verseny

Shell Eco-marathon: Londonban versenyez a SZEnergy Team

2017.05.22.

Május 25 és 28 között Londonban, a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban rendezik meg a Shell Eco-marathon versenyt, amelyen ismét rajzhoz áll a győri Széchenyi István Egyetem csapata, a SZEnergy Team. Elektromos hajtású járművüket a Mobilisben mutatták be.

A tíz éve alakult csapat sikertörténete tovább folytatódhat Londonban. Kezdetben napelemes autójukkal taroltak, 2012-ben azonban megszűnt a solar meghajtású járműosztály, akkor tértek át az elektromos hajtásra. Solarban 2008-ban és 2010-ben első lettek, 2012-ben pedig második helyezést értek el. A sikerszéria az elektromos meghajtással is folytatódott. 2014-ben negyedikek lettek, 2015-ben és 2016-ban pedig a dobogó harmadik fokára állhattak fel.

Sikerek jelzik a csapat útját. 

A SZEnergy Team idén új csapattagokkal bővült – mondta el a bemutatón Pusztai Zoltán csapatvezető. Ez főleg a csapat menedzsment részlegét érintette, de bővült a villamosmérnök hallgatók köre is. Idén nem csak új pilótája, de tartalék pilótája is van a csapatnak.

A győriek egyedüli magyar csapatként a városi koncepció kategóriában indulnak. A prototípus kategárióban lesz még két magyar csapat, az egyik a Debreceni Egyetem Műszaki Karának hallgatói, a másik a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai . Míg az utóbbi kategóriában a tervezési hangsúly a minél könnyebb jármű létrehozásában és a hatékonyság maximalizálásában van, a győriek kategóriájában az autók kinézetre is jobban hasonlítanak a mindennapi járművekre.

Szemre is tetszetős.

Pusztai Zoltán elmondta, ebben az évben a tavalyi, londoni pálya tapasztalatait felhasználva jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Áttervezték az autó fékrendszerét és az idéntől rugózott felfüggesztést használnak. A saját fejlesztésű telemetriai rendszerrel körülbelül nyolcvan paramétert tudnak folyamatosan figyelni a futamok alatt. Az így nyert adatok segítségével a pályára optimalizált motorral és akkumulátorral tudnak versenybe szállni.

E-autó száz százalékban magyar termék.

A feladat pedig nem más, mint egy kWh energiával a lehető leghosszabb út megtétele. Tavaly ez 200 km-t jelentett.

A Shell Eco-marathon idei európai versenyére a győriek mellett 28 országból 178 középiskolai és egyetemi csapatot várnak.

Norman Koch, a Shell Eco-marathon igazgatója:

Fantasztikus azt látni, hogy a diákok Európa számos pontjáról azért jönnek, hogy folyamatosan feszegessék a technológia és a design határait, és megtalálják a jövő megoldásait a mobilitásban. A kreatív közeg és a bajtársiasság érzése adja meg a verseny valódi hangulatát. A csapatok a kemény munkájuk és elhivatottságuk eredményét teszik próbára a 33. Shell Eco-marathon Europe verseny utcai pályáján Londonban.

A Shell Eco-marathont a Make the Future Live fesztivál részeként rendezik meg, amely egy ingyenes fesztivál az energetikai ötletek és felfedezések jegyében. A látogatók bepillantást kaphatnak az energiafelhasználás jövőjébe, és megtapasztalhatják milyen változáson megy keresztül, ahogyan élnek, dolgoznak és szórakoznak a városokban. A Queen Elizabeth Olimpiai Parkot három tematikus zónává alakítják át, ahol a diákok, vállalkozók, és az iparág vezetői találkoznak, hogy megtalálják az utat az alacsonyabb széndioxid-kibocsátású jövő felé. 

A múlt: 2010 és 2012 között napelemes autóval indultak.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.01.21
Ha a járvány után normalizálódik a helyzet, véget vethet a Forma–1-es versenynaptár folyamatos....
2021.01.21
Gerald Peigneux Franciaországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2021.01.21
Baleset miatt torlódás alakult ki az M1-es autópályán Budapest felé a Fejér megyei Nagyegyházánál....
2021.01.21
Mintegy 5,7 milliárd forint értékben megkezdődik két 45 méteres komp és két, 35 méter hosszú....
2021.01.21
A World Highways szerint 2020-ban javult a közlekedésbiztonság színvonala Japánban. ..
2021.01.21
Kínai partnerrel közösen gyárthat mellékvonali motorvonatokat a MÁV Szolnokon - közölte az....
2021.01.21
A Hyundai Motor új képeket közölt vadonatúj városi (B-szegmens) szabadidőjárművéről, a Bayonról -....
2021.01.21
Összeütközött egy kamion és egy kisteherautó az M0-ás autóút 25-ös kilométerszelvényénél, az M1-es....
2021.01.21
Súlyos sérüléssel végződött a körforgalomnál történt baleset a 710-es számú főúton - írja a police.....
2021.01.21
Mérnöki fejlesztő központot hoz létre Veszprémben a ThyssenKrupp magyarországi központja 2,2....