Üzemanyagcellás technológia

Szaúd-Arábia is rálép a hidrogén alapú társadalomhoz vezető útra

2019.02.07.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a hidrogén a jövő üzemanyaga, minthogy a világ legnagyobb olajexportőre, Szaúd-Arábia is elkezdi kiépíteni hidrogén töltőállomás-hálózatát. Az infrastruktúra egy kísérleti Toyota Mirai flottát fog üzemanyaggal ellátni.

A Saudi Aramco olajtársaság, illetve az ipari gázok és vegyszerek kereskedelmével foglalkozó Air Products közösen teremti meg egy leendő hidrogén alapú társadalom alapjait a Közel-Keleten. A két vállalat már 2018-ban létrehozott egy hidrogént és elektromos energiát előállító vegyes vállalatot, most pedig, az együttműködés következő állomásaként az év második negyedévében üzembe helyezik Szaúd-Arábia első hidrogén töltőállomását. A nagy tisztaságú hidrogént az Air Products saját fejlesztésű SmartFuel technológiáját alkalmazva veszik majd fel a kúton azok az üzemanyagcellás gépkocsik, amelyeket a Toyota biztosít a kísérleti projekthez.

Miközben a közel-keleti államok adják a világ kőolajexportjának mintegy harmadát, egyre erőteljesebb az érdeklődés a régióban a fenntartható, zöld energiaforrások és technológiák iránt. Ez akkor is üdvözlendő törekvés, ha nem nemes szándék, hanem önös érdek vezérli az országokat: ugyanis minél kevesebb olajat használnak fel saját maguk, annál többet tudnak exportálni, aminek a nyersolajkészletek kimerülésével egyre nagyobb jelentősége lesz. Ebben az energetikai átállásban kulcsfontosságú szerep jut a hidrogénnek, amelyet a napsütésben rendkívül gazdag térségben hatékonyan és olcsón tudnak előállítani megújuló forrásból (napenergia) származó elektromos energiával. Emellett a hidrogén fosszilis energiahordozókból történő előállítása is valós lehetőség abban a térségben, amely a Föld olajkészletének több mint felével rendelkezik

Szaúd-Arábia csak 2018-ban hétmilliárd dollár (1,9 billió forint) értékben ruházott be nap- és szélerőművek fejlesztésébe és telepítésébe, míg az Egyesült Arab Emírségek, amely jelenleg földgázból fedezi a közművek energiaszükségleteinek 98 százalékát, 2050-re energiatermelésének 75 százalékát megújuló forrásokra kívánja átállítani, és nagyságrendileg 50 milliárd dirham (3,8 billió forint) értékű beruházással készül támogatni az ilyen irányú projekteket.

Miközben a megtermelt hidrogén 90 százalékát várhatóan ipari szektorokban (olaj- és gázipar, valamint finomítóipar) fogják hasznosítani, a fenntartható módon megtermelt energiaforrás a közlekedést is forradalmasítani fogja.Az átállás részeként az Emírségekben széles körben be kívánják vezetni a hidrogén üzemanyagcellás járműtechnológiát; ennek érdekében Dubajban már 2017-ben üzembe állították a térség első Toyota Mirai flottáját.A Szaúd-Arábiában most induló projekthez szintén a Toyota biztosítja a járműflottát. A 2014-ben bevezetett Miraiszedán a világ legnagyobb számban eladott, piaci forgalomban lévő hidrogén üzemanyagcellás személygépjárműve. A 152 lóerős villanymotorral felszerelt Mirai egy tankolással több mint 500 kilométert képes megtenni, két nagynyomású hidrogéntartálya mintegy hat perc alatt teljesen feltölthető. 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.31
Átadták a japán Seiren csoport első európai gyártóegységét a városban, amely mintegy 15 milliárd....
2023.05.31
Nem hallott még Fecóról? ..
2023.05.31
Két különálló baleset miatt lassú a haladás az M1-es autópályán, a Győrt elkerülő szakaszon....
2023.05.31
A Labdarúgó Európa-liga döntőjét a Puskás Arénában rendezik meg szerda este, ezért a környéken már....
2023.05.31
Több mint 20 év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben tett szakmai vizsgát....
2023.05.31
Harmadik alkalommal rendezték meg a kelet-magyarországi régió legnagyobb autó- és járműipari....
2023.05.31
A Bosch csoport teljes magyarországi nettó árbevétele 2255 milliárd forint volt tavaly, ami 32....
2023.05.31
Ez az eszköz nem tűnhet el!   ..
2023.05.31
Letért az úttestről, egy fának ütközött, majd visszacsapódott az útra egy gépkocsi a Szerencset és....
2023.05.30
A motorsport szerelmesei mostantól testközelből tanulmányozhatják a Toyota egyedülálló versenyautó-....