Kamaz

Szénbányákban használják majd a KAMAZ első önvezető teherautóit

2019.12.09.

A Kamaz megkezdte a teszteket saját fejlesztésű önvezető teherautóival. A Kamaz-4308 típusú, vezető nélküli gépjármű első próbaútjaira az orosz teherautógyár saját üzemi területén került sor. A teherautók nem üresen járnak: a próbaüzem során alkatrészeket szállítanak velük a gyártóegységekből az összeszerelő üzembe – írja a rusautonews.com orosz autós szakportál. 

Az alkatrészek robotgépjárművekkel történő szállítását Odüsszea projektnek nevezték el. A próbautak jelenleg a Kamaz ipari területére korlátozódnak. Az új teherautókat úgy tervezték meg, hogy azok bármely iparágban felhasználhatóak legyenek, ahol meghatározott útvonalakon történő szállításra van szükség.

Az Odüsszea-projektben résztvevő tehertautókat a Kamaz-4308 platformjára építették fel. A jármű négy típusú érzékelővel van felszerelve: videokamerákkal, radarokkal, lézer alapú távérzékelőkkel és szonárokkal. A robotteherautó számos kommunikációs rendszerrel is ellátták. Van benne ipari Wi-Fi, 4G és speciális VHF sáv, amennyiben más kommunikációs csatornákon, illetve vészhelyzetben lehetetlenné válik a kapcsolattartás. Valamennyi adatot a jármű központi komputere dolgoz fel, és elemzi a mozgási paraméterekkel kapcsolatos beérkező információkat.

A vezető nélküli Kamazokat hamarosan kipróbálják a Kuzbass ipari régió egyik szénbányájában is. A járműveket veszélyes területeken történő szállításokra tervezték. Szergej Kogogin, a Kamaz ügyvezető igazgatója elmondta: a bányászati zónába szállítandó teherautók a szénbányákból a feldolgozó pontokig szállítják majd az ipari nyersanyagot. Az önvezető járművek előnye, hogy a legkockázatosabb helyzetekben is képesek a kijelölt útvonalon tartani a járművet, függetlenül a rakománytól és az időjárási körülményektől. 

A Kámai Autógyár, rövidítve KamAZ Oroszország legnagyobb járműgyártó vállalata. Központja a tatárföldi Naberezsnije Cselniben található. Nehéztehergépkocsi-gyártásban a világ 10 legjelentősebb vállalatának egyike, míg dízelmotorgyártásban a világranglista 8. helyét foglalja el.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.21
Azok az autótulajdonosok, akik a novemberi kampányidőszak után, január elsejével új kötelező....
2020.02.21
Olyan esetekben alkalmaz kerékbilincset a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI),....
2020.02.20
 Naponta 3700 ember halálát okozzák közúti balesetek szerte a világon, célként az áldozatok....
2020.02.20
A TOGG márka török tervezésű és gyártású elektromos luxusautói 2022-ben múlva kerülhetnek gyártásba....
2020.02.20
Irina Galchina Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.02.20
A Formula Renault Európa-kupában folytatja versenyzői pályafutását a 19 éves Tóth László, aki a....
2020.02.20
Az Audi a Genfi Nemzetközi Autószalonon ünnepli az új A3 Sportback világpremierjét. Ezt megelőzően....
2020.02.20
Az új BMW 330e limuzin sikeres piaci premierje után 2020 nyarán a BMW 330e Touring is megérkezik az....
2020.02.20
Rajtvonalon áll az Opel csúcsmodellje: néhány hete Brüsszelben ünnepelte világpremierjét az új Opel....
2020.02.20
Új sorozat indult az Autószektoron, ahol az autójavítással kapcsolatos szakmákat mutatjuk be, ami....