Scania

A Scania a 2013-as kortrijki Busworld kiállításon

2013.10.21.

A Scania autóbuszok terén nyújtott megoldásai azonnal éreztetik hatásukat az üzemeltetőknél. A járműveket és a szolgáltatásokat a svéd gyártó bármilyen közlekedési igény esetén testre tudja szabni:

A Busworld-ön kiállított járművek a világszinten értékesített tipikus Scania buszokat képviselik és mindegyikük a Scania által tervezett felépítménnyel rendelkezik. Hasonló specifikációjú buszokat nagy számban értékesítenek az egyes helyi piacokon preferált felépítménygyártó-partnerekkel történő együttműködés keretében. Összességében elmondható, hogy a teljes alkatrészellátás és szervizkiszolgálás a Scania értékesítési és szervizhálózatán keresztül kerül felajánlásra az ügyfeleknek.

A flottakezelési és karbantartási szolgáltatások az egyes üzemeltetők igényeire szabhatók. Gazdasági szempontból a legfontosabbak a járművezetőre és a járműre koncentráló szolgáltatások, amelyek segítenek a jármű működtetésének és vezetésének pontos nyomon követésében és az eltérések korrigálásában.

Személyre szabott Járművezető-képzés szintén kérhető, a különféle üzemeltetési területeknek megfelelően. Az alkalmazott járművezetési technikák fejlesztése érdekében elérhető a Járművezetői tanácsadás (Driver Coaching) szolgáltatás is.

A szervizszolgáltatások a javítási és karbantartási szerződések számos verziójára kiterjedhetnek, sőt magukban foglalhatják a tulajdonos szervizének átvételét és üzemeltetését, de akár más márkák javítását is. A megelőző karbantartások, valamint a távdiagnosztika a szervizszolgáltatások részét képezik, ez utóbbi segítségével az úton dolgozó járművekben menet közben megállapítható, hogy a szervizlátogatást megelőzően milyen probléma elhárítására készüljön fel a szerviz.  

A járművezetők támogatása – a legfontosabb tényező

A Scania Járművezető-támogatás (Scania Driver Support) a Scania távolsági és helyközi buszainak integrált funkciója. A rendszer célja a biztonságos és üzemanyag-hatékony vezetés elősegítése, miközben csökkenti a jármű kopását, valamint valós idejű tanácsokat és tippeket ad a járművezetőknek tudásuk javítására, illetve a járművezető-képzés során megszerzett ismereteik fenntartására. A rendszer által mért paraméterek a következők:

  • Lejtőn és emelkedőn történő vezetés: hegyes, dombos vidéken történő haladás értékelése
  • Előrelátás: az egyes közlekedési helyzetek kezelése
  • Fékhasználat: a különböző fékek kombinált használata
  • Sebességfokozat megválasztása (abban az esetben, ha a sebességfokozat kiválasztása manuálisan történik).

A rendszertől kapott visszajelzések a központi kijelzőn láthatóak, az egyes vezetési szakaszok után az összesített pontok is itt jelennek meg.

A Scania Active Prediction opcionális megoldás a távolsági járatokat üzemeltető és helyközi járatokkal dolgozó ügyfelek számára a Scania Opticruise automatizált sebességváltóval felszerelt buszok esetében. Ez egy GPS-alapú tempomat, ami automatikusan hozzáigazítja a jármű sebességét az útvonal domborzatához, így minimalizálva az üzemanyag-fogyasztást és maximalizálva az utazási kényelmet. A sebesség meghatározása a fedélzeti rendszerben tárolt domborzati térkép alapján történik. Azokban az országokban, ahol az adatok hiányoznak, a Scania Ecocruise használható helyette.

A távolsági és helyközi járatok esetében rendelhető aktív vészfékrendszer (AEBS) feladata a hátulról történő ráfutásos balesetek megelőzése. A rendszer szinkronizálható a sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel (LDW), amely az akaratlan sávváltásra figyelmezteti a vezetőt. Az adaptív távolságtartó automatika (ACC) opcionális.

A Busworld-ön kiállított járművek

A kiállított négy jármű az európai eladások alapján legnépszerűbb menetrendszerinti és különjárati buszokat reprezentálja.

Scania Citywide LF 21+2 ülés

12 m 4x2 teljes hosszában alacsonypadlós városi busz maximális utaskapacitással és teljesítményszinttel, 2-2-2 ajtóképlettel (opcionális csúsztatva nyíló ajtókkal). Az új 7 literes 280 lóerős Euro 6 dízelmotor automata váltóval elegendő teljesítményt biztosít a városbeli üzemelésre. Robusztus, de ugyanakkor kis súlyú alumínium felépítmény 21+2 üléssel.

Scania Citywide LE 53+2 ülés

14,8 m 6x2 kerékképletű alacsony belépésű gázüzemű busz a hajtott tengely mögött található kormányzott segédtengellyel. A 340 lóerős, kiemelkedő 1.600 Nm nyomatékú gázüzemű Euro 6 motor a dízelmotorokhoz hasonló erős teljesítményt nyújt – automata váltóval kombinálva. A nagy utaskapacitás alkalmassá teszi a járművet menetrend szerinti városi üzemeltetésre, csakúgy, mint rövid vagy közepes távú helyközi járatokra. 1-1-1 ajtóképlet.

 

Scania OmniExpress 3,40 57 ülés

A 13 m 4x2 HD kivitelű busz 360 lőerős, az Euro 6 normát csak az SCR technológiával teljesítő motorral. Scania Opticruise automatizált váltási rendszerrel. 57 ülés, 1-1-0 ajtóképlet. Az üzemeltetők igényei szerint hosszúság és magasság szempontjából rugalmasan megválasztható felépítmény.

 

Scania Touring 49 ülés

12 m 4x2 HD kivitelű busz 450 lóerős Euro 6-os motorral, 2.350 Nm nyomatékkal és Scania Opticruise automatizált váltóval. Ez a hajtáslánc-opció még a legnehezebb útvonalak esetén is magabiztos teljesítményt nyújt. 1-1-0 ajtóképlet.

 

A Scania a standardizált járművek mellett a világ számos pontjára szállít járműveket a különböző busz-rendszerek részére. Ezek a járművek az adott város közlekedési rendszeréhez készülnek testre szabottan. A különleges megoldások gyakran az ügyféllel, vagy az adott város közlekedési hatóságával történő együttműködés eredményeképpen jönnek létre. Az együttműködések kiterjedhetnek a járművek hosszára, a kerékképletre, tengelyek számára, ajtóképletre. A Scania moduláris rendszerének köszönhetően nagyjából nincs lehetetlen.

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.19
II. Albert és trónörökös fia az új Artura Spiderben száguldott. ..
2024.06.19
A rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, akit arra kérnek,....
2024.06.19
A Le Mans-i 24 órásra időzítették az Endurance Világbajnokság 2025-ös naptárának közzétételét. ..
2024.06.19
A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára....
2024.06.19
Törökország 40%-os extra vámot vet ki az összes kínai járműre az import visszaszorítása, a folyó....
2024.06.19
A magyar válogatott csoportmeccseinek apropóján nemzeti színűre világítják ki a Bridgestone....
2024.06.19
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén munkaebéd....
2024.06.19
Oktatási, kutatási és kulturális területen tervez együttműködést kialakítani a győri Széchenyi....
2024.06.19
Szoboszlai Dominik vagy Toni Kroos? Gulácsi Péter vagy Manuel Neuer? Marco Rossi vagy Julian....
2024.06.19
Mit gondolnak saját magukról az autósok? Erre voltak kíváncsiak a spanyol közvélemény-kutatók, akik....