járműgyártás

Szárnyal a Kia – megjött a SUV Ceed

2019.10.01.

Évről évre látványosan növeli eladásait a Kia a magyar újautó-piacon is, a forgalom szempontjából meghatározó alsó-középkategóriában a Ceed az idén már maga mögé utasította a korábbi éllovasokat a Ford Focus, az Opel Astra és a Skoda Octavia modelleket. Most lép piacra a városi terepjáró, az XCeed, amelytől a márka újabb forgalombővülést remél.

Szerző: Heimer György

Az Európában is látványosan terjeszkedő dél-koreai cég nálunk, az idei év első nyolc hónapjában 5 ezer gépkocsit értékesített, ami a piaci átlagot meghaladóan 22 százalékos növekedésnek felel meg, de az év végéig akár a 30 százalékot is elérheti – mondta Nagy Norbert, a Kia Magyarország ügyvezető igazgatója az MTI-nek adott nyilatkozatában. A márka részesedése a magyar újautó-piacon 4,5 százalék – tette hozzá –, s nagy fegyverténynek tekinti, hogy a Ceed modellcsalád élre tört a C-osztály eladásaiban. Ennek is tulajdonítja, hogy a Kia magánvevőinek részesedése erős, 50 százalék, miközben a teljes piacon jellemzően 40-60 százalék a magán-, és a flottaértékesítés aránya.

Mindezeket az adatokat abból az alkalomból mondta a cégvezető, hogy itthon is megkezdték a Ceed modellsorozat suv-változatának, az XCeed-nek a forgalmazását. Múlt heti sajtótájékoztatójukon – amelyet rendhagyó, humorosra vett keretjátékban adtak elő – nemcsak azt derült ki, hogy a Kia munkatársai rejtett előadói képesességekkel is bírnak, hanem, hogy új szabadidős négykerekűjük szintén sikeres szereplővé válhat a magyar autópiac orfeumában.

Mind a dizájn, mind a műszaki tartalom a crossover-világ legjobbjaival kíván versenyre kelni. A vagány terepes külső, így a jól bevált tigrisorrú frontrész, a ledes, diffuzoros hátsó, a nagyobb kerekek, a 184 mm-es hasmagasság, vagy a 12 féle színválaszték, köztük quantum sárgának nevezett fényezés együttesen az XCeed kellendőségét hivatott fokozni. A sajtóbemutató egyik összehasonlító táblázata szerint a Kia kocsi méreteivel ugyancsak a legjobbak közé tartozik a kompakt-suv kategóriában, és azt is kiemelkedőnek tartják, hogy többféle konstrukciós megoldással sikerült a konkurensek alá szorítani a zajszintet. Az XCeed ugyanakkor az első európai Kia modell, amely digitális műszerfalat kapott, a multimédiás infotaintment szolgáltatásokat a középen kialakított ultraszéles, 12,25 colos színes kijelzőn lehet megjeleníteni. A vezetést segítő rendszerek közül sztenderd felszerelés a sávtartó, a vészfék, s a vezetői éberségfigyelő asszisztens, az automata fényszóró, vagy a tolató kamera, extraként pedig még egy sor további hasonló segítő jószág rendelhető.

Ami az erőforrások választékát illeti, jelenleg háromféle benzines, az 1,0, 1,4, 1,6 literes GDI, valamint a kétféle teljesítményű (115 vagy 136 LE) 1,6 literes CRDI motor közül lehet választani, 120 és 204 lóerős tartományban. Félmillió forint felár ellenében – az egyliteres alapmotoron kívül – hétfokozatú duplakuplungos automata sebességváltó is rendelhető a felsorolt erőforrásokhoz. Ígéretek szerint a motorpalettán a jövő év első negyedétől megjelenik az 1,6 literes GDI konnektoros hibrid (PHEV) változat, amely 140 lóerős és elektromosan 50 kilométer hatótávot kínál. Jelenleg bevezető áron, akciósan kínálják az XCeedet, a belépő modell hat millió forint alatt startol, s mint a többi Kia típushoz ehhez is 7 év garanciát adnak.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.14
Csaknem 4500 e-sportoló regisztrált és vett részt a selejtezőkön a Michelisz Norbi és csapata által....
2020.07.14
Az attól függ, mennyi pénzünk van rá. ..
2020.07.14
Nehéz volna olyan alkatrészt megnevezni a Lexus LFA-n, amely a maga műfajában ne teremtett volna új....
2020.07.14
Ester Lauringson Észtországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.14
Az Oroszországi Gépjárműgyártók Szövetségének  közlése szerint idén júniusban 14,6 százalékkal....
2020.07.14
A baleset miatt lezárták az érintett útszakaszt - jelentette a Katasztrófavédelem 15 óra után 1....
2020.07.14
Az év első öt hónapjának mérlege alapján a Toyota-csoport és a Toyota márka egyaránt vezeti az....
2020.07.14
A Magyar Kerékpáros Szövetség vizsgálatot indít az I. Grand Gella Giro Kupán vasárnap történt....
2020.07.14
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem partnerei, a Knorr-Bremse, a Magyar Közút, az....
2020.07.14
Egy év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki végzésben a Kiskőrösi Járási Bíróság a hatéves....