önműködő autók

Szellemhajók az aszfalttengeren

2014.06.21.

...és akkor a ködből váratlanul előtűnt a Qeen Margaret. Elszabadult köteleit, szétszaggatott vitorláit csattogtatta a szél, az előárboc derékba tört, és a kapitányi hídon - jóeszem el ne hagyj! - láthatatlan kéz pörgette a kormánykereket…

A kísértethajó előbukkan a ködből. Láthatatlan kapitány pörgeti a kormánykereket

 

Ha nem is ilyen rejtelmes vagy félelmetes a vezető nélküli járművek világa, mindenesetre van valami riasztó abban, hogy a Nagy Testvér már a kormányzást is kiveszi a kezünkből. A budapesti 4-es metró automata vezérléssel közlekedik, és bár őszig még ül valaki a kabinban, de aztán teljesen átveszi a mesterséges intelligencia az irányítást a föld alatt. Hogy is mondta a főpolgármester? Isten és a Siemens kezében vagyunk. Akkor Tarlós István még a beruházás átadására célzott, de a mondat teljesen igaz ránk, utasokra is. Például ha az orrunk előtt csukja be az ajtót az automatika, ugyan kinek mutatjuk oda a középső ujjunkat?

 

A föld fölött azonban még a vezető az úr, maga dönti el hogy a fékre vagy a gázra tapos, ha egy tétovázó gyalogost lát a járda szélén. Egyelőre még a vezető választ sávot, sebességfokozatot és dönt úgy, hogy a következő benzinkútig még elég lesz a nafta.

Egyelőre, mert az autógyárak, a beszállítók és az internetes szofverfejlesztők már ezerrel készülnek rá, hogy piacra dobhassák a vezető nélkül is elboldoguló autót. A modern szellemhajók először minden bizonnyal a közúti áruszállításban tűnnek fel. Az autópályák külső sávján már ma is szinte folytonos a kamionsor. Nem kell nagy fantázia hozzá, hogy elképzeljük, ezeket a sokszor tíz tonnás monstrumokat fogják elsőnek összekapcsolni láthatatlan szálakkal, hogy sok száz kilométeren át biztonsággal roboghassanak végcéljuk felé. De egyszer eljön majd a nap, talán néhány évtized múlva, amikor a családi batárokban is rendelkezésre áll majd az opció, hogy robotpilóta üzemmódban vigye el utasait az autó. És aztán bizonyára egyre több útvonalat és zónát jelölnek ki majd, ahol kötelező lesz az alkalmazása.

 

 

Idegen lények? Szellemek? Mesterséges intelligencia? Valaki más parancsol az autóban

 

Sokan érdeklődve várják, mások rettegnek ettől a pillanattól. Játsszunk el a gondolattal, mi lenne, ha Fantom Kapitány venné át a parancsnokságot a hajón. Hosszú távú utazás, nyaralás, útkeresés külföldi autópályákon, netán üzleti út: komoly, fárasztó munka a sofőrnek, a másodpilótának. Térképet bújni, navigálni, autópályadíjat venni, idegen nyelvi közegben eligazodni - itt bizony komoly segítség lenne a robotpilóta. Irány a Balaton, irány a tengerpart, dőlj hátra az ülésben, olvasgass, telefonálj, levelezz! Amíg Ön alszik, Fantom Kapitány dolgozik. Én már meg is vettem - képzeletben.

 

No de mi a helyzet a mindennapokban? Munkába járás, ingázás közben nem idegesít-e halálra az aggályoskodó, minden szabályt betartó Nagy Testvér? Odaér-e időre, ha nem vágja le a veszélyes kanyarokat, nem kerüli meg a szűk keresztmetszeteket? Másfelől viszont rövidebb lesz a napnak az a része, amit kifeszített idegekkel töltesz, ha munkába menet rábízod magad valaki másra. Átnézheted a leveleidet. Mire beérsz a hivatalba, már képben vagy, tudod hogy mire számíthatsz aznap.

 

 

Robotsofőr munkára jelentkezik. A Honda humanoidja

 

És hétvégén, családdal, társasággal? Amikor jókedvűen csapatnál egyet, akkor is Papa Kapitány pelenkázását kell eltűrnöd? Nem igazán vonzó ajánlat. De mi van, ha a jól sikerült este végén haza kell keveredni valahogy.? Akkor bizony elkelne egy józan pilóta, az se baj, ha robot.

 

Ha a használati értékét nézzük, a láthatatlan kapitánynak, vagyis az önmagát vezető autónak legalább annyi haszna van, mint amennyi korlátot emel a személyiség szabad kibontása elé. A kényelem és biztonság érdekében sok mindenben le kell mondanunk a döntéshozatal jogáról. A vállalt önkontroll helyett magunk fölé fogadunk egy külső kontrollt.

 

Na és kinek lesz ez jó? A férfiaknak, akik még magukban hordozzák azt a kisfiút, aki folyton berregett és olyan autónak képzelte magát, ami mindenen keresztülmegy? A nőknek, akik kislányként elképzelték, hogy repülőszőnyeget terítenek alájuk és gyönyörű tájak felé suhannak ? Hát én meg nem mondom, de ha valaki tudja, írja meg!

 

Jámbor Gyula

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.27
A Jeep 99.255 járművet hív vissza az Egyesült Államokban. Oka: hibás szoftver – írja az auto-motor-....
2021.11.27
Az olasz pilóta közel 40 év versenyzés után akasztja szögre a bukósisakot, az utolsó versenye....
2021.11.27
Mindössze fél évvel azután, hogy megjelent a német piacon, a Hyundai IONIQ 5 elnyerte a 2022. év....
2021.11.27
December 12-én életbe lép a Volánbusz Zrt. 2021/2022. évi autóbusz-menetrendje, amely az idén is....
2021.11.27
Az autóipar ismét vonzóbbá válik munkáltatóként Németországban. Közvetlenül elöl: a Porsche.  A....
2021.11.27
Alkohol hatása alatt közlekedett autójával az a 21 éves férfi, aki balesetet szenvedett, majd....
2021.11.27
A Győri Balett premierjén jelentették be az Audi Hungaria Minőségi Táncművészetért díj idei....
2021.11.27
A Bridgestone Csoport és a Michelin Group közösen veszi fel a kesztyűt az újrahasznosított ipari....
2021.11.27
A Toyota és DRIVR taxiszolgáltató több mint 100 darab zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet....
2021.11.27
2023-ban érkezik az elektromos Porsche Macan, amivel több mint 1,8 millió tesztkilométert terveznek....