oktatás

A Škoda tanulói megépítették álomautójukat

2014.04.16.

A Škoda Auto szakiskolájának 16 tanulója megépítette álmai autóját: megszületett a Citigóból a CitiJet kabrió. Május végén, a 33. Wörthi-tavi GTI-találkozón (május 28-31.) tartják a premierjét.

Immár 2013 novembere óta munkálkodik a két ifjú hölgy és 14 fiatalember alkotta csapat személyes járműprojektjén, amely során a tanulók igazán szabadon engedhették fantáziájukat. Hatékony támogatásukról Jozef Kabaň, a Škoda vezető formatervezője és csapata gondoskodott. A mű rövidesen kész, s a május végi GTI-találkozón a nagyközönség előtt is bemutatkozhat a Škoda CitiJet.

A Škoda fiataljai körében első ízben kerül sor tanuló-autó (Azubi Car) projektre, amelynek célja a tanulók kreativitásának és szakmai tudásának fejlesztése, hogy nagy lelkesedéssel saját ötleteiket is megvalósíthassák az autón. „Nagyszerű látni, milyen szenvedéllyel és elkötelezettséggel dolgoznak tanulóink” – emelte ki Bohdan Wojnar, a Škoda igazgatótanácsának a személyügy területéért felelős tagja. „A Škoda CitiJet formájában érzelmekben gazdag tanulmányautó születik, amely minden bizonnyal a Wörthi-tó partján is vonzza majd a tekinteteket.”

A Škoda CitiJet a Škoda Citigo műszaki alapjaira készült, nagyvárosi kabrió. Külső megjelenését markáns kék-fehér metálfényezés és sportos, szintén kék tónusú, 16 colos könnyűfém keréktárcsák jellemzik, amelyeket a kézi készítésű hátsó légterelő és a sportos kipufogórendszer két végcsöve egészít ki. A motorházfedél alatt egy 75 lóerős teljesítményű egyliteres benzinmotor dolgozik.

Az utastér felszereltsége a Škoda Citigo Sport különleges modellváltozatén alapul, amelynek a vörös díszvarrásokkal készült, bőrbevonatú, háromküllős sportkormány éppúgy része, mint a sebességváltókar gomb és a kézifék-markolat bőrbevonata. Az üléskárpitok és a szőnyegek anyaga egyaránt a dinamikus stílusú „Sport” szövet, a műszerfal pedig fehér-vörös fényezést kapott. Nem hiányozhatott a 300 watt teljesítményű, különleges hangrendszer sem, s az utastér kék LED-megvilágítása követi a zene ütemét.

Tanuló-projektjével a cseh gyártó meggyőzően szemlélteti a Škoda szakmai képzésének magas színvonalát. Az autógyártó gépészeti szakiskolájában a fiatalok három- illetve négyéves műszaki képzések keretében szerezhetnek szakmunkás- vagy érettségi-bizonyítványt. Jelenleg 13-féle képzés közül válogathatnak, a legnépszerűbb hároméves kurzusok az autószerelő, az autóelektromossági szerelő és a villanyszerelő, míg az érettségit adó négyéves oktatások között elsősorban az ipari logisztikai szak keresett. A kínálatban mindemellett posztgraduális képzés és távoktatás is szerepel.

A fiatalok szakmai képzésével a vállalat és a Kovo szakszervezet immár évek óta jelentős társadalmi felelősségvállalásról tesz tanúbizonyságot. Egyedül 2013 során mintegy 280 fiatal kezdte meg tanulmányait a Škoda szakiskolájában, amely térítésmentes, a képzés keretében végzett munkát pedig díjazza. A végzősöknek állásajánlattal is szolgálnak.

A cseh vállalat már 1927. óta működtet székhelyén szakiskolát, ahol mintegy 21500 tanuló szerezhette meg szakmai végzettségét azóta. Jelenleg közel ezer fiatal készül itt a jövő feladataira.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.27
A rendszerváltás előtt legfeljebb a balatoni szállodák előtt parkoló autókban láthattunk Grundig....
2022.11.27
Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) hétfő 0 órától 24 órás munkabeszüntetést tart, ami érinti a MÁV-....
2022.11.27
A szabadtéri parkolók és nem lakás célú épületek fotovoltaikus paneljeinek telepítésére vonatkozó....
2022.11.27
A zuglói rendőrök néhány nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a HÉV előtt....
2022.11.27
Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt....
2022.11.27
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mit hoz az idei tél? ..
2022.11.27
A Mazda Motor Corporation közzé tette a vállalat középtávú gazdálkodási tervének frissítését és a....
2022.11.27
A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria....
2022.11.27
Megrázó fotókat tett közzé az MTI a ma reggeli halálos balesetről.  ..
2022.11.27
A megfelelő látás elengedhetetlen, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni, ezért....