MOL

Százhatvan milliárd forint engedményt adhat a magyar állam a Molnak

2023.10.18.

Hatósági szerződést kötött a Mol a magyar állammal, a dokumentum öt kategóriára meghatározza a magyarországi szénhidrogén-kitermelés minimális szintjét 2023-ra és 2024-re; amíg a vállalat ezeket a szinteket teljesíti, az extra bányajáradék várhatóan - legfeljebb - 400-450 millió dollárral csökken visszamenőleg a 2023 szeptembere és 2024 decembere közötti 16 hónapban - tette közzé a Mol Nyrt. kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A tájékoztatás szerint az extraprofitadókról szóló kormányrendelet alapján a Mol hatósági szerződést kötött a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által képviselt magyar állammal. A szerződés a Mol számára öt eszközkategóriára vonatkozóan határozza meg a magyarországi szénhidrogén-kitermelés minimális szintjét 2023-ra és 2024-re. Amíg a Mol ezeket a minimumszinteket teljesíti, a tényleges bányajáradék terhei a rendeletben foglaltaknak megfelelően, visszamenőleg csökkennek.

Fotó forása: hirado.hu

Marton Zsombor, a Mol-csoport kutatás-termelés üzletág ügyvezető igazgatója a tájékoztatásban jelezte: örülnek, hogy a magyar állam figyelembe vette azokat a termelői aggályokat, melyek szerint a bányajáradék megemelt szintje mellett nem térülnek meg azok a kitermelői beruházások, amelyek Magyarország kőolaj- és földgáz-ellátásbiztonságát javítják. A megkötött szerződés lehetővé teszi, hogy végrehajtsák azokat a beruházásokat, amelyek a magyarországi kitermelésük szinten tartásához szükségesek, ami nemcsak az aláírók, hanem az összes hazai szereplő közös érdeke - hangsúlyozta.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága közleményében kiemelte: elérhető közelségbe került a kétmilliárd köbméternyi hazai földgázkitermelés.

Felidézték, hogy a rezsicsökkentés fenntartása érdekében a kormány elkötelezte magát a megfizethetőbb hazai kitermelés fokozása mellett. A kormány rendelete alapján szeptember 1-től hatósági szerződéses modell működik, ahol a bányavállalkozók vállalást tehetnek további beruházások megvalósítására és a kitermelés fokozására, amiért cserébe az állam a járadékfizetési kötelezettségben kedvezőbb és kiszámítható sávos rendszert kínál számukra.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága mint a magyar bányászati ágazat felügyeletét ellátó hatóság sikeres egyeztetést folytatott a hazai szénhidrogénipar meghatározó szereplőivel és a Magyar Bányászati Szövetséggel az új hatósági szerződéses modell bevezetéséről - közölték.

Ennek eredményeként kötötték meg a Mol Nyrt-vel, a Magyar Horizont Kft-vel, valamint az O&GD Central Kft-vel a megállapodást, amely alapján 2023-ban és 2024-ben is tovább nőhet a hazai földgázkitermelés - írta a hatóság.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
A vasárnapi első futamon ismét rajt-cél győzelmet aratott, a második viadalon pedig harmadik lett a....
2024.06.23
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Ez már a harmadik a héten. ..
2024.06.23
Nem tudja vagy nem akarja használni a légkondicionálót? Íme néhány hasznos tipp és trükk az autó....
2024.06.23
A címvédő, háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte a Forma-1-es....
2024.06.23
A világ legkékvérűbb járműflottáját csak minősített cég ápolhatja. ..
2024.06.23
A Toyota célja a dedikáltan akkumulátoros elektromos bZ4X modellel, hogy új mércét állítson fel a....
2024.06.23
Hajnalban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kőszárhegy térségében a fehér Mercedes....
2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....