalósítása önmagában nem tesz eleget a műhelyekkel szemben támasztott követelményeknek. A vállalkozás tulajdonosa köteles a munkaköri leírásban is szereplő tűz- és munkavédelmi oktatásban részesíteni az alkalmazottakat. Szintén a munkáltatónak kell gondoskodnia a munkavédelmi ruházatról, és a berendezések rendeltetésszerű használatáról készült dokumentációról, a balesetek prevenciójának érdekében.

 

Pintér Dominika

Őri Péter

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.19
Facebookos ismerőseinek akart dicsekedni sportkocsijával egy 70 éves olasz autós, ehelyett a....
2021.09.19
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Megyünk egy kört? ..
2021.09.19
A Müncheni Autószalonon bemutatott Cupra Tavascan Extreme E Concept az idén indult Extreme E....
2021.09.19
A napenergiával közlekedő és működő lakóautó prototípusának neve Stella Vita, és egy 17....
2021.09.19
Üzembe helyezte a hétvégén az ausztriai Villachban 1,6 milliárd eurós beruházással készült....
2021.09.19
A J.D. Power közvélemény-kutató intézet arra kérte az új autók tulajdonosait, hogy értékeljék,....
2021.09.19
Fokozott közlekedésrendészeti és mélységi migrációs ellenőrzést tartottak az autópálya Szabolcs-....
2021.09.19
Tedd le az autót, és válts aktív közlekedési formára! Tippek az Európai Mobilitási Hét alkalmából....
2021.09.19
A tűzoltók áramtalanítják a járműveket - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.09.19
Megkapta az építési engedélyt az új vasúti megálló a leendő közlekedési múzeumnál - közölte a....