seat leon X-Perience

Szabadidős Seat: kipróbáltuk a legújabb Leon-t

2015.03.22.

A Seat Leon család legújabb tagja, az X-Perience mindenféle burkolatú úton vezetési élményt ígér - a szabadidő-verzió csúcsmodelljét be is vittük az erdőbe...

A Seat legújabb modelljét Inárcson mutatták be a hazai sajtó képviselőinek, ahol a környező erdőben egy "háztömb körüli körön" lehetőségünk is nyílt kipróbálni a Leon X-Perience-t, amely összkerékhajtással és allroad felszereltséggel kínálja a "kategóriája legszebb kombiját" (ahogy a gyártó fogalmaz) - és megfelelő vezetési élményt mindenféle útburkolaton.

.A "megfelelő" menetdinamika szolgálatában erős és gazdaságos, akár 184 lóerős TDI- és TSI-motorok állnak. Az X-Perience egyébként a spanyol márka nagysikerű Leon modellcsaládját teszi teljessé: a kétajtós Leon SC, az ötajtós és a sokoldalú ST kombi, valamint nagyteljesítményű Cupra mellett jelent meg egyfajta életstílus kombiként.
 

„A funkcionális esztétikum, a robusztus elegancia és a színvonalas biztonság jól mutatja az új ötletek iránti nyitottságunkat. Továbbra is ápoljuk fiatalos szellemiségünket, ám ez mindenkor a praktikus életmódot szolgálja” – ezt Jürgen Stackmann, a Seat elnöke mondta. „Az X-Perience - márkastratégiánk következő lépéseként - Leon-sorozatunk nagy sikerét erősítheti tovább”

Az újdonság a Leon ST műszaki alapjaira épül, mindhárom motorváltozata elektronikus szabályzású 4Drive összkerékhajtással, 15mm-rel megnövelt szabadmagasságú futóművel és kissé off-roadosított megjelenéssel bír. Az 1,8-as 180 lóerős benzines TSI és a 184 lovas kétliteres TDI csakis duplakuplungos DSG váltóval érhető el, illetve van még egy - hatfokozatú - kéziváltós TDI-variáció, szintén 150 lóerővel.
 

„Az új Leon modellváltozat legújabb generációs állandó összkerékhajtásával alig ismer határokat, legyen szó aszfalt- vagy murvás útról, esőről vagy hóról , méghozzá kényelme vagy variálhatósága kárára kötött kompromisszumok nélkül” – Dr. Matthias Rabe, a Seat kutatás-fejlesztési részlegének alelnöke így foglalta össze az autót. „Ráadásul az X-Preience hatékony vonóerő-átadási képességei, fékrendszere és vezetői segédrendszerei egészen a Front Assist és a vészfék-funkcióval kiegészített adaptív sebességszabályzóig (ACC) terjedő kínálatának köszönhetően mindezt biztonságosan teszi”

Az inárcsi erdőben egy gyors próba során ízelítőt is kaptunk mindezek együttes működéséről: ami egyértelmű volt, hogy az esős "kirándulóútvonalon" érezhetően nagyobb menetkomfortot nyújt ez a (kicsit) megemelt szabadidő változat, a menetstabilizáló rendszerek kifinomultan működnek a laza talajon, a menetdinamika pedig több, mint elég a fák közé - mi a legerősebb, 184 lóerős (DSG váltós) dízel-változatot próbáltuk ki.
 

A 4Drive hajtásrendszer jól működik együtt a duplakuplungos váltóval, és ahogy azt a sajtótájékoztatón is kiemelték, ez az "X-Leon" egyik ütőkártyája, kuriózuma. A belső kényelemre és kidolgozásra (felszereltségre) nem lehet panaszunk, bár az egyik kolléga kissé alacsonynak találta az üléspozíciót, de talán mindezt csak a városi terepjárók korában érezte furcsának.
 

Idén 20-30 darabot szeretni eladni belőlük az importőr, tehát nem csúcsdöntési kísérletről, hanem egyfajta márkaimázs építésről vagy megerősítésről van szó a Leon X-Perience esetében. Nyolcmillió feletti árával nehéz is lenne tömegmodellt teremteni egy rétegmodellből (szabadidőautó), de a kívánt célt mindenképpen elérhetik vele - bővebben majd a tesztben.
 

 
További SEAT cikkeinkért kattintsatok IDE!
Forrás: 
tesztauto.hu

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.02
Az "MM" kód: Soha ne vegyél ilyen autót! ..
2023.06.02
Ha a fenntarthatóságról van szó, a hamburgi székhelyű intralogisztikai szolgáltató, a Still, halad....
2023.06.02
Olaszországban országos sztrájkot jelentettek be a légiforgalmi irányítók és a földi kiszolgálók....
2023.06.02
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén a szokásosnál is nagyobb energiát fektet az út menti növényzet....
2023.06.02
Bizonyos Tesla modelleknél gyakran észlelnek nyikorgó hangokat a futómű területéről. Mi a probléma....
2023.06.02
Többfordulós, meghívásos tenderen az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a....
2023.06.02
Dunaharaszti rendőr segített kiszabadítani az autóban rekedt Lénát - írja a police.hu ..
2023.06.02
A Bridgestone bemutatja a prémium kategóriás VX-R TRACTOR abroncscsaládot, amelynek fejlesztésénél....
2023.06.02
A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság vezetője illetékességi területére kiterjedő fokozott ellenőrzést....
2023.06.02
Azzal ajándékozott meg a sors távol-keleti szerencséje, hogy volt alkalmam napokig tesztelni végre....