verseny

Shell Eco-marathon: Londonban versenyez a SZEnergy Team

2017.05.22.

Május 25 és 28 között Londonban, a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban rendezik meg a Shell Eco-marathon versenyt, amelyen ismét rajzhoz áll a győri Széchenyi István Egyetem csapata, a SZEnergy Team. Elektromos hajtású járművüket a Mobilisben mutatták be.

A tíz éve alakult csapat sikertörténete tovább folytatódhat Londonban. Kezdetben napelemes autójukkal taroltak, 2012-ben azonban megszűnt a solar meghajtású járműosztály, akkor tértek át az elektromos hajtásra. Solarban 2008-ban és 2010-ben első lettek, 2012-ben pedig második helyezést értek el. A sikerszéria az elektromos meghajtással is folytatódott. 2014-ben negyedikek lettek, 2015-ben és 2016-ban pedig a dobogó harmadik fokára állhattak fel.

Sikerek jelzik a csapat útját. 

A SZEnergy Team idén új csapattagokkal bővült – mondta el a bemutatón Pusztai Zoltán csapatvezető. Ez főleg a csapat menedzsment részlegét érintette, de bővült a villamosmérnök hallgatók köre is. Idén nem csak új pilótája, de tartalék pilótája is van a csapatnak.

A győriek egyedüli magyar csapatként a városi koncepció kategóriában indulnak. A prototípus kategárióban lesz még két magyar csapat, az egyik a Debreceni Egyetem Műszaki Karának hallgatói, a másik a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai . Míg az utóbbi kategóriában a tervezési hangsúly a minél könnyebb jármű létrehozásában és a hatékonyság maximalizálásában van, a győriek kategóriájában az autók kinézetre is jobban hasonlítanak a mindennapi járművekre.

Szemre is tetszetős.

Pusztai Zoltán elmondta, ebben az évben a tavalyi, londoni pálya tapasztalatait felhasználva jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Áttervezték az autó fékrendszerét és az idéntől rugózott felfüggesztést használnak. A saját fejlesztésű telemetriai rendszerrel körülbelül nyolcvan paramétert tudnak folyamatosan figyelni a futamok alatt. Az így nyert adatok segítségével a pályára optimalizált motorral és akkumulátorral tudnak versenybe szállni.

E-autó száz százalékban magyar termék.

A feladat pedig nem más, mint egy kWh energiával a lehető leghosszabb út megtétele. Tavaly ez 200 km-t jelentett.

A Shell Eco-marathon idei európai versenyére a győriek mellett 28 országból 178 középiskolai és egyetemi csapatot várnak.

Norman Koch, a Shell Eco-marathon igazgatója:

Fantasztikus azt látni, hogy a diákok Európa számos pontjáról azért jönnek, hogy folyamatosan feszegessék a technológia és a design határait, és megtalálják a jövő megoldásait a mobilitásban. A kreatív közeg és a bajtársiasság érzése adja meg a verseny valódi hangulatát. A csapatok a kemény munkájuk és elhivatottságuk eredményét teszik próbára a 33. Shell Eco-marathon Europe verseny utcai pályáján Londonban.

A Shell Eco-marathont a Make the Future Live fesztivál részeként rendezik meg, amely egy ingyenes fesztivál az energetikai ötletek és felfedezések jegyében. A látogatók bepillantást kaphatnak az energiafelhasználás jövőjébe, és megtapasztalhatják milyen változáson megy keresztül, ahogyan élnek, dolgoznak és szórakoznak a városokban. A Queen Elizabeth Olimpiai Parkot három tematikus zónává alakítják át, ahol a diákok, vállalkozók, és az iparág vezetői találkoznak, hogy megtalálják az utat az alacsonyabb széndioxid-kibocsátású jövő felé. 

A múlt: 2010 és 2012 között napelemes autóval indultak.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.27
A Jeep 99.255 járművet hív vissza az Egyesült Államokban. Oka: hibás szoftver – írja az auto-motor-....
2021.11.27
Az olasz pilóta közel 40 év versenyzés után akasztja szögre a bukósisakot, az utolsó versenye....
2021.11.27
Mindössze fél évvel azután, hogy megjelent a német piacon, a Hyundai IONIQ 5 elnyerte a 2022. év....
2021.11.27
December 12-én életbe lép a Volánbusz Zrt. 2021/2022. évi autóbusz-menetrendje, amely az idén is....
2021.11.27
Az autóipar ismét vonzóbbá válik munkáltatóként Németországban. Közvetlenül elöl: a Porsche.  A....
2021.11.27
Alkohol hatása alatt közlekedett autójával az a 21 éves férfi, aki balesetet szenvedett, majd....
2021.11.27
A Győri Balett premierjén jelentették be az Audi Hungaria Minőségi Táncművészetért díj idei....
2021.11.27
A Bridgestone Csoport és a Michelin Group közösen veszi fel a kesztyűt az újrahasznosított ipari....
2021.11.27
A Toyota és DRIVR taxiszolgáltató több mint 100 darab zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet....
2021.11.27
2023-ban érkezik az elektromos Porsche Macan, amivel több mint 1,8 millió tesztkilométert terveznek....