Szegedi Tudományegyetem

Szegedi egyetemisták győztek a szlovák rakétaépítő versenyen

2024.06.20.

Május végén rendezték meg a szlovákiai Svidnikben az idei Big Rocket Cup-ot, melyre a Szegedi Tudományegyetem csapata, az SZTE Skywalkers is meghívást kapott – és jól tették, hogy elfogadták az invitálást.

Az SZTE Mérnöki Karán megalakult csapatot 2024 márciusában hívták meg a Svidnikben megrendezett nemzetközi rakétaépítő megmérettetésre. A verseny célja a május végén felbocsátott rakéta szoftver- és elektronikai egységeinek tesztelése volt, így hasznos terhet nem vitt magával. Idén márciusban Baján bocsátották fel a rakétájukat, ezután még csaknem másfél hónapja volt felkészülni a versenyre az SZTE Skywalkers-nek. A csapatról decemberben itt írtunk.

Tatai Ákostól, a csapat vezetőjétől megtudtuk, a bajai tapasztalatok birtokában rögtön munkához is láttak, hogy a legjobbat hozzák ki a következő rakétamodellből.

A 2022 őszén megalakult rakétafejlesztő csapat azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse és megszerettesse az egyetemistákkal a rakétafejlesztés művészetét, rejtelmeit. Ezen kezdeményezésnek hála az SZTE immár lassan két éve azon magyarországi egyetemek közé tartozik, ahol rakétafejlesztés zajlik.

Az összeszokott, számos szakterületet felölelő csapat kapitánya úgy véli, hogy felkészülésük a szlovákiai versenyre nyugodt, de tempós volt. A jó időgazdálkodásuknak köszönhetően időben elkészült rakétájuk minden eleme, így Svidnikbe már egy kész, csupán összeszerelést igénylő rakétával érkeztek.

A szegedi résztvevők szerint a verseny hangulata remek volt. A csapat büszke lehet, hiszen nem csak sikeres felbocsátásnak és landolásnak lehettek a részesei, hanem Sierra II. modelljük a győzelemig repítette őket. A rakétafejlesztő Skywalkers-esek úgy vélik, hogy a versenyen résztvevő csapatok és szervezők egyaránt nagyon kedvesek, segítőkészek és kíváncsiak voltak munkájukkal kapcsolatban.

A szlovákiai Big Rocket Cup-ra készített Sierra II. modell 272 méter csúcsmagasságot tudott elérni, gyorsulása meghaladta az 5G-t. Tatai Ákos, az SZTE Mérnöki Karának mechatronikai mérnök hallgatója elmondta, hogy az SZTE Skywalkers következő nagy megmérettetése Lengyelországban lesz, ahová már a Sierra sorozat végső darabjával, a Sierra III-mal készülnek. Az új prototípus adatai azonban még titkosak.

Az SZTE csapatának felkészítője, Pappné Dr. Sziládi Katalin, a Mérnöki Kar főiskolai docense a szlovákiai siker kapcsán rendkívül büszke hallgatóira, hiszen végig követte és koordinálta azt a lassan kétéves munkát, amit a fiatalok idejüket, energiájukat nem sajnálva elvégeztek. Mivel a rakétafejlesztés rengeteg kitartást igényel, örül annak is, hogy az SZTE Skywalkers csapata képes tanulni a hibáiból, felállni kudarcaiból, hogy a következő megmérettetésekre még jobb rakétákat készítsen.

- Végre siker koronázta a csapat hihetetlen munkáját, büszke vagyok rátok! Bevallom kicsordult a könnyem. Ezt érzést csak az tudja, aki már átélte, milyen az mikor hónapokig dolgozol egy projekten és az egy pillanat alatt “elfüstöl”… majd felállsz és újrakezded. Átéltük azt mikor egymást kellett összeszedni és újrakezdeni. Fantasztikusak vagytok, köszönöm, hogy együtt dolgozhatok veletek! Köszönöm a kollégák segítségét is, akik ha kell a csapat rendelkezésére állnak (SZTE Mérnöki Kar), valamint a CSIHA Innovációs és Technológiai Zrt. támogatását – fogalmazott Pappné Dr. Sziládi Katalin.

A képre kattintva megnézhet egy videót a rakétás csapatról

– A kutatási szintű cél a 70 kilométeres magasságot elérni és ott dolgozni. Kineveljük a hallgatókat, akiket érdekel, azok itt maradnak velünk, folytatják a munkát és közben reméljük, hogy sikerül más kutatókat, illetve szakembereket is bevonni a csapatba. Szükséges lesz anyagi támogatást is behozni mellé, ahogy lépésről lépésre haladunk előre. A végcél legkésőbb 10 év múlva teljesül, úgy hogy abban már vannak kutatási eredményeink is, de addig is minden versenyen szeretnénk elindulni – összegez Sziládi Katalin.

Az SZTE Skywalkers ötlete 5 elkötelezett és motivált ifjú fejében fogant meg, mára pedig már több mint 30 tagúra nőtte ki magát a csapat. Amelybe folyamatosan várják a különböző szakterületről érkezőket, hogy többen legyenek, illetve kövessék a természetes fluktuációt, a végzős halggatók elköszönését. Legutóbb február végi határidővel hirdettek „tagtoborzót”, a lényeg az volt, hogy a motivált hallgatókat érdekelje a suborbitális rakéták működése, tervezése és elkészítése.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..
2024.07.23
A német luxusautó-gyártó rontotta 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mert egy árvíz....
2024.07.23
A használtautó-kereskedők egyik szeme sír, a másik nevet: a forgalom bővül, ugyanis ötvenezerrel....
2024.07.23
Az Audi Forma-1-es csapata bejelentette üzemanyag- és kenőanyag-partnereit. Amint azt az....
2024.07.23
Ez 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derült ki az orosz vámhatóság....
2024.07.23
A 71-es főúton ellenőriztek a járőrök. ..
2024.07.23
Az Automobili Lamborghini zsinórban hatodik alkalommal nyitotta meg az exkluzív és fényűző....
2024.07.23
Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési....
2024.07.23
A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás kísérlete miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy....
2024.07.23
A dél-koreai autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása....