Rivian

Rivian furgonok szállítják az Amazon csomagjait

2022.09.03.

Az Amazon megkezdte a Rivian elektromos furgonok használatát a csomagok kézbesítéséhez az Egyesült Államokban. A bevezetésre több mint egy tucat városban kerül sor, köztük Baltimore-ban, Chicagóban, Dallasban, Kansas Cityben, Nashville-ben, Phoenixben, San Diegóban, Seattle-ben és St Louisban.

 

Az online kiskereskedelmi óriás szerint a Rivian több ezer elektromos szállítójárművét idén több mint száz városban fogják bevetni. A járműveket kifejezetten az Amazon kézbesítési üzletágának igényeihez tervezték 2019 óta, amikor az Amazon százezer elektromos kézbesítő kisteherautót rendelt a Riviantól. A megrendelésben szereplő összes elektromos szállítójárművet 2030-ig kell leszállítani.

A jármű a Rivian gördeszka alakú platformját használja, amely a még mindig startupként értelmezhető autógyártó R1T elektromos pickupjának és R1S elektromos SUV-jának is az alapja. A furgonnak két változata van (EDV500 és EDV700), amelyek a névadó 500 és 700 köbláb rakodótérfogattal rendelkeznek - ami 14,1, illetve 19,8 köbméternek felel meg. Egy harmadik változat 900 köbláb (25,5 köbméternek megfelelő) rakodótérfogattal később érkezik.

A járműveket a Rivian üzemében, az Illinois állambeli Normalban, egy külön gyártósoron gyártják - a Rivian saját járműveit egy második soron szerelik össze. Az első Rivian kézbesítő kisteherautók tavaly óta tesztüzemben vannak az Amazonnál. A vállalat szerint ezek a sorozatgyártás előtti járművek már több mint 90 ezer mérföldet (mintegy 145 ezer kilométert) tettek meg, és több mint 430 ezer csomagot szállítottak ki.

A tesztek során a jármű teljesítményét, biztonságát és tartósságát különböző éghajlatokon és régiókban is tesztelni tudták - állítja az Amazon. A visszajelzések alapján a Rivian tovább tudta fejleszteni a "legmodernebb funkciókat", hogy biztosítsa a "vezetői elégedettséget és az általános funkcionalitást".

A két vállalat egyelőre nem árult el további részleteket a már lezajlott tesztüzemekről, a furgonok Amazon-specifikus jellemzőiről vagy a jövőbeli bevetési tervekről, ehelyett inkább általánosabb nyilatkozatokat tettek. "A klímaváltozás hatásai elleni küzdelem folyamatos innovációt és cselekvést igényel, és az Amazon olyan vállalatokkal működik együtt, amelyek osztoznak a szenvedélyünkben, hogy új módszereket találjunk ki a környezetre gyakorolt hatás minimalizálására" - mondta például Andy Jassy, az Amazon vezérigazgatója. "A Rivian kiváló partner ebben a küldetésben, és izgatottan várjuk, hogy az első egyedi elektromos kézbesítő járműveinket az utakon láthassuk."

A Rivian vezérigazgatója, RJ Scaringe fontos lépésnek nevezi ezt "nemcsak az Amazon és a Rivian mint partnerek, hanem a közlekedés és a környezet szempontjából is". "2019-ben a Rivian és az Amazon elkötelezte magát egy új típusú kézbesítő jármű gyors ütemű bevezetése mellett, amely a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentését eredményezné" - folytatta a Rivian-főnök. "Csapataink elkötelezettségének, kemény munkájának és együttműködésének, valamint annak a közös elkötelezettségnek köszönhetően, hogy a világot jobb hellyé tegyük gyermekeink gyermekei számára, ez az elképzelés most megvalósul."

A Rivian a jelek szerint az Amazon-üzleten túl is el tudja képzelni magát elektromos szállítók építésében. Scaringe szerint a vállalat elektromos haszongépjárművek szélesebb választékát tervezi különböző formákban és méretekben, és arra számít, hogy 2030 után évente több millió elektromos járművet fog gyártani több üzemben. Elárulta, hogy a Rivian már számos tárgyalást folytatott más ügyfelekkel.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.31
Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező....
2023.05.31
Átadták a japán Seiren csoport első európai gyártóegységét a városban, amely mintegy 15 milliárd....
2023.05.31
Nem hallott még Fecóról? ..
2023.05.31
Két különálló baleset miatt lassú a haladás az M1-es autópályán, a Győrt elkerülő szakaszon....
2023.05.31
A Labdarúgó Európa-liga döntőjét a Puskás Arénában rendezik meg szerda este, ezért a környéken már....
2023.05.31
Több mint 20 év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben tett szakmai vizsgát....
2023.05.31
Harmadik alkalommal rendezték meg a kelet-magyarországi régió legnagyobb autó- és járműipari....
2023.05.31
A Bosch csoport teljes magyarországi nettó árbevétele 2255 milliárd forint volt tavaly, ami 32....
2023.05.31
Ez az eszköz nem tűnhet el!   ..
2023.05.31
Letért az úttestről, egy fának ütközött, majd visszacsapódott az útra egy gépkocsi a Szerencset és....